Jste zde

Zapojte se do ájurvédské očisty II. – střeva & alergeny

Náš jarní očistný seriál pokračuje – po pročištění lymfy či krve a jater se tento měsíc soustředíme na trávicí systém, konkrétně na střevní trakt.

Stagnace odpadních látek, které střeva dostatečně nevstřebají, má za následek jejich znečištění a nedostatečné vstřebávání důležitých živin a minerálů, které se pak nedostávají na potřebná místa. S tím se pak mohou dostavit potíže s klouby, kostmi či alergické reakce ve formě vyrážek, svědění kůže, senné rýmy nebo dalších symptomatických reakcí na přítomnost toxinů, které se ze střevního traktu dostanou do krevního oběhu. 

Znečištění střev a hromadění odpadních látek (ámy) je způsobené slabým trávicím ohněm (agni), který zpomaluje metabolismus a nedostatečně se tak stará o přeměnu potravy. Z hlediska ájurvédy tím trpí především lidé typu kapha, kteří vzhledem k období končící zimy a začátku jara, kdy v přírodě převládá kapha dóša, mohou pomalejší trávení a zažívání pociťovat obzvlášť silně, nebo lidé typu váta, kteří vzhledem k převaze chladné váta dóši, trpí obecně na nedostatek tepla a silného trávicího ohně.

Aby vám očista zapůsobila, užívejte jednu z doporučených kúr po dobu 3 týdnů a dodržujte u toho jednoduchá základní pravidla zmíněná níže. Poté si dejte 4. týden pauzu a během druhého měsíce můžete pokračovat s dalším výběrem, který vám v tomto detoxikačním seriálu na pokračování přineseme opět v květnu. 

Ájurvédská detoxikační kúra

  • Délka trvání: 3 týdny
  • Užívání: 2 – 3x denně
  • Kdy: ráno nalačno a večer alespoň hodinu po jídle

Ájurvédské kúry vhodné na DUBEN

Následující doporučené kúry jsou vhodné pro posílení trávicího ohně a cílenou detoxikaci střevního traktu tak, aby byla obnovena jejich schopnost správného trávení a vstřebávání důležitých látek a minerálů střevní sliznicí. 

Vyberte si ze dvou možností podle vlastního zdravotního stavu a potřeby:

1. Detoxikace střevního traktu

Součástí této kúry je nejosvědčenější ájurvédská kombinace tří bylin amalakibibhitaki a haritaki, které se jednoduše říká triphala. Užívat ji budete ve formě příjemného ájurvédského čaje Triphala spolu s dalšími prospěšnými bylinami jako je kurkuma, žaludeční tonikum guduchi a osvěžující citrónová tráva, která celou směs chuťově zpříjemňuje a není hořká tak, jako bývá pouhá kombinace tří zvýšených bylin.

Spolu s čajem užívejte vždy na čajovou lžičku ájurvédský elixír Chyawanprash nebo očistný elixír Purishaprash. Chyawanprash, další z tradičních ájurvédských přípravků, je známý svým silným detoxikačním působením především na trávicí systém, ale také hluboce regeneruje organismus a jeho imunitu v podobě jemné substance ódžas. Obnovuje také imunitu střevní mikroflóry.

Očistný elixír Purishaprash funguje na podobné bázi, obsažená kombinace bylin se pak zaměřuje především na tlusté střevo a pravidelné vyprazdňování.  

2. Detoxikace od alergenů

Alergie se projevuje na dvou úrovních – na úrovni trávicího systému a horních cest dýchacích. Prvotní příčina všech alergií se ale vyskytuje uvnitř trávicího systému, kde se objeví nepřiměřená citlivost na určitou látku – tzv. alergen (v podobě pylu, určité potraviny nebo zvířecí srsti). Ta je způsobená nečistotou uvnitř gastrointestinálního traktu. 

Doporučujeme proto užívat nejprve kombinaci čaje Karavi, který se zaměřuje na očistu trávicího traktu u citlivých alergických osob, s očistným elixírem Purishaprashem. Tato ájurvédská kúra pomůže tělu zbavit se nečistot, které zapříčiňují propuknutí alergie při setkání s alergenem. Často to bývá spojené s osypkami, kopřivkou a dalšími druhy ekzémů a vyrážek.

Součástí tohoto balíčku je však i druhá možná kombinace čaje Dalchini a elixíru Pranaprashe, která se orientuje na alergické reakce postihující dýchací cesty jako je senná rýma, ucpané dutiny a kýchání spolu s pálením či svěděním očí. 

„Léta trpím úpornou alergií (prach, roztoči, pyly), která se s každým rokem zhoršuje. Každé léto musím snášet neustálé kýchání, smrkání, zarudlé oči a svědění v nose a uších. Po několika dnech užívání čajů Dalchini a Karavi se mi ohromně ulevilo, z obvyklých příznaků zbylo jen úplné minimum. A to vše bez chemie! Jsem za Vaše čaje ohromně vděčný a budu je užívat i dále.“ – Lukáš K.

Užívání a příprava očistné kúry

Bylinný čaj vždy povařte 3 – 5 minut, má mnohem větší účinnost než pouhé louhování bylinné směsi zalité horkou vodou. 1 čajová lžička směsi je určena na 250 ml vody (jeden šálek). Čaj si ale můžete uvařit ve větším množství, aby vám vystačil na celý den. Čaj pijte vždy teplý (můžete uchovat v termosce). Čaj Dalchini je také velmi vhodný k inhalaci pro uvolnění a očistu nosních dutin.

Bylinný elixír stačí pouze nabrat na čajovou lžičku a sníst. Užívejte 1 lžičku 2 – 3x denně spolu s ájurvédským čajem, kterým ho můžete zapít. Elixír je dobré zapít vždy, lépe se tak vstřebává. Můžete ho zapít také teplou vodou nebo rostlinným mlékem. Kravské mléko při očistě na rozdíl od revitalizačních a regeneračních kúr nedoporučujeme.

Doporučený režim během očistné kúry

Očistnému procesu v těle pomáhá samozřejmě pohyb, který má sám o sobě přirozené detoxikační účinky. Prospívá rychlejšímu metabolismu, kdy se střeva snadněji vyprazdňují. 

Podporuje pocení a vylučování škodlivých odpadních látek z těla a okysličuje všechny buňky, ke kterým se lépe dostávají potřebné živiny, ale také prána – jedna ze tří životních energií (další dvě jsou tédžas a ódžas), která udržuje životní funkce organismu jako je dýchání, činnost kardiovaskulárního systému a mozková aktivita. 

Při cílené očistě je nejdůležitější denní dobou ráno. Zde jsou 3 základní kroky, které by měly následovat po probuzení:

  • Vyprázdnit se a osprchovat (tělo přes noc vylučuje odpadní látky pokožkou). 
  • Vypít sklenici teplé vody s citronem a 5 minut provádět dechové cvičení, které dodá mysli klid a pozitivní energii: dýchejte velmi pomalu a tiše - tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.
  • Vypít šálek očistného ájurvédského čaje spolu se lžičkou bylinného elixíru (se snídaní pak počkejte alespoň 30 minut, než se bylinné přípravky dobře vstřebají).

Zároveň doporučujeme alespoň 3x za týden lehký běh či rychlou chůzi a choďte spát před půlnocí!

Strava při očistě

Po dobu detoxikační kúry vynechte z jídelníčku masité a mléčné potraviny. Pokud jste na ně zvyklí, pokuste se výrazně snížit jejich spotřebu – už to samo o sobě bude pro tělo úleva. Také zkuste omezit přísun čokolády, sušenek a sladkostí s obsahem bílého cukru. Nahraďte tyto pochutiny čerstvým, příp. sušeným ovocem bez konzervantů, nesolenými oříšky a čerstvou zeleninou. Dodržujte také dostatečný přísun čisté vody a z nápojů vynechte kávu nebo ji nahraďte zdravější alternativou.

Očistný proces sebou může přinášet dočasné doprovodné projevy jako je bolest hlavy, pocit únavy a těžkosti končetin. Nekomfortní pocit je spojený s vylučováním toxinů z těla ven. Avšak pokud vydržíte, očistná kúra spolu s pohybem a lehkou čerstvou stravou vám přinese více energie a pevnější zdraví. 

Na květen chystáme další dvě tematické očistné kúry, ze kterých si budete moci vybrat a pokračovat tak na poslední úrovni. Ať se vám očista dál daří!

Doporučené produkty

Detoxikace střevního traktu

Domácí zdravotní péče

Detoxikace střevního traktu
-10% 435 Kč
původní cena: 483,-
-+

Detoxikace od alergenů

Domácí zdravotní péče

Detoxikace od alergenů
-10% 518 Kč
původní cena: 576,-

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.