Jste zde

Zapojte se do ájurvédské očisty V. - játra & krev

Po chladných zimních měsících přichází období probouzejícího jara, které je dle ájurvédy ideálním obdobím pro celkovou detoxikaci organismu. Játra jsou klíčovým orgánem jarní detoxikace organismu a proto si zaslouží naši pozornost. Pusťte se do jarní očisty jater!

V zimě je lidské tělo přirozeně méně aktivní a vyžaduje větší přísun potravy. To má za následek větší hromadění ámy, odpadních látek, které se nedostatečně vylučují a usazují se ve střevním traktu, játrech a tím se dostávají také do krve, která ovlivňuje zdraví pokožky a dalších orgánů. Detoxikace jater v tomto období je tak přirozený proces, který zbaví naše tělo těžkosti, málatnosti a únavy způsobené znečištěním organismu a také povahou ročního období, které ještě stále ovládá kapha dóša vytvořená z kombinace elementu země a vody.

Ájurvédský význam jater

Sanskrtské slovo pro játra je jakrt, kde "ja" znamená oběh a "krt" znamená činnost nebo působení. Játra jsou základním a největším filtračním orgánem našeho těla, který dokáže pročistit a odfiltrovat asi 1,5 l krve za minutu. Vylučují žluč a také toxiny z organismu včetně těžkých kovů a bakterií. Zajišťují metabolické procesy jako je trávení tuků, tvorba bílkovin, enzymů a cholesterolu. Z hlediska ájurvédy jsou játra orgánem, který ovládá pitta dóša složená z vody a ohně (agni). Zvýšení pitta dóši v organismu, zvláště u lidí s touto převažující charakteristikou, pak může způsobit jaterní potíže jako je např. hepatitida, anémii, zánět, syndrom chronické únavy, mononukleóza, zarudlost očí a pokožky, akné, bolest hlavy, alergie, ale také hněv a žárlivost. I zvýšená kapha dóša ale může v játrech vyvolat vysoký cholesterol, ztučnění či průjem s tukem ve stolici (steatorea). Tedy i zde platí, že vedle očisty jater je také potřeba udržovat svou přirozenou dóšickou konstituci v rovnováze.

Zjistěte svou tělesnou a duševní konstituci díky jednoduchému dóšickému testu a následujte doporučení, jak si uchovat zdraví a rovnováhu!

Játra jako sídlo emocí

Játra jsou důležitým sídlem ohně, kterému se zde říká Bhutagni. V žaludku je to pak Jataragni. V případě zvýšené pitta dóši se pak mohou játra stát také sídlem vznětlivých emocí jako je hněv, nepřátelství, nenávist a žárlivost. Pokud tyto emoce prožíváme a necháváme se jimi dlouhodobě ovládat či je v sobě potlačujeme, naše játra budou trpět přemírou horkosti a to může vést k onemocněním jater a krve. Dle ájurvédy, která je nejstarší naukou o zdravém životním stylu a prevenci, je důležité následovat vhodné stravování a denní režim, který vychází z povahy naší psychosomatické konstituce. Tedy člověk s převahou pitta dóši by měl užívat mírnou spíše ochlazující stravu a pěstovat ve svém životě trpělivost, klid a odpoutanost od smyslových předmětů. Potlačené emoce často vyvolávají stres v orgánech, který vede později k vážným onemocněním. Přečtěte si více v našem článku Stres a negativní emoce - důsledky a rady z pohledu ájurvédy.

Co játrům pomáhá?

Jelikož játra nemají žádné senzory bolesti, naše tělo dokáže docela dobře nějaký čas fungovat i přes jejich značné přetížení. Každoroční jarní detoxikace jater je účinným nástrojem, jak poškození jater včasně zabránit a pečovat o jejich regeneraci. S tím souvisí také další kroky jako je úprava jídelníčku, abstinence od alkoholu a jiných návykových látek, pravidelný pohyb a dostatečný odpočinek. Ájurvéda nabízí na detoxikaci tohoto klíčového orgánu účinné bylinné receptury, které odvádí toxiny z těla, snižují přemíru pitta dóši v játrech a celkově podporují jejich zdravé fungování, zlepšují kvalitu krve a přispívají k celkové očistě organismu. V tomto duchu je také setavena ájurvédská zdravotní kúra Detoxikace jater a krve

Detoxikace jater a krve

Součástí této kúry je čaj Kalamegha, který pomáhá celkovému pročištění a detoxikaci organismu. Díky obsahu stejnojmené byliny kalameghakurkumy a dalších ájurvédských bylin s podobnými účinky stahuje horkost a přispívá tak k optimální očistě i zdravému fungování jater. Vrcholák pravý podporuje správnou funkci jater a chebule srdčitá posiluje celkovou obranyschopnost organismu.

Součástí kúry jsou pak 2 ks nutričního elixíru Raktaprashe pro regeneraci jater a celkovou obnovu zdravé krevní tkáně. Kromě bylin na podporu jater obsahuje nutričně hodnotné ovoce amalaki bohaté na vitamín C, santal bílý a kurkumu, které pročišťují krev a přispívají k dobrému vzhledu pokožky nebo skořicovník cejlonský prospívající činnosti srdečně-cévních funkcí a normalizující hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.

Aby vám ájurvédská kúra zapůsobila, užívejte doporučenou kúru po dobu 3–4 týdnů a dodržujte u toho jednoduchá základní pravidla zmíněná níže.

Ájurvédská detoxikační kúra

  • Délka trvání: 3-4 týdny

  • Užívání: 2 – 3x denně

  • Kdy: ráno nalačno, během dne 1h před nebo po jídle a večer před spaním

Užívání a příprava ájurvédské zdravotní kúry

Bylinný čaj vždy povařte 3–5 minut, má mnohem větší účinnost než pouhé louhování bylinné směsi zalité horkou vodou. 1 čajová lžička směsi je určena na 250 ml vody (jeden šálek). Čaj si ale můžete uvařit ve větším množství, aby vám vystačil na celý den. Čaj pijte vždy teplý (můžete uchovat v termosce).

Bylinný elixír stačí pouze nabrat na čajovou lžičku a sníst. Užívejte 1 lžičku 2 – 3x denně spolu s ájurvédským čajem, kterým ho můžete zapít. Elixír je dobré zapít vždy, lépe se tak vstřebává. Můžete ho zapít také teplou vodou nebo rostlinným mlékem. Kravské mléko při očistě na rozdíl od revitalizačních a regeneračních kúr nedoporučujeme.

Doporučený režim během očistné kúry

Očistnému procesu v těle pomáhá samozřejmě pohyb, který má sám o sobě přirozené detoxikační účinky. Prospívá rychlejšímu metabolismu, kdy se střeva snadněji vyprazdňují.

Podporuje pocení a vylučování škodlivých odpadních látek z těla a okysličuje všechny buňky, ke kterým se lépe dostávají potřebné živiny, ale také prána – jedna ze tří životních energií (další dvě jsou tédžas a ódžas), která udržuje životní funkce organismu jako je dýchání, činnost kardiovaskulárního systému a mozková aktivita.

Při cílené očistě je nejdůležitější denní dobou ráno. Zde jsou 3 základní kroky, které by měly následovat po probuzení:

  • Vyprázdnit se a osprchovat (tělo přes noc vylučuje odpadní látky pokožkou).
  • Vypít sklenici teplé vody s citronem a 5 minut provádět dechové cvičení, které dodá mysli klid a pozitivní energii: dýchejte velmi pomalu a tiše - tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.
  • Vypít šálek očistného ájurvédského čaje spolu se lžičkou bylinného elixíru (se snídaní pak počkejte alespoň 30 minut, než se bylinné přípravky dobře vstřebají).

Zároveň doporučujeme alespoň 3x za týden lehký běh či rychlou chůzi. Choďte spát před půlnocí.

Strava při očistě

Po dobu detoxikační kúry vynechte z jídelníčku masité a mléčné potraviny. Pokud jste na ně zvyklí, pokuste se výrazně snížit jejich spotřebu – už to samo o sobě bude pro tělo úleva. Také zkuste omezit přísun čokolády, sušenek a sladkostí s obsahem bílého cukru. Nahraďte tyto pochutiny čerstvým, příp. sušeným ovocem bez konzervantů, nesolenými oříšky a čerstvou zeleninou. Dodržujte také dostatečný přísun čisté vody a z nápojů vynechejte kávu, alkohol, stimulanty a sladké limonády.

Očistný proces sebou může přinášet dočasné doprovodné projevy jako je bolest hlavy, pocit únavy a těžkosti končetin. Nekomfortní pocit je spojený s vylučováním toxinů z těla ven. Avšak pokud vydržíte, očistná kúra spolu s pohybem a lehkou čerstvou stravou vám přinese více energie a pevnější zdraví.

Doporučené produkty

Detoxikace jater a krve

Domácí zdravotní péče

Detoxikace jater a krve
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.