Jste zde

Tridóša – základ harmonie a zdraví

Tridóša je základní koncept ájurvédy, který říká, že zdraví vychází z rovnováhy tří životních energií (dóš) váta, pitta a kapha.

Každá z těchto sil má na starosti různé fyziologické funkce a jejich odlišný poměr v každém jednotlivci vytváří jeho osobitý a jedinečný ráz na základě odlišné tělesné a duševní konstituce.

Fyziologické funkce tří dóš

Váta: tělesná a duševní činnost, oběhový a lymfatický systém, nervová a dýchací soustava.
Pitta: trávení a metabolismus, činnost jater a kvalita krve, mozková činnost a smyslové vjemy, tělesná teplota a vzhled pokožky.
Kapha: kosterní stavba a svalstvo, kloubní aparát a tělesné tekutiny, vitalita a imunitní systém.

Všichni se rodíme s odlišným poměrem váta, pitta a kapha dóši. Přičemž přítomné máme vždy všechny tři. Někdo může mít ale převládající kapha dóšu, jiný může být třeba kombinovaný typ váta – pitta, kdy kapha je přítomna jen v menší míře a podobně. Tomuto originálnímu vrozenému stavu se říká prakrti. Utváří se už v době početí podle poměru dóš v ženském vajíčku a mužské spermii. 

Vyvážený tridóšický vata - pitta - kapha typ je velmi vzácná výjimka. V tomto případě jsou všechny dóši zastoupeny ve stejném poměru a vytváří tedy nejlepší předpoklad pro život v rovnováze a harmonii. Takový poměr dóš disponuje hlubokým klidem a silou, nepodléhá ani letargii, ani přílišnému neklidu. Mysl je bdělá a zároveň uvolněná. Fyziologické funkce jsou vyvážené. Taková prakrti představuje ideální výchozí nastavení. 

TIP: vyplňte si orientační dóšický test!

Během života se ovšem vrozený poměr jednotlivých dóš vychyluje a odráží se na naší psychické kondici a fyzickém zdraví. Duševní vědomí, myšlenky, pocity, emoce, strava, životní styl a prostředí, ve kterém žijeme, to vše ovlivňuje jejich vyváženost či nerovnováhu vzhledem k jejich původnímu nastavení. 

Příčiny psychosomatické nerovnováhy: 

  • nesprávné životní návyky a stereotypy

  • nezdravá strava a chybná kombinace potravin 

  • potlačování potřeb

  • emocionální a psychická nestabilita, frustrace a negativní myšlení

Náš aktuální dóšický poměr se nazývá vikrti. Pokud odpovídá našemu prakrti, pak budeme zdraví a ve své psychosomatické rovnováze. Ve většině případů ovšem různé životní situace a naše reakce na ně či nevhodný životní styl nepoměrně zvyšují některé z dóš a to narušuje jejich vzájemné harmonické souznění. 

Klíčem ke zdraví a harmonii je tedy porozumět jací jsme (jaké dóši v nás od přírody převládají), přijmout sami sebe takoví, jací jsme a nalézt si cestu, jak se na základě životního stylu a stravy udržovat ve své psychosomatické rovnováze. 

Ájurvédská kúra Tridóša & elixír harmonie

Pro podporu dobré vzájemné součinnosti fyziologických funkcí a harmonizaci dóš můžeme doporučit ájurvédskou kúru Tridóša & elixír harmonie. Obsahuje bylinný čaj Elixír Harmonie,  dva bylinné elixíry Manoprash a Chyawanprash a Amalaki nápoj Shilajit Mumio.

Ájurvédské byliny obsažené v této kombinaci čaje s elixíry pozitivně ovlivňují neuroendokrinní a kardiovaskulární systém a podporují zdravé trávení a zažívání. Posilují také duševní zdraví a zvyšují odolnost vůči stresu. 

Jak užívat?

Kúru můžete užívat po dobu 1–6 měsíců. Čaj pijte 2-3 x denně, ráno a večer (můžete i kdykoli během dne), elixír Manoprash ráno, elixír Chyawanprash večer na lžičku a zapijte teplou vodou, mlékem nebo rostlinným mlékem.

 

Doporučené produkty

Tridóša & elixír harmonie

Domácí zdravotní péče

Tridóša & elixír harmonie
-10% 574 Kč
původní cena: 638,-
-+

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

KAPHA

Povzbuzení & vitalita

KAPHA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.