Jste zde

Indická světice Mira Bai

Rádžpútská princezna Mira Bai (16. st.) pocházela z královské rodiny v Rádžasthánu. V dospělosti se však zřekla bohatství, toulala se zemí, stýkala se s potulnými mystiky a stala se nejznámější indickou básnířkou a mystičkou. Za svůj život složila mnoho oddaných duchovních básní a písní známých jako „bhajans“, které oslavovaly Krišnu.

Kouzelná soška

Jednoho dne navštívil palác jejího otce krála Ratna Singh, který neustále bojoval proti moghulským císařům, indický svatý muž „sádhu“ a daroval mu velmi krásnou sošku Krišny. V té době byly Mira Bai pouhé tři roky. Nesmírně toužila sošku od svého otce získat a proto přestala jíst. Co jiného mohl otec dělat než sošku své dceři nakonec věnovat. Od té doby si Mira Bai se soškou stále hrála, povídala si s ní a zpívala jí. Našla si v ní svého nejoblíbenějšího dětského přítele.

Postupem času jak Mira Bai vyrůstala, její modlitby byli upřímnější a oddanější. Každý den trávila u sošky celé hodiny, mluvila s ní, zpívala jí a tančila před ní. Chovala se tak, jako by v sošce spatřovala skutečnou a živoucí přítomnost pána Krišny, kterého uctívala. Její rodiče byli jejím chováním znepokojeni a tak ji provdali za prince Bhoja Raje, který byl nejstarším synem vládnoucího krále v Čittoru. Mira Bai plnila přes den své dvorské povinnosti a večer chodila do chrámu meditovat, zpívat a tančit pro svého dětského přítele - pána Krišnu.

Sestra jejího manžela počínání mladičké Mira Bai sledovala a velmi na ni pro její čistou duchovní oddanost žárlila. Začala proto šířit pomluvy, že se v noci tajně schází s jinými muži. Když se to dozvěděl manžel Mira Bai, velice se rozzuřil. A tak jednoho večera, když přišel tajně k chrámu, slyšel jak skutečně s někým hovoří. Rozrazil dveře a vtrhl dovnitř s vytaseným mečem. Spatřil však pouze Mira Bai jak ve svých modlitbách hovoří ke své oblíbené sošce Krišny. Zasmál se a řekl: „Ach, moje sestra mi říkala jen samé lži!“

Zpráva o jejím upřímném a oddaném zpěvu se donesla až k mughalskému císaři Akbarovi, který, ač sám muslim, velmi obdivoval hinduistickou duchovní tradici a kulturu. Rozhodl se proto Mira Bai vyhledat, ale protože její královský rod byl jeho největším nepřítelem, přestrojil se za potulného mnicha a spolu se svým dvorním pěvcem Tansenem ji navštívil v chrámu, kde zpívala. Oba byli jejím zbožným zpěvem i hlasem tak potěšeni, že při odchodu ji jako dar zanechali diamantový náhrdelník.

Podle legendy Mira Bai nakonec zázračně splynula při oddaném zpěvu se sochou Krišny ve Vrindávanském chrámu.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek MIRA BAI napuštěných čistými éterickými oleji z kadidla, levandule, galbána, cedrového & santalového dřeva, akácie a citronové trávy inspirovanými okouzlujícím zpěvem a zbožností indické princezny Mira Bai. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.