Jste zde

Jodha, císařovna Indie

Jodha Bai (1542-1623) vlastním jmémen Hira Kunwari nebo také známá jako Mariam-uz-Zamani byla dcerou rádžpústkého krále Bharmala z Amberu a manželkou třetího mughalského císaře Akbara.

Její sňatek byl uzavřen jako příslib mírového soužití v celé mughalské říší a skutečně významně ovlivnil formování otevřené tolerance císaře Akbara k náboženským a společenským rozdílům mezi muslimi a hinduisty v rámci expandující multietnické říše. Jodha Bai byla všeobecně známá nejen pro svůj vznešený půvab, ale i pro svou moudrost a proto se také stala nejdéle sloužící hinduistickou císařovnou mughalské říše, jejíž funkční období trvalo dlouhých čtyřicet tři let.

Akbarův dvorní ministr a autor jeho biografie Abú'l-Fazl jí popisuje jako krásnou, inteligentní, přívětivou a liberální ženu, která měla na jeho dvoře významné postavení a se kterou se Akbar často radil o důležitých záležitostech. Byla matkou Akbarova nejstaršího žijícího syna Salima, který se stal jeho nástupcem a přijal jako nový císař Mughalské říše jméno Džahángir. Dala vybudovat mnoho zahrad, studní a mešit. Na její počest stojí v Láhauru mešita Mariyam-zamani-begum a její hrobka se nachází poblíž Akbarovy hrobky v Ágře.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek JODHA BAI napuštěných čistými éterickými oleji z jasmínu, hyacintu, kanangy, geránia, tonkových bobů, santalového dřeva a grapefruitu inspirovanými vznešenou krásou a moudrostí indické císařovny Jodhy Bai. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.