Jste zde

AMALAKI - průvodce užíváním

Už jste o něm slyšeli? Ve stručnosti je toto drobné indické ovoce velkým pokladem ájurvédské medicíny, která jej používá přes 2500 let.

Jeho vysoké množství antioxidantů a vitamínu C prospívá očistě těla od volných radikálů, silně povzbuzuje imunitní systém a vyživuje tělesné tkáně. Více se o této bylině dozvíte v našem článku Amalaki - nebeské ovoce Indie

Rádi bychom vás zde provedli možnostmi, jak účinně získat prospěch z tohoto tradičního ovoce ájurvédy. Amalaki zpracováváme v naší ruční bylinné výrobně už 15 let a nabízíme vám ho v několika variantách. 

Průvodce užíváním amalaki 

Amalaki je výborným doplňkem stravy buď v podobě sušeného plodu jako tradiční ájurvédské ovoce vhodné k přímé konzumaci, nebo povařené do ájurvédského elixíru a také ve formě čistě rozemletého prášku v RAW kvalitě, který lze užívat jako ájurvédský čaj, horké amalaki s medem nebo v kombinaci s rozmixovaným čerstvým ovocem jako ájurvédské smoothie. Je na vás, co si vyberete. Projdeme všechny možnosti postupně.

AMALAKI jako:

  • Tradiční sušené ovoce (prevence & imunita)

  • Ájurvédský elixír (regenerace & vitalita)

  • Horké amalaki s medem (pro očistu & pevné zdraví)

  • Ájurvédský čaj (při zdravotních obtížích)

  • Ájurvédské smoothie s amalaki (pro svěží povzbuzení)

Amalaki jako sušené ovoce – vynikající prevence

Čerstvý plod amalaki můžete zkusit ochutnat, nicméně málokdo je schopen sníst ho celý, ačkoliv svou velikostí odpovídá většímu angreštu. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C je samotné velmi kyselé a trpké. Obsahuje ovšem také hořkou, ostrou a sladkou chuť, má tedy 5 chutí ze 6, které naše smysly dokáží rozeznat. To z něj z hlediska ájurvédy dělá výborný přípravek pro harmonizaci všech tří biologických energií váta, pitta a kapha, jejichž individuální poměr se dá usměrňovat vhodně zvolenou stravou se správnými chutěmi.

S amalaki se tedy setkáte vždy v sušené proslazené formě, která je lahodná. Důležité na tom je, zda je sbíráno udržitelným způsobem v přirozeném prostředí bez chemické zátěže a ve zralém stavu, jakým způsobem je sušené a čím je proslazené.

Amalaki natural spolu s dalšími druhy, které nabízíme, pochází z ručního sběru ve volné přírodě. Drobní zemědělci, jejichž často jedinou obživou je ruční sběr bylin a plodů, sklízí úrodu z amalaki stromů v regionech, kde se přirozeně vyskytují, často v lesích kolem míst, kde bydlí. Poté, co je nasbírají, rozprostřou je na ploché střechy svých domků, kde se přirozeně vysuší na slunci a poté je zbaví pecky. Část své sklizně pak prodávají přímo do naší bylinné výrobny v Káthmándú, kde toto amalaki používáme pro přípravu ájurvédských čajů.  

Zajímavost: 

V některých oblastech sklízí amalaki také domorodé kmeny, např. kmen Soliga, jeden z nejstarších kmenů Indie, který se živí sběrem lesních plodů v jižním státě Karnataka na území chráněné tygří rezervace Biligiri Rangaswamy Reserve. Své tradiční obydlí mají umístěné vysoko ve větvích stromů kvůli ochraně před divokými šelmami, a proto se jim říká stromoví lidé. 

Pokud je amalaki určeno k samostatné spotřebě přímo do úst (Amalaki natural 100g), je postup trochu odlišný – za čerstva se zbaví nejprve pecky a naporcuje na přirozené měsíčky.  Pak se ponoří do třtinové šťávy (čerstvé vylisované šťávy z dlouhých listů cukrové třtiny, kterou indické děti tak rády cumlají). Před tím, než se položí na sušící tácy, se několikrát propláchne čistou vodou, aby třtinové šťávy obsahovala i tak co nejméně. Poté se suší za pomocí solární energie v sušičkách do maximální teploty 40 °C. Tak vzniká dobrůtka, která je oblíbeným vitamínovým doplňkem pro děti i dospělé. 

TIP: při běžném vytížení v rámci prevence doporučujeme 3 měsíčky denně, při větší zátěži, změně ročních období a poklesu imunity lze spořádat celé balení.
TIP: Vyzkoušejte různé druhy amalaki - amalaki natural obalujeme v čerstvě namletých kořeních – zázvoru, skořici, kardamomu, citrónové trávě, mátě a kakau, abychom obohatili jeho chuť i účinky. Už jste je zkusili?

Amalaki jako prostředek ájurvédské medicíny 

Když zabrousíme do způsobů tradičního užívání amalaki v rámci léčebných ájurvédských postupů, pak ho budeme konzumovat ve formě tzv. avalehas – bylinných džemů neboli elixírů či jako zdravotního čaje/nápoje.

Avalehas – ájurvédské bylinné elixíry z amalaki

V tomto případě se plody amalaki skutečně vaří, stejně jako ovoce, ze kterého se běžně vyrábí marmeláda. Vznikne tak džem, do kterého se v různých fázích přimíchávají ájurvédské byliny. U některých se používají kořeny (např. zázvor, ashwagandha – indický ženšen, kurkuma, lékořice, ...) u některých plody (kardamom, vrcholák, pepřovník, koriandr,..), u jiných zase stonky, listy nebo kůra (guduchi, skořicovník, chřest, santal, brahmi,..). Dále se přidá přepuštěné máslo (ghí) a med.

Přesně tak jako v legendě o mudrci Chyawanovi, který si v dávných dobách obnovil své mládí a vitalitu konzumací amalaki spolu s mnoha druhy ájurvédských bylin a dožil se tak vysokého věku. Nejznámější ájurvédský elixír byl pak pojmenován po něm a nazývá se Chyawanprash. Za kvalitu našeho takto připravovaného Chyawanprashe ručíme a sami ho pravidelně a s chutí užíváme!

TIP: zkuste užívat ráno a večer na lžičku a zapít mlékem/rostlinným mlékem a poskytněte svému tělu zdroj energie, který posiluje sílu ódžas – hlubokou esenci imunitního systému.
Navíc si můžete vybrat ájurvédský elixír na míru - podle vlastních receptur jsme na bázi Chyawanprashe vytvořili další druhy ájurvédských elixírů, které se zaměřují na řadu zdravotních problémů týkajících se např. kostí a kloubů, nervové soustavy, jater a krve, zažívací soustavy, svalstva, dýchacích cest, močových cest, pleti a pokožky, reprodukční tkáně a dalších. 

Horké Amalaki nebo ájurvédské smoothie?

Jemně namletý čistý prášek v RAW kvalitě ze solárně sušeného amalaki lze užívat jako horký ájurvédský nápoj (1 čajovou lžičku zalijete horkou vodou a přidáte med podle chuti) nebo ho můžete užívat jednoduše jako ájurvédské smoothie v kombinaci s čerstvým rozmixovaným ovocem. Chuťově vyvážené kombinace ovoce doporučujeme v našem jednoduchém receptáři ájurvédských smoothies, který si můžete na tomto odkazu stáhnout. 

Největší užitek naše tělo má, když vypijeme horký nápoj spolu s čistým práškem, který se částečně usadí na dně (je dobré před pitím vždy promíchat). Vzhledem k tomu, že je opravdu hodnotný a přírodní, nerozpouští se tak, jako jsme zvyklí z instantních prášků, které ale obsahují spoustu barviv, sladidel, konzervantů a protispékavých látek. Pro příjemnou chuť doporučujeme přidat med či přírodní sladidlo. V případě ájurvédského smoothie je prášek rozmixován v dužině ovoce, a tak o něm při konzumaci ani nevíme.

TIP: prozkoumejte kombinace amalaki s dalšími superfoods jako je moringa, kurkuma, mladý ječmen, spirulina, mumio, ashwagandha a zázvor a udělejte si horký nápoj nebo zdravé smoothie dle svého vkusu. 

Věděli jste, že:

Amalaki má velmi výjimečnou tzv. retenční schopnost – za každé situace se snaží udržet maximum nutričních látek, a tedy i vitamínu C. V praxi to znamená, že lze vařit až po dobu 8 minut při zachování 95% svých vitamínů. Proto se nebojte amalaki prášek zalít vroucí vodou a ájurvédský čaj řádně povařit (doporučujeme 3-5 min). Ani amalaki v ájurvédských elixírech, kde se musí všechny složky společně vařit, není ochuzené.

Ájurvédské čaje s amalaki

Posledním a nejtradičnějším způsobem je užívat amalaki, je v ájurvédském čaji. Z našeho výčtu 55ti druhů bylinných směsí, které ručně mícháme, jich amalaki (emblica officinalis) obsahuje 24. Nejznámější ájurvédskou kombinací je Triphala, kde se snoubí účinky tří plodů – amalaki s plodem stromů bibhitaki (vrcholák myrobalánový) a haritaki (vrcholák tříslovinný). Tato kombinace, která silně detoxikuje střevní trakt, bývá většinou velmi hořká a nejčastěji se dá koupit v kapslích. My doporučujeme spíše tekutiny, které tělo vstřebává rychleji a lépe a proto triphalu nabízíme jako ájurvédský čaj spolu s bylinami, které jeho chuť zjemní a proto se příjemně pije. 

Už jste se rozhodli, který ze způsobů vám nejvíce vyhovuje? Zde je ještě ve zkratce přínos amalaki pro zdraví: 

Očista těla – posílení imunity – výživa a regenerace buněk

Amalaki působí jako vynikající tonikum pro optimální funkci imunity, trávení, metabolismu, jater, krve, srdce, mozkové činnosti i nervového systému. Horolezci, ti co ho znají, si jej berou do vyšších nadmořských výšek, kdy potřebují usadit citlivý žaludek a podpořit krvetvorbu a okysličování tkání. Urychluje regeneraci organismu při velkých výdejích energie a pracovním zatížení, ale je i přírodním doplňkem vitamínu C pro děti. 

TIP: Celý říjen dostanete ke každé objednávce na našem eshopu tradiční ovoce Amalaki (100g) na zobání zdarma!

V Amalaki najdete:

  • široké spektrum antioxidantů (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk)

  • vitamíny C, B1 a B2

  • bioflavonoidy (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání volných radikálů)

  • silnou koncentraci životně důležitých esenciálních aminokyselin

  • minerály jako je vápník, železo a fosfor

Doporučené produkty