
„Nechť se strava stane tvým lékem, tvůj lék se pak stane tvojí stravou“ – ájurvédské přísloví
Toto dávné přísloví tvoří základ ájurvédské moudrosti. Když se naučíme jíst správně – to znamená v souladu se svou tělesnou i psychickou konstitucí – naše tělo bude v rovnováze a zdravé.
Teorie 6 chutí
Tento přirozený koncept vychází z ájurvédské teorie šesti chutí. Každá chuť má na naše tělo své specifické působení a lze je tak využít k terapeutickému účelu. Naše tělo bude ovlivňovat jinak sladká chuť, která uklidňuje a uzemňuje a jinak pálivá chuť, která zvyšuje oheň v organismu. Některým lidem může tak být kořeněné jídlo ku prospěchu, protože potřebují podpořit trávicí oheň v žaludku a tím zdravé zažívání. Někomu ale může způsobit příliš velkou horkost, která se pak projeví například záněty a přílišným hněvem. Být si vědom toho, které chutě nám dělají dobře, a které nikoli, je základem pro vlastní schopnost regulovat svůj zdravotní stav a udržovat se v psychosomatické rovnováze.
Strava podle konstituce
Pokuste se více si všímat vlastností a účinků chutí ve vaší každodenní stravě - dozvíte se toho mnoho o sobě, svých tendencích a sklonech. K tomu vám může pomoci také náš online dóšický test, který orientačně určí individuální poměr tří základních ájurvédských principů (vata, pitta a kapha) ve vašem těle. Díky tomu můžete lépe porozumět, z jakého důvodu máte nebo nemáte některé věci rádi a také vám to poskytne klíč k tomu, abyste si sestavili jídelníček a vybírali ty správné chutě, s jejichž pomocí můžete snadno regulovat svou fyzickou i psychickou kondici.
Zde je přehledná tabulka s účinky chutí na zdravotní stav organismu:
Chuť |
vlastnosti |
Účinky – mírné užívání |
Účinky - nadměrné užívání |
Příklad potravin |
SLADKÁ |
Těžká, ochlazující, mastná, anabolická |
povzbuzuje životní esenci (ódžas), růst tělesných tkání, tiší pálivost, povzbuzuje smysly, zlepšuje barvu, kůži a vlasy, melodický hlas, odstraňuje žízeň, proti vyhublosti / přináší stabilitu, sílu, energii, vitalitu a dlouhověkost, lásku a soucit |
nachlazení, kašel, tíže, obezita, houstnutí krve, ztráta chuti k jídlu, nádory, otoky, cukrovka, množení kvasinek a infekcí, lenost, vyvolává žízeň a ospalost / vyvolává připoutanost, chamtivost a touhu vlastnit |
cukr, med, datle, lékořice, rýže, pšenice, mléko |
SLANÁ |
Těžká, zahřívací, tučná, laxativní, protikřečová |
napomáhá trávení, proti nadýmání, dodává energii, elektrolytická rovnováha, růst svalů / posiluje ducha, důvěru, odvahu a nadšení |
zahuštění krve a zúžení cév – zvýšení krevního tlaku, zadržování vody – otoky, vrásky, vředy, krvácivost, překyselení, kožní problémy / touha vlastnit, podrážděnost |
kamenná, mořská, černá, sezamová sůl, mořské řasy, tamari |
HOŘKÁ |
Ochlazující, lehká, suchá, protizánětlivá, antibakteriální, antivirová, laxativní |
Proti jedům, bakteriím, odstraňuje pálení, svědění, léčí kožní onemocnění, proti horečce, čistí játra, pevnost kůže, svalů, proti plynatosti, na zažívání, posiluje slinivku – regulace cukru v krvi, odstraňuje toxiny a tuky / odpoutání od žádostí mysli a smyslových tužeb |
točení hlavy, ztráta vědomí, suchost, extrémní hubnutí, opotřebení, osteoporóza / cynismus, odmítavý postoj, odpor, odtažení, izolace a osamělost |
hořký meloun, kořen kurkumy a pampelišky, aloe vera, santalové dřevo, káva |
KYSELÁ |
Lehká, zahřívací, osvěžující, protikřečová |
povzbuzuje chuť k jídlu, tvorbu slin a zažívání, proti nadýmání, vyživuje srdce, oživuje mysl, vyrovnává cholesterol, snižuje zahlenění / schopnost uznání, ocenění, rozlišování, bdělost |
překrvení, zánětlivost (játra, močový měchýř), překyselení, vyrážky, citlivost zubů, žízeň, pálení žáhy, průjem / přílišná kritičnost, posuzování, závist, nenávist |
kysaná smetana, jogurt, ocet a sýr, citrusy, zelené hrozny, fermentované potraviny |
PÁLIVÁ |
Lehká, zahřívací, vysušující, protikřečová, protiparazitická, karcinogenní |
zlepšuje trávení, vstřebávání, čistí ústa, dutiny, napomáhá oběhu, rozpouští sraženiny, odstraňuje tuk a podporuje vylučování odpadních látek / nadšení, duševní síla, jasné vnímání, odhodlání |
průjem, překyselení, nevolnost, nespavost, žaludeční vředy, záněty, podráždění sliznic, škytání / negativní reakce, zlost, násilnost, nepřátelství, žárlivost, agresivita, soupeření |
kajenský a černý pepř, čili papričky, hořčičné semínko, zázvor, cibule, ředkvičky, křen, česnek |
SVÍRAVÁ |
Chladivá, vysušuje, těžká, protizánětlivá, uzemňující |
zlepšuje vstřebávání, proti průjmu, hojí vředy, odstraňuje tuk, zastavuje krvácení – podporuje srážlivost krve, stahuje krevní cévy / posiluje usebranou a organizovanou mysl, uspořádává vše na své místo |
vyvolává křeče, zácpu, suchost v ústech, ztěžuje řeč, podporuje dávení, srdeční křeče, stagnace oběhu, může vyvolat škubání, hubnutí, neuromuskulární onemocnění / myšlenková roztříštěnost, neorganizovanost, nespavost, obavy, úzkost, nervozita, strnulost, deprese |
nezralý banán, granátové jablko, cizrna, zelené fazole, klíčky vojtěšky, většina syrové zeleniny |
Kičadí - recept na pokrm plný harmonie
Příkladem harmonického a vyváženého jídla, které vhodně vyživuje všechny tělesné konstituce je KIČADÍ - poklad ájurvédské kuchyně. Kičadí je vhodné po celý rok. Basmati rýže a fazolky mungo, které tvoří jeho základ, vytvářejí dohromady vyvážené potraviny, které jsou dobrou kombinací bílkovin. Přinášíme vám recept na kičadí spolu se zeleninovou směsí, je ale možné ho připravit i samostatně jako hlavní chod a tím zrychlit a usnadnit jeho přípravu, pokud nemáte chuť na zeleninovou část. Pak jídlo sestává z munga/červ.čočky, rýže, bylin a koření. Přejeme dobrou, vyváženou a vyživující chuť!
Kičadí se zeleninou
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 6 až 8
Suroviny na rýži a mungo/čočku - kičadí:
3½ hrnku vody
¾ hrnku loupané nebo neloupané rýže basmati (nejlépe stravitelný druh rýže)
¾ šálku mungo fazolek nebo červené čočky
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
½ až 1 čajová lžička červené papriky (podle chuti, sladká nebo pálivá)
¼ čajové lžičky kurkumy
¼ čajové lžičky kardamomu
⅛ čajové lžičky hřebíčku
Suroviny na zeleninovou část:
1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, najemno nasekaná
1 ½ čajové lžičky jemně nakrájeného česneku (asi 2 stroužky)
1 čajovou lžičku jemně strouhaného nebo nakrájeného čerstvého zázvoru
3 hrnky vody
2 středně velké brambory, nakrájíme na malé kostičky (asi 1 ½ hrnku)
1 střední batata, nakrájíme na malé kostičky (asi 2 hrnky)
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené (asi ⅔ hrnku)
1¼ hrnku vařeného hrachu (pokud použijete mražený, rozmrazte ho trochou teplé vody)
4 hrnky hrubě nasekané listové zeleniny (je možné použít všechny druhy salátů, špenát, rukola, polníček, sladký fenykl v libovolném poměru podle chuti)
Příprava
Vložte vodu, rýži, mungo/čočku a koření do hrnce určeného na vaření polévky a přiveďte k bodu varu, odkryté. Poté snižte teplotu, zakryjte pokličkou a vařte 45 minut.
Asi 15 minut před uvařením rýže a čočky, zahřejte 1 polévkovou lžíci vody v dalším vysokém hrnci na střední teplotu. Jakmile voda začne syčet, přidejte cibuli a vařte za stálého míchání 3 minuty, podle potřeby přidejte trochu vody. Poté přidejte česnek a zázvor a povařte za stálého míchání asi 1 minutu. K tomu přidejte 3 hrnky vody, brambory, batatu a celer a přiveďte k bodu varu, odkryté. Snižte teplotu, zakryjte a vařte asi 7 minut. Přidejte hrách a listovou zeleninu, poté zakryjte a vařte ještě 3 minuty, nebo dokud brambory nezměknou.
Nakonec smícháme vařenou zeleninu v hrnci spolu s uvařenou směsí rýže, mungo/čočky a koření.
Poznámky: různé druhy koření, které se přidávají k rýži a mungo fazolím/červené čočce, můžete pro zjednodušení receptu nahradit také 2 - 3 čajovými lžičkami svého oblíbeného kari koření. Fazolky mungo je možné z části nebo úplně nahradit také červenou čočkou.