Jste zde

Ochrana zdraví a posílení imunity

Následující pokyny a preventivní opatření na ochranu zdraví a posílení imunity jsou vypracované na základě doporučení ájurvédských expertů z Institutu ájurvédské medicíny na Tribuvhanově universitě v Káthmándú a věhlasných ájurvédských lékařů v Indii.   

V návaznosti na probíhající celosvětovou pandemii je užitečné přijmout preventivní opatření vedoucí k posílení přirozené obranyschopnosti organismu se zvláštním zřetelem na zdraví dýchacích cest. Jak je známo, prevence je vždy lepší než léčba, a proto je v současné době hlavním úkolem každého člověka maximálně podpořit činnost svého imunitního systému, který hraje klíčovou roli pro udržení optimálního zdraví. Ájurvéda jakožto "věda o životě" pracuje s hlubokou znalostí zdraví prospěšných rostlin a jejich mnohostranného užívání. Níže uvedená doporučení mají oporu jak v klasických písmech ájurvédské literatury, tak i v moderních vědeckých publikacích. 

Upozornění: níže uvedená doporučení a přípravky nejsou lékem na COVID-19.

1) Domácí péče o zdraví a preventivní opatření na posílení imunity

Obecná doporučení:

  • Praktikujte pravidelně každý den ráno a večer dechové cvičení a meditaci po dobu 5-10 minut. Z hlediska ájurvédské medicíny je síla imunitního systému založena především na optimální funkci třech životních sil - prána, tédžas a ódžas. Prána představuje životní energii, která při uvědomělém nádechu a výdechu okysličuje tkáně, podporuje harmonický metabolismus a pomáhá uklidnit myšlenky i emoce. Tédžas je hořící plamen vnitřního světla, tepla, trávení, metabolismu a buněčné inteligence. Je ve své podstatě dynamickou energií pocházející z tepelně upravené stravy. Ódžas je potom výslednou substancí, která vzniká v průběhu biosyntézy v každé ze sedmi tělesných tkání a zodpovídá za celkovou vitalitu, sílu, odolnost a imunitu organismu. Přirozený rozvoj ódžasu je posilován meditací, která probíhá v součinnosti vědomého pozorování dechu* a bdělé koncentrace na přítomnost životní energie ve středu hrudi.  

* Dýchejte velmi pomalu a tiše - tak, že kdyby vám někdo k nosu umístil tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.  

  • Pijte 2-3 litry teplé vody s citrónem v průběhu celého dne. Smíchejte 1 lžičku citronové šťávy na 1 šálek vody. Toto je jednoduchá domácí prevence na očistu hrdla a trávicího systému.
  • Užívejte následující koření v každodenní stravě: kurkuma, kmín, koriandr a česnek.

Doporučené ájurvédské přípravky:

  • Užívejte pravidelně bylinný elixír CHYAWANPRASH a ovocný plod AMALAKI.
  • Mějte pravidelný pitný režim AMALAKI nápoje s ASHWAGANDHOU, ZÁZVOREM nebo KURKUMOU.  V případě nápojů zalijte jemně namletou směs teplou vodou, přidejte lžičku medu, dobře rozmíchejte a vypijte celý obsah.
  • Užívejte preventivně čaj TULSI a DALCHINI na ochranu dýchacích cest. Ájurvédské směsi bylin nechte vždy 3-5 minut povařit. 

Doporučené ájurvédské očistné metody:

  • "Nasya" - pravidelně aplikujte sezamový nebo kokosový olej do obou nosních dírek po ranní a večerní hygieně. Aplikujte v leže se zakloněnou hlavou 5 kapek oleje a nechte prostoupit nosní dutinou. Očista nosní dutiny prospívá dobrému zdraví a posiluje životní energii neboli "pránu". Pravidelný rytmus dechu je důležitým nástrojem k vědomému ovládání našich myšlenek i emocí a přináší psychosomatickou rovnováhu, která posiluje životní funkce organismu.  
  • "Kavala" - vyplachujte ústní dutinu sezamovým nebo kokosovým olejem ráno a večer před čištěním zubů. Převalujte v ústech polévkovou lžíci oleje po dobu 3 minut a poté vyplivněte. Na závěr vypláchněte ústa teplou vodou. Očista úst prospívá zdraví zubů a odstraňuje toxiny, nečistoty a nepříjemnou chuť z celé oblasti ústní dutiny.
  • "Dhoopana" - provádějte očistu ovzduší ve vnitřních prostorách na základě užívání bylinných a vonných směsí a také dbejte na přísun čerstvého vzduchu. 

2) Aplikace při karanténě nebo izolaci

Doporučené ájurvédské přípravky:

  • Užívejte 0,5 litru čaje MANJISHTA ráno a večer a v průběhu dne šálek (250ml) čaje TULSI, DALCHINI, KATPHALA a NAGARA. Ájurvédské směsi bylin nechte vždy 3-5 minut povařit. 
  • Užívejte lžičku bylinného elixíru PRANAPRASH nebo CHYAWANPRASH třikrát denně (ráno, odpoledne a večer).
  • Užívejte AMALAKI nápoje se ZÁZVOREM nebo KURKUMOU. V případě nápojů zalijte jemně namletou směs teplou vodou, přidejte lžičku medu, vymačkejte šťávu z 1/4 citrónu, dobře rozmíchejte a vypijte celý obsah.

Doporučené ájurvédské procedury:

  • Inhalujte čaj DALCHINI pro uvolnění dýchacích cest a nosních dutin. Provádějte ráno a večer.
  • Kloktejte odvar z hřebíčku nebo čaj PRANA. Samotný hřebíček nebo čajová směs bylin má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci uklidnit bolest v hrdle. Ájurvédskou směs bylin nechte vždy 5 minut povařit.
  • Kloktejte teplou vodu se solí. Provádějte 3-6krát v průběhu dne. Některé studie ukázaly, že kloktání několikrát denně teplou vodou ze solí může pomoci snížit otok hrdla, uvolnit hlen a odplavit dráždivé bakterie. Lékaři obecně doporučují rozpuštění půl lžičky soli v jednom šálku vody.

3) Péče o zdraví po ukončení karantény nebo izolace

Obecný popis:

Podle ájurvédské medicíny je chuť a čich spojený s pravou a levou plicní cévou. Pokud je jejich funkce narušená, potom může docházet k dočasné ztrátě chuti a čichu. Kvalita chuťového a čichového vjemu je rovněž spojena s trávením. V případě, že je činnost trávení oslabená, dochází k nepravidelnému metabolismu, který může způsobovat poruchy chuti a čichu. Čich zejména je propojen s trávicím traktem. Pokud máme znečistěné tlusté střevo potom ochabuje jeho vnímání. Chuťové vnímání je zase zároveň propojené s dostatečnou hydratací organismu. Pokud je člověk dehydrován, potom vnímání chutí ochabuje. V souhrnu je všech pět našich smyslů (zrak, sluch, čich, hmat a chuť) součástí nervové tkáně (madždžá dhátu), která je přenašečem smyslových podnětů a motorických reakcí z periferních orgánu do centrální nervové soustavy v mozku.   

Doporučené ájurvédské přípravky:

Při přetrvávání individuálních příznaků užívejte uvedené přípravky v souladu s jejich přípravou.

Doporučené produkty

MANJISHTA

Ochrana & posílení imunity

MANJISHTA
119 Kč
-+

PRANAPRASH

Krční oblast & dýchací cesty

PRANAPRASH
169 Kč
-+

PRANA

Vitalita & životní energie

PRANA
119 Kč
-+

AMALAKI nápoj KURKUMA

Imunita & játra a krevní oběh

AMALAKI nápoj KURKUMA
155 Kč
-+

TULSI

Krční oblast & průdušky

TULSI
119 Kč
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krční oblast a dýchací cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
155 Kč
-+

DALCHINI

Dýchací cesty & nosní dutiny

DALCHINI
119 Kč

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.