Jste zde

Téma měsíce - strava jako lék

„Nechť se strava stane tvým lékem, tvůj lék se pak stane tvojí stravou“ – ájurvédské přísloví 

Toto dávné přísloví tvoří základ ájurvédské moudrosti. Když se naučíme jíst správně – to znamená v souladu se svou tělesnou i psychickou konstitucí – naše tělo bude v rovnováze a zdravé.

Teorie 6 chutí

Tento přirozený koncept vychází z ájurvédské teorie šesti chutí. Každá chuť má na naše tělo své specifické působení a lze je tak využít k terapeutickému účelu. Naše tělo bude ovlivňovat jinak sladká chuť, která uklidňuje a uzemňuje a jinak pálivá chuť, která zvyšuje oheň v organismu. Některým lidem může tak být kořeněné jídlo ku prospěchu, protože potřebují podpořit trávicí oheň v žaludku a tím zdravé zažívání. Někomu ale může způsobit příliš velkou horkost, která se pak projeví například záněty a přílišným hněvem. Být si vědom toho, které chutě nám dělají dobře, a které nikoli, je základem pro vlastní schopnost regulovat svůj zdravotní stav a udržovat se v psychosomatické rovnováze.

Zde je přehledná tabulka s účinky chutí na zdravotní stav organismu: 

Chuť

vlastnosti

Účinky – mírné užívání

Účinky - nadměrné užívání

Příklad potravin

SLADKÁ

Těžká, ochlazující, mastná, anabolická

povzbuzuje životní esenci (ódžas), růst tělesných tkání, tiší pálivost, povzbuzuje smysly, zlepšuje barvu, kůži a vlasy, melodický hlas, odstraňuje žízeň, proti vyhublosti / přináší stabilitu, sílu, energii, vitalitu a dlouhověkost, lásku a soucit

nachlazení, kašel, tíže, obezita, houstnutí krve, ztráta chuti k jídlu, nádory, otoky, cukrovka, množení kvasinek a infekcí, lenost, vyvolává žízeň a ospalost / vyvolává připoutanost, chamtivost a touhu vlastnit

cukr, med, datle, lékořice, rýže, pšenice, mléko

SLANÁ

Těžká, zahřívací, tučná, laxativní, protikřečová

napomáhá trávení, proti nadýmání, dodává energii, elektrolytická rovnováha, růst svalů / posiluje ducha, důvěru, odvahu a nadšení

zahuštění krve a zúžení cév – zvýšení krevního tlaku, zadržování vody – otoky, vrásky, vředy, krvácivost, překyselení, kožní problémy / touha vlastnit, podrážděnost

kamenná, mořská, černá, sezamová sůl, mořské řasy, tamari

HOŘKÁ

Ochlazující, lehká, suchá, protizánětlivá, antibakteriální, antivirová, laxativní

Proti jedům, bakteriím, odstraňuje pálení, svědění, léčí kožní onemocnění, proti horečce, čistí játra, pevnost kůže, svalů, proti plynatosti, na zažívání, posiluje slinivku – regulace cukru v krvi, odstraňuje toxiny a tuky / odpoutání od žádostí mysli a smyslových tužeb

točení hlavy, ztráta vědomí, suchost, extrémní hubnutí, opotřebení, osteoporóza / cynismus, odmítavý postoj, odpor, odtažení, izolace a osamělost

hořký meloun, kořen kurkumy a pampelišky, aloe vera, santalové dřevo, káva

KYSELÁ

Lehká, zahřívací, osvěžující, protikřečová

povzbuzuje chuť k jídlu, tvorbu slin a zažívání, proti nadýmání, vyživuje srdce, oživuje mysl, vyrovnává cholesterol, snižuje zahlenění / schopnost uznání, ocenění, rozlišování, bdělost

překrvení, zánětlivost (játra, močový měchýř), překyselení, vyrážky, citlivost zubů, žízeň, pálení žáhy, průjem / přílišná kritičnost, posuzování, závist, nenávist

kysaná smetana, jogurt, ocet a sýr, citrusy, zelené hrozny, fermentované potraviny

PÁLIVÁ

Lehká, zahřívací, vysušující, protikřečová, protiparazitická,

karcinogenní

zlepšuje trávení, vstřebávání, čistí ústa, dutiny, napomáhá oběhu, rozpouští sraženiny, odstraňuje tuk a podporuje vylučování odpadních látek / nadšení, duševní síla, jasné vnímání, odhodlání

průjem, překyselení, nevolnost, nespavost, žaludeční vředy, záněty, podráždění sliznic, škytání / negativní reakce, zlost, násilnost, nepřátelství, žárlivost, agresivita, soupeření

kajenský a černý pepř, čili papričky, hořčičné semínko, zázvor, cibule, ředkvičky, křen, česnek

SVÍRAVÁ

Chladivá, vysušuje, těžká, protizánětlivá, uzemňující

zlepšuje vstřebávání, proti průjmu, hojí vředy, odstraňuje tuk, zastavuje krvácení – podporuje srážlivost krve, stahuje krevní cévy / posiluje usebranou a organizovanou mysl, uspořádává vše na své místo

vyvolává křeče, zácpu, suchost v ústech, ztěžuje řeč, podporuje dávení, srdeční křeče, stagnace oběhu, může vyvolat škubání, hubnutí, neuromuskulární onemocnění / myšlenková roztříštěnost, neorganizovanost, nespavost, obavy, úzkost, nervozita, strnulost, deprese

nezralý banán, granátové jablko, cizrna, zelené fazole, klíčky vojtěšky, většina syrové zeleniny


Pokuste se více si všímat vlastností a účinků chutí ve vaší každodenní stravě - dozvíte se toho mnoho o sobě, svých tendencích a sklonech. To, co máte a nemáte rádi vám také pomůže odhalit vaši přirozenou konstituci, podle které si pak lépe můžete upravit jídelníček a vybírat ty správné chutě, s jejichž pomocí můžete snadno regulovat svou fyzickou i psychickou kondici. O jednotlivých konstitučních typech i z pohledu stravování píšeme na blogu také.

Kičadí - recept na pokrm plný harmonie

Příkladem harmonického a vyváženého jídla, které vhodně vyživuje všechny tělesné konstituce je KIČADÍ - poklad ájurvédské kuchyně. Kičadi je vhodné po celý rok. Basmati rýže a fazolky mungo, které tvoří jeho základ, vytvářejí dohromady vyvážené potraviny, které jsou dobrou kombinací bílkovin. Přinášíme vám recept na kičadí spolu se zeleninovou směsí, je ale možné ho připravit i samostatně jako hlavní chod a tím zrychlit a usnadnit jeho přípravu, pokud nemáte chuť na zeleninovou část. Pak jídlo sestává z munga/červ.čočky, rýže, bylin a koření. Přejeme dobrou, vyváženou a vyživující chuť!

Kičadí se zeleninou

Doba přípravy: 35 minut

Doba vaření: 45 minut

Porce: 6 až 8

Suroviny na rýži a mungo/čočku - kičadí:

3½ hrnku vody

¾ hrnku loupané nebo neloupané rýže basmati (nejlépe stravitelný druh rýže)

¾ šálku mungo fazolek nebo červené čočky

1 lžička mletého kmínu

1 lžička mletého koriandru

½ až 1 čajová lžička červené papriky (podle chuti, sladká nebo pálivá)

¼ čajové lžičky kurkumy

¼ čajové lžičky kardamonu

⅛ čajové lžičky hřebíčku

Suroviny na zeleninovou část:

1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, najemno nasekaná

1 ½ čajové lžičky jemně nakrájeného česneku (asi 2 stroužky)

1 čajovou lžičku jemně strouhaného nebo nakrájeného čerstvého zázvoru

3 hrnky vody

2 středně velké brambory, nakrájíme na malé kostičky (asi 1 ½ hrnku)

1 střední batata, nakrájíme na malé kostičky (asi 2 hrnky)

2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené (asi ⅔ hrnku)

1¼ hrnku vařeného hrachu (pokud použijete mražený, rozmrazte ho trochou teplé vody)

4 hrnky hrubě nasekané listové zeleniny (je možné použít všechny druhy salátů, špenát, rukola, polníček, sladký fenykl v libovolném poměru podle chuti)

Příprava

Vložte vodu, rýži, mungo/čočku a koření do hrnce určeného na vaření polévky a přiveďte k bodu varu, odkryté. Poté snižte teplotu, zakryjte pokličkou a vařte 45 minut.

Asi 15 minut před uvařením rýže a čočky, zahřejte 1 polévkovou lžíci vody v dalším vysokém hrnci na střední teplotu. Jakmile voda začne syčet, přidejte cibuli a vařte za stálého míchání 3 minuty, podle potřeby přidejte trochu vody. Poté přidejte česnek a zázvor a povařte za stálého míchání asi 1 minutu. K tomu přidejte 3 hrnky vody, brambory, batatu a celer a přiveďte k bodu varu, odkryté. Snižte teplotu, zakryjte a vařte asi 7 minut. Přidejte hrách a listovou zeleninu, poté zakryjte a vařte ještě 3 minuty, nebo dokud brambory nezměknou.

Nakonec smícháme vařenou zeleninu v hrnci spolu s uvařenou směsí rýže, mungo/čočky a koření.

Poznámky: různé druhy koření, které se přidávají k rýži a mungo fazolím/červené čočce, můžete pro zjednodušení receptu nahradit také 2 - 3 čajovými lžičkami svého oblíbeného kari koření. Fazolky mungo je možné z části nebo úplně nahradit také červenou čočkou.