Jste zde

Attar - orientální vůně královské Indie

Výrazné vůně exotických květin, stromů a keřů v aromatických esencích a přírodních parfémech neboli „Attar“ jsou tradičně spojovány se životem v překrásných zahradách perských Šáhů, ve skvostných palácích velkých Mughalů a na královských dvorech indických Maharádžů v období 15.– 18. století.

Vábivé vůně orientálních zahrad

V zahradních pavilonech byly stromy, keře a květiny rozmístěny důmyslným způsobem tak, aby se jejich vůně a tvary vzájemně harmonicky prolínaly. V horkých dnech přinášela klenba kokosových palem a stromořadí stálezelených cypřišů chladivý stín. Vodní jezírka posetá okvětními plátky růží a obklopená travnatými trsy aromatického vetiveru nabízela zase příjemné osvěžení. Okrasné keře damašských růží, květy fialek, afrikánů a plumérie emanovaly exotické vůně, které se mísily s pronikavým aroma ovocných stromů mangovníku, pomerančovníku, fíkovníku a granátového jablka. Tyto esence prostupovaly obytnými částmi paláce během večera, kdy se k nim přidávaly sladké tóny v noci kvetoucího jasmínu s opojným nádechem povijnice bílé a okouzlující vůní nočního hyacintu neboli tuberózy, aby podpořily příjemný a klidný odpočinek.

Orientální parfémy

Již císař Akbar měl na svém dvoře učence, kteří se věnovali vývoji vonných parfémů „Attar“. Jejich obliba a další rozvoj potom pokračoval s jeho synem, mughalským císařem Džahángírem, který je považován za mecenáše tohoto odvětví, protože jeho manželka, císařovna Núr Džahán, měla v oblibě koupel ve vodní lázni provoněné okvětními plátky růží. Na mughalském dvoře začali pak dovední alchymisté s císařovou podporou experimentovat s přírodními vůněmi, což vedlo ke vzniku tradice překrásných vonných parfémů založených na růžích, jasmínu, přírodním pižmu, agarovém dřevu, santalu a mnoha dalších přírodních ingrediencích, které přetrvaly dodnes.

Éterické vůně a vonné tyčinky byly v Orientu vždy důležitou součástí každodenního života. Ve starodávných ájurvédských spisech se uvádí, že „vyváženost vůní přináší vnitřní dokonalost“. Aromatické esence jsou tedy od nepaměti považovány za velice prospěšné pro dobré zdraví a duševní rovnováhu.

7 vůní z pohádkového Orientu

Překrásné kombinace orientálních vůní můžete vyzkoušet v podobě přírodních vonných tyčinek napuštěných čistými éterickými oleji. Tyčinky neobsahují žádné dřívko, chemické látky ani umělá aromata. Sedm jedinečných vůní inspirovaných sedmi historickými osobnostmi a jejich výjimečnými životními příběhy, které se odehrály v rozlehlé zemi dávných indických královstvích, vás okouzlí luxusním šarmem tónů, kterými voněl Orient.

* Osvěžující vůně ibiškovce – orientální éterická vůně AKBAR inspirovaná mughalským císařem Akbarem

* Uklidňující vůně guggulu – orientální éterická vůně SHIVAJI inspirovaná legendárním králem Šivádžím

* Povzbuzující vůně bergamotu – orientální éterická vůně MAHARANA PRATAP inspirovaná indickým hrdinou Maháránou Pratápem

* Ušlechtilá vůně myrhy – orientální éterická vůně KARMAVATI inspirovaná rádžputskou královnou Karmavati

* Okouzlující vůně jasmínu – orientální éterická vůně JODHA BAI inspirovaná indickou císařovnou Jodhou

* Mystická vůně kadidla – orientální éterická vůně MIRA BAI inspirovaná královskou světicí Mira Bai

* Opojná vůně vanilky – orientální éterická vůně MUMTAZ MAHAL inspirovaná mughalskou královnou Mumtaz

Zapalte si tyčinku, vdechněte její omamnou vůni a nechte se unášet zpět historií, kde smysl pro čest, hrdinství, důstojnost, ale také přátelství, láska a lidská dobrota nebyla pouze slova napsaná na papíře, ale kde byla živoucími skutečnostmi lidských příběhů.

 

Doporučené produkty

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.