Jste zde

Indický hrdina Mahárána Pratáp

Pratap Singh I., známý jako Mahárána Pratáp (1540 - 1597), byl rádžputský král Mewaru z dynastie Sisodia, který ve stopách svého otce pokračoval v boji proti expanzi Mughalské říše.

Na rozdíl od jiných rádžputských vládců, kteří mughalskou nadvládu přijali nebo se jí přizpůsobili, Mahárána Pratáp se vyznamenal tím, že odmítl uzavřít jakékoli politické spojenectví s Mughalskou říší a kladl setrvalý odpor její nadvládě. I přesto, že mughalský císař Akbar poslal Pratápovi šest mírových depeší s nabídkou nenásilného připojení k jeho říši, Pratáp zůstal pevně odhodlaný se cizí nadvládě nepoddat. V roce 1576 tak svedl s Akbarovým vojskem významnou bitvu u Haldighati, ve které byl těžce raněn a podle pověsti ho zachránil jeho kůň Četák, který ho v bezvědomí vynesl z bitevní vřavy, aby nepadl do zajetí. Mughalské vojsko sice formálně zvítězilo, ale ve skutečnosti ničeho trvalého nedosáhlo, protože se jim nikdy Pratápovo královské sídlo Udajpur, proslulé město jezer, nepodařilo pokořit.

V roce 1585 se Akbar přesunul do Láhauru, kde zůstal následujících dvanáct let. Pratáp této situace využil a postupně získal většinu svého království zpět pod svou kontrolu. Poskytoval útočiště mnoha básníkům, umělcům, spisovatelům a řemeslníkům. Za jeho vlády tak došlo k významnému rozkvětu rádžastánské kultury a dodnes je v celé Indii vnímán jako národní hrdina, který se vzepřel téměř osamoceně a bez pomoci ostatních rádžpútských vládců mocné mughalské říši. Mahárána Pratáp se proto stal pro svou legendární rádžpútskou statečnost, hrdost, čest a vlastenectví významnou inspirací pro celou řadu dalších osobností indických dějin.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek MAHARANA PRATAP napuštěných čistými éterickými oleji z damarovníku, jalovce, bergamotu, galbána, vetiveru, muškátového oříšku a santalového dřeva inspirovanými chrabrostí a nezdolnou odvahou indického národního hrdiny Mahárány Pratápa. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.