Jste zde

Růže – královna květin

Růže, v Indii známá jako Shatapatri nebo Taruni, má ve východních zemích velice široké využití. V Persii, Indii, Číně i dalších zemích, se tradice jejího užívání nepojí pouze k výrobě parfémů a kosmetických přípravků, jako je zvykem v našem prostředí, ale je běžnou součástí gastronomie i léčebných receptur ájurvédské medicíny. 

Růže jako lék

Tato okrasná rostlina má mnoho léčivých vlastností, které jsou zmíněny v klasických dílech ájurvédy a potvrzují je také vědecké výzkumy. Shatapatri zaujímá v ájurvédě důležité místo díky své ochlazující vlastnosti, která má uklidňující účinek na Pitta dóšu, kterou snižuje a tím pomáhá nastolit v organismu rovnováhu. Působí také příznivě na dobré zdraví srdce, zklidnění mysli a zlepšení pleti. Je často součástí ájurvédských přípravků určených k detoxikaci těla a zlepšení celkového pocitu pohody. Růžová voda se tradičně používá ke zlepšení kvality zraku, kdy se aplikuje přímo do očí.

Vědecké studie ukazují, že růže obsahuje řadu bioaktivních sloučenin, jako jsou flavonoidy, taniny, terpeny, a různé esenciální oleje. Tyto látky přispívají k jejím protizánětlivým, antioxidačním a antibakteriálním účinkům. Výzkumy také naznačují, že růže má pozitivní vliv na dobrou náladu a snížení úzkosti, což podporuje její tradiční využití v aromaterapii. Její příjemná vůně je také v ájurvédské praxi považována za uklidňující pro mysl a emoce. Výtažky z růže se pak často používají v kosmetice, protože zklidňují, harmonizují a tonizují pokožku. Její antiseptické účinky můžou pomoci při léčbě drobných kožních podráždění. 

Historie a kulturní význam růže

Růže, jejíž domovinou je především eurasijská oblast, má dnes více než sto odrůd, které vznikly během staletí vzájemným prolínáním i cíleným pěstitelským šlechtěním několika původních druhů. V našem prostředí se jednalo především o růži keltskou (rosa gallica), růži šípkovou (rosa canina), na blízkém a středním východě růži perskou (rosa persica) a růži damašskou (rosa damascena), která se dnes hojně používá k výrobě známého růžového oleje v Bulharsku. V Číně a Indii šlo pak o růži čínskou (rosa chinensis/rosa indica) a růži obrovskou (rosa gigantea). Růže stolistá (rosa centifolia), která je součástí tradiční indické kuchyně a přípravků ájurvédské medicíny, vznikla zkřížením růže damašské, růže keltské a růže šípkové v prostoru Malé Asie a Kavkazu. V 16. století byla dále šlechtěna v Evropě, kde se poté proslavila zejména jako součást francouzských parfémů.

Růže stolistá

Tento ušlechtilý druh růže má bohatou historii a kulturní význam po celém světě. V Indii ji považují za květinu, která se objevila především s dynastií Mughalských panovníků (1526–1858), kteří přišli do Indie ze střední Asie a kteří ve svých nádherných palácových zahradách pěstovali růže a další květiny, z nichž pak podle arabsko-perské tradice vyráběli omamné vůně a parfémy. V Indii dnes růže platí za symbol pozemské i nadpozemské lásky a užívá se při světských oslavách i náboženských obřadech známých jako púdža (puja).

V perské poezii platila růže stolistá za symbol krásy a jako metafora dokonalé lásky. Ve starověkém Egyptě ji používala královna Kleopatra do svých proslulých parfémů a koupelí. V Evropě je tato růže spojována se svatou Alžbětou Uherskou, patronkou nemocných a chudých, která byla známá svou péčí o trpící. Tento bohatý kulturní odkaz přispívá k vnímání růže stolisté nejen jako krásné květiny, ale také jako symbolu lásky, krásy a duchovní čistoty.

Růže a její vlastnosti a účinky podle ájurvédy

Ájurvéda přisuzuje každé rostlině různé druhy vlastností a přirozených charakteristik. Specifické nastavení všeho, co konzumujeme, pak podle těchto svých vlastností ovlivňuje náš organismus posílením nebo oslabením tří dóš - váta, pitta a kapha, jejichž vzájemná rovnováha na individuální úrovni ovlivňuje celkové zdraví člověka.

  • základní kvalita (guna) růže je lehkost
  • základní chuť (rasa) je hořká, svíravá a sladká
  • základní potence je ochlazující
  • je tridóšická, má příznivý vliv na všechny tři dóši 

Zdravotní účinky růže

  • posiluje srdce
  • absorbuje látky ve střevech, pomáhá při IBS (syndromu dráždivého tračníku) a průjmech
  • zlepšuje trávení
  • jako srdeční tonikum pečuje o zdraví srdce
  • podporuje ženský i mužský reprodukční systém
  • podporuje dobrý vzhled pleti a pokožky
  • harmonizuje mozkovou činnost
  • zmírňuje pocit vnitřního horka a pálení (často při zvýšené pittě) a tím pomáhá při horečce, gastritidě, bolesti v krku, laryngitidě, slunečnímu úpalu atd.

Tradiční užívání růže stolisté v ájurvédě

Kromě rozdrcenných okvětních plátků použitých jako prášek, pasta, džem, známé růžové vody či voňavého růžového oleje, existuje ještě jeden výjimečný způsob, jak využít velké zdravotní výhody růže a to je v podobě sladké indické dobroty jménem gulkand. Tento desert se připravuje ze sušených okvětních plátků růže a třtinového cukru. Recept, jak ho jednoduše vyrobit doma, najdete níže.

Prášek z okvětních plátků růže - přidejte ¼ až ½ čajové lžičky růžového prášku do mléka nebo vody a užívejte na lačný žaludek jednou až dvakrát denně. Pomáhá při překyselení. 

Růžová voda z máčených okvětních plátků růže - přidejte 2-3 čajové lžičky růžové vody do sklenice čisté vody. Pijte ji před jídlem jednou nebo dvakrát denně jako žaludeční tonikum. Samostatně ji použijte na výplach očí ke zmírnění pálení nebo jako pleťové tonikum pro hydrataci.

Čerstvé okvětní plátky růže - žvýkejte 2-4 plátky nejlépe ráno, pomáhá při aftech v ústech.

Sharbat z růže (růžový sirup) - smíchejte 2-3 čajové lžičky růžového šarbatu se sklenicí vody a pijte před jídlem, abyste zmírnili pocit horkosti a pálení v těle. Pomáhá ochladit a snížit pitta dóšu.

Růžový čaj - očistěte 5-6 čerstvých okvětních plátků růže (na 250 ml vody) a odstraňte bílý základ (aby nebyl čaj hořký). Dejte vařit na 5 minut, dokud okvětní plátky neztmavnou. Směs sceďte a vychutnejte si šálek voňavého čaje, který pomáhá při hubnutí.

Gulkand

Gulkand je sladká zavařenina z okvětních plátků růžových růží, která pochází z indického subkontinentu a užívá se jak v ájurvédské, tak v tradiční perské medicíně při nerovnováze organismu. Termín je odvozen z perského jména gul (růže) a qand (cukr/sladký). Je výborným bylinným přípravkem, který:

  • snižuje výskyt vředů a aftů v ústech a pomáhá zmírnit pocit pálení a bolesti v ústech i krku
  • pomáhá snižovat únavu, bolesti svalů, letargii a stresové napětí
  • působí příznivě při překyselení, pálení žáhy, zažívacích potížích a bolestech žaludku
  • pomáhá snižovat vedlejší účinky antibiotik, léků proti bolesti a dalších léků, které způsobují nevolnost, pocit pálení a vředy

Užívejte 1-2 čajové lžičky gulkandu 1-2krát denně a ideálně zapijte vodou nebo mlékem, aby se jeho účinky lépe vstřebaly.

Jak si připravit gulkand snadno doma?

Do skleněné nádoby nasypte vrstvu okvětních plátků růží a rovnoměrně na ně nasypejte vrstvu třtinového cukru. Poté opět rozprostřete vrstvu okvětních plátků a na ní opět vrstvu cukru. Postup opakujte, dokud nenaplníte sklenici a tu pak uzavřete víčkem a uchovávejte ji na slunci po dobu 7 až 10 dnů. Každý druhý den gulkand promíchejte čistou lžící. Uchovávejte po té ve vzduchotěsné nádobě a v chladničce.

Využijte blahodárné účinky růže stolisté v našich autentických ájurvédských přípravcích:

AMALAKI nápoj RŮŽE

Tento nápoj podporuje imunitu, krásnou pleť a dobrý zrak. Růže stolistá přispívá k čistotě a zdravému vzhledu pokožky, duševní rovnováze a optimalizuje stav zraku. Amalaki podporuje funkci trávicího ústrojí, žaludku a střevního traktu. Vitamín C v nápoji podporuje tvorbu kolagenu, energetický metabolismus, imunitní systém, ochraňuje buňky před oxidativním stresem, zvyšuje vstřebávání železa a snižuje únavu a vyčerpání.

AMALAKI plod RŮŽE

Tento plod je přírodním zdrojem antioxidantů a vitamínu C. Růže stolistá přispívá k duševní rovnováze, zatímco amalaki podporuje funkci trávicího ústrojí, žaludku a střevního traktu a posiluje imunitní systém.

Ájurvédský imunitní balíček IMUNITA & KRÁSNÁ PLEŤ

Kombinujte AMALAKI nápoj RŮŽE pro čistotu pleti a revitalizaci pokožky s ájurvédským očistným elixírem SVEDAPRASH pro udržení dobrého vzhledu pokožky a přispění k její čistotě. Tento balíček poskytuje přírodní zdroje vitamínů a antioxidantů, které podpoří zářivou pleť díky ájurvédským bylinám, které čistí krev a posilují imunitu organismu. Snadno se užívá a je ideální pro ty, kteří chtějí pečovat o své zdraví a krásu přírodními prostředky.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj RŮŽE

Imunita & krásná pleť a dobrý zrak

155 Kč
-+

AMALAKI plod růže

Imunita & duševní rovnováha

Our Tip
-20% 63 Kč
původní cena 79,-
-+

Imunita & krásná pleť

Zdroj vitamínů a antioxidantů & snadné užívání

-15% 343 Kč
původní cena 403,-
-+

Péče o pleť

Domácí zdravotní péče

-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Oči & zrakové funkce

Domácí zdravotní péče

-10% 399 Kč
původní cena: 443,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.