Jste zde

Síla ájurvédských bylin a jejich propojení s lidským tělem

Rostlinná říše je spojena prostřednictvím našeho smyslového vnímání a duševního vědomí s nervovým systémem člověka. Proto se v ájurvédě rozlišují vlastnosti bylin podle šesti základních chutí mezi které patří: sladká, kyselá, slaná, pálivá, hořká a trpká.

Každá z chutí je vždy spojena s jistým druhem účinku a přímo ovlivňuje naši nervovou soustavu, životní energii a proces trávení. Proto je chuť ájurvédských bylinných odvarů vždy zároveň terapeutická a je součástí jejich zdravotního působení na lidský organismus.

Léčivá potence ájurvédských bylin

Všechny rostliny obsahují ještě kromě šesti chutí také speciální léčivou potenci (prabhava), která zahrnuje typ psychického a duchovního působení na hlubší úrovně lidského vědomí. Ájurvédské byliny nepředávají tedy svou léčivou sílu pouze na základě svých zdraví prospěšných výtažků, ale také v podobě duchovního vědomí a světla neboli kosmické kvality sattva. Na základě dobře známého procesu fotosyntézy dochází v chloroplastech zelených rostlin s pomocí vody a oxidu uhličitého k přeměně energie světelného záření na kyslík a glukózu, které jsou pro existenci lidského života zcela nepostradatelné.

Ájurvédské byliny podle dóš

V každé rostlině můžeme nalézt také princip tří dóš, tak jako je tomu u veškerého stvoření v přírodě včetně člověka. Rostliny typu kapha jsou bujného vzrůstu s množstvím listů a mízy. Jsou pevné, urostlé a šťavnaté s bohatým obsahem vody. Kapha princip je nejvíce obsažen v kořenech a stromové kůře. Váta rostliny mají relativně málo listů, hrubou a popraskanou kůru, pokroucené a sukovité větve, protáhlý vzrůst s malým obsahem mízy. Váta princip je nejvíce obsažen v listech a plodech. Pitta rostliny jsou středního vzrůstu a obsahují mízu s hřejivým účinkem. Rozpoznáme je podle jasných a zářivých barev. Květ je hlavním sídlem principu pitta.

Působení různých částí ájurvédských bylin na lidské tkáně

Nepálští sběrači musí dobře rozlišovat také jednotlivé části rostlin, které se díky svým odlišným účinkům používají rozdílně a které ájurvéda dělí na pět částí odpovídající pěti elementům přírody:

  • kořen představuje živel země
  • stonek a větve představují živel vody
  • květ představuje živel ohně,
  • listy představují živel vzduchu
  • plod nebo ovoce představují živel éteru
  • semeno obsahuje všech pět elementů zároveň, protože v sobě ukrývá potenciál celé rostliny

Rostliny se v ájurvédské medicíně dále rozdělují do sedmi kategorií podle druhů tkáně, na které účinně působí. Proto jednotlivé části rostlin můžeme přiřadit k odpovídajícím tkáním lidského těla (dhátus). Šťáva z listů koresponduje s krevní plazmou (rasa), míza představuje krev (rakta), měkké dřevo odpovídá svalům (mámsa), pryskyřice je tuková tkáň (méda), kůra působí na kosti a klouby (asthi), listy mají vztah k nervové tkáni (madždžá) a konečně květy nebo plody se váží k činnosti reprodukčních orgánů muže a ženy (šukra/arthava).

Kolika způsoby se ájurvédské byliny užívají?

Ájurvédské byliny se obecně připravují a používají osmi různými způsoby:

  • Bylinné odvary (kvátha) jsou nejužívanějším a velmi účinným způsobem přípravy léčivých rostlin. Vyžadují vaření bylin v horké vodě nad stálým plamenem alespoň několik minut.
  • Horké nálevy (phánta) představují zalití bylinné směsi vroucí vodou s dostatečně dlouhou dobou vyluhování v horké lázni.
  • Studené nálevy (hima) jsou vhodné pouze pro lehké a aromatické byliny s osvěžujícím nebo chladivým účinkem.
  • Čerstvě vymačkané šťávy (svarasa) se připravují pouze z úzkého výběru částí rostlin, plodů, ovoce a zeleniny.
  • Sušené byliny rozemleté na prášek (churna) se užívají s mlékem, vodou nebo medem.
  • Elixíry nebo pasty (avaléha) jsou tonizující bylinné džemy s obsahem ovocného plodu amalaki, přepuštěného másla a medu. Jsou určeny především k výživě a regeneraci tělesných tkání a celkovému posílení organismu.
  • Sirupy (asáva & aristha) jsou bylinné tinktury na bázi fermentace hojně používané k posílení dobrého trávení a zažívání.
  • Masti (kalka) jsou rozdrcené části bylin smíchané s vodou, medem, přepuštěným máslem nebo olejem. Uplatňují se především k zevnímu použití v podobě hojivých zábalů, obkladů a při léčbě kožních poranění.

Fyzické tělo je složeno z tisíců subtilních drah a nervů, které zabezpečují zdravý metabolismus lidských tkání. Jakákoli nemoc je vždy spojena s narušenou funkcí průchodnosti některého ze šestnácti základních drah (srótas). Každá bylina se rozlišuje podle síly působení na systém těchto jemných nervových kanálů a schopnosti obnovit v nich správný proud energie.

Doporučené produkty

JATAMANSI

Stres & duševní rovnováha

Od 1. 10. nová cena 139 Kč
119 Kč
Cena platná do 30. 9.
-+

RAJANI

Nervový systém & koordinace

Od 1. 10. nová cena 139 Kč
119 Kč
Cena platná do 30. 9.
-+

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnost vůči stresu

155 Kč
-+

MANOPRASH

Srdce & cévy

169 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.