Jste zde

Legendární král Šivádží

Čhatrapatí Šivádží Mahárádž (1630 - 1680) byl legendární bojovník a moudrý vládce Maráthské říše, která zaujímala velkou část území současné Indie.  

Jeho sídelním městem bylo Puné, kde vládl jako král „rádža“ a později přijal titul císaře „chatrapathi“, čímž se formálně postavil na úroveň mughalského panovníka. Změnil běh indických dějin tím, že se postavil nadvládě mughalské dynastie a z podmaněného obyvatelstva vytvořil hrdou a vlasteneckou společnost, která nakonec zlomila moc mughalské říše.

Šivádží nebojoval proti muslimům ani proti jejich náboženství, ale pouze proti nadvládě mughalských vládců. Naopak, hluboce miloval a uznával všechna náboženství. Jednou řekl, že hinduismus a islám jsou projevy téhož božského ducha, a povzbuzoval každého, aby praktikoval své vlastní náboženství.

Ačkoliv plnil své panovnické povinnosti svědomitě, přesto cítil, že mu v životě něco schází. Navštěvoval tedy chrámy a poutní místa, ale nedokázal zakusit skutečný klid a mír hluboké meditace.  Začal tedy hledat mistra. Nakonec v jedné vesnici nalezl světce sedícího pod stromem s několika svými žáky. Šivádží k němu pokorně přistoupil a požádal jej, aby ho přijal za svého žáka. Světec na to odpověděl: „Přijímám tě za svého žáka, ale tvou povinností je chránit své poddané. Mou povinností zase je modlit se a meditovat. Pokud si přeješ můžeš mně čas od času navštěvovat.“ Král Šivádží souhlasil, vrátil se zpět do svého paláce, aby pokračoval ve svých panovnických povinnostech, a byl velmi šťastný, že svého duchovního Mistra opravdu našel. Tento světec se jmenoval Ramdas a psal se rok 1672.

Šivádžího jméno a sláva se rozšířily daleko za hranice Maháráštry a pronikly do všech koutů indického subkontinetu. Dokonce i britská vláda k němu chovala nesmírný obdiv. Všechny Šivádžího vnější schopnosti byly dány jeho morální odvahou a duchovním rozměrem života. Modlitba a meditace byli pro něho důležitejší než královská moc. Přál si být služebníkem Boha a nikoliv vládcem člověka. Ze své zkušenosti věděl, že úspěch, bohatství a sláva se nemohou nikdy vyrovnat vnitřnímu klidu a štěstí.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek SHIVAJI napuštěných čistými éterickými oleji z myrhovníku guggul, šalvěje, cedrového & santalového dřeva, rozmarýnu, geránia a hořkého pomeranče inspirovanými legendárním indickým králem Šivádžím, který netoužil po slávě, ale po hlubokém vnitřním klidu. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.