Jste zde

Rádžputská královna Karmavati

Rani Karmavati byla rádžputská královna, která během nezletilosti svého syna, od roku 1527 do roku 1533, zastávala funkci regentky. Byla provdána za prince Ranu Sanga z Mewaru. 

Byla matkou Udai Singha jehož synem byl indický národní hrdina Mahárána Pratáp. Po smrti svého manžela bránila dál město Čittorgar jen s malým kontingentem vojáků. Odmítla z obléhané pevnosti uprchnout a na ochranu své cti, spolu s ostatními ženami, raději obětovala svůj život (8. března, 1535) před tím, než by padla do rukou sultána Bahadur Šáha z Gudžarátu.

Jednoho dne obdržel moghulský císař Humájún vzkaz od rádžputské královny Karmavati z Čittoru. Když císař dopis otevřel, našel v něm hinduistický posvátný náramek „Rakhi“, které sestry tradičně dávají svým bratrům během indického svátku Raksha Bandhan. Během tohoto rituálu sestra uváže amulet na zápěstí svého bratra, aby ho symbolicky požádala o sourozenecký příslib ochrany v jakémkoliv nebezpečí.

V dopise poté stálo: „Císaři Humájúne, tento posvátný náramek vám věnuje vaše sestra jako svému adoptivnímu bratrovi. Vaše sestra potřebuje vaší pomoc, aby jste ochránil Čittor před sultánem Bahadurem Šáhem z Gudžarátu.“

Humayun na to poslovi odpověděl: „Karmavati! Karmavati je rádžputská královna, hinduistická „Rani“ a já jsem muslim. Ona mě nazývá svým bratrem? Pokud jsem její bratr, potom to znamená, že nezůstaneme navždy nepřátelé, ale že všichni hinduisté a muslimové můžeme žít jako jedna rodina. To je nejšťastnější den mého života.“

Humájún poté se svou armádou okamžitě spěchal do Čittoru. Než však stačil do pevnosti dorazit, dozvěděl se strašlivou zprávu, že si Karmavati vzala život. Když byl její manžel zabit v bitvě, napsala Humájúnovi svou sesterskou žádost o pomoc a od té doby čekala na jeho příjezd. Když ji však měl zajmout muslimský sultán Bahadur Šáh, raději se vrhla do obětního ohně „Jauhar“, než aby se mu vzdala.

Humájún byl šokován a zděšen. Cítil se zkroušeně, že nepřišel včas, aby ji mohl zachránit. Zvolal: „Pomstím se. Rani Karmavati mě nazvala svým bratrem. Hinduistická královna nazvala mogulského císaře bratrem. Tento bratr nedojde klidu, dokud nepomstí smrt své sestry, která se na něho s důvěrou obrátila. To je můj slib.“ Následně Bahadur Šáha skutečně porazil a dosadil na trůn jejího syna Vikramadityu.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek KARMAVATI napuštěných čistými éterickými oleji z myrhy, santalového dřeva, vetiveru, pačule, růže damašské, hřebíčku a citrónu inspirovanými rádžpútskou princeznou Karmavati a jejím hlubokým smyslem pro čest a úctu. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.