Jste zde

Amalaki - nebeské ovoce Indie

AMALAKI je plod rostliny s latinským názvem phyllantus emblica, nebo také emblica officinalis.

Embilika lékařská patří do čeledi Euphorbiaceae a dorůstá do velikosti středně velikého stromu, který roste v rovinatých a podhorských oblastech na celém indickém subkontinentu v nadmořských výškách od 200 m do 2000 m. V Indii je Amalaki považováno za posvátný strom pro své velice výživné tzv. „nebeské ovoce“, které je bohatým přírodním zdrojem vitamínu C s vysokým obsahem antioxidačních látek. Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně doporučován k vyživě tělesných tkání a celkové regeneraci organismu. 

Známé účinky amalaki

Dominantní aktivní složkou amalaki je skupina taninů odvozená od gallových a ellagových kyselin. Četné vědecké výzkumy prokázaly, že za zdravotními účinky plodu Amalaki stoji především přítomnost velkého množství taninů, které mají velmi prospěšné zdravotní účinky na dýchací cesty a střevní činnost. Při rozborech se ukázalo, že polyfenoly výrazně přispívají ke snižování hladiny lipidů a cukru v krvi, posilují krevní oběh, blokují účinky karcinogenů a celkově působí velmi příznivě na regeneraci buněčných tkání. To, co se dříve považovalo za převládající působení složky vitamínu C, je ve skutečnosti způsobené účinky taninu, který se chová jako vitamín. Amalaki se proto úspěšně využívá při onkologické terapii a také k ochraně kardiovaskulárního systému při zvýšené hladině cholesterolu a následnému poškození cév. Taninové sloučeniny nacházející se v plodu amalaki byly testovány na tři důležité enzymy likvidující volné radikály. Četné výzkumy poté potvrdily, že plod amalaki posiluje ochranné mechanismy proti poškození volnými radikály vyvolané stresem. 

Staré indické spisy zmiňují následující široké spektrum zdravotních účinků: pomáhá při kašli a nachlazení, příznivě působí na dobré trávení, ulevuje při žaludečních a střevních potížích, pomáhá při chronické gastritidě a zánětu tlustého střeva, snižuje tělesnou teplotu a ulevuje od žízně, podporuje srdeční a mozkovou činnost, přispívá k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému, zpomaluje proces stárnutí díky vysokému množství antioxidantů, zvyšuje počet červených krvinek, působí jako vynikající tonikum pro zdravou funkci krve, kostí, jater, žlučníku, sleziny a srdce. Pomáhá vyloučit z těla toxiny, zlepšuje zrakové funkce a příznivě působí na růst vlasů.

Dle starých legend se také vypráví, že v dávných dobách mudrc Chyawan obnovil své slabé zdraví konzumací tohoto ovoce spolu s dalšími bylinami a dožil se tak velmi vysokého věku. Tomuto omlazujícímu bylinnému přípravku se od té doby říká Chyawanprash a je známý také jako „ájurvédský elixír mládí”.

Amalaki je výjimečné také tím, že obsahuje pět ze šesti známých chutí. Je kyselé, trpké, sladké, hořké a ostré. Tato kombinace chutí dává Amalaki schopnost velmi dobře vyrovnávat tři energetické principy váta, pitta a kapha. Navíc spolu s dalšími plody Bibhitaki a Haritaki tvoří známou ájurvédskou kombinaci Triphala, která podporuje zdraví, duševní i fyzickou odolnost organismu, imunitní systém a výborně slouží k detoxikaci střevního traktu.

Existuje mnoho důvodů, proč amalaki zkusit – ať už z důvodu prevence a posílení imunity či podpory při boji s určitým zdravotním problémem. Pro své širokospektrální účinky, může být Amalaki výbornou pomocí při budování pevného a silného zdraví. Amalaki Natural (100g) nabízíme sušené na slunci a nesířené vhodné k přímé konzumaci. Vyzkoušet můžete také Amalaki v čerstvě namletém zázvoru, skořici, kardamomu nebo osvěžující citrónové trávě. Pro přípravu zdravého nápoje pak zkuste jemně namletý prášek Amalaki buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími superpotravinami. Více o možnostech užívání amalaki se dozvíte v našem dalším článku Amalaki - průvodce užíváním.

Doporučené produkty

AMALAKI plod natural

Imunita & žaludek

AMALAKI plod natural
79 Kč
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

AMALAKI nápoj NATURAL

Imunita & žaludek a trávení

AMALAKI nápoj NATURAL
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.