Jste zde

Péče o zdravé oči

Málokdo věnuje očím a zraku pozornost dříve, než se objeví nějaký problém. Zdravými návyky a řádnou péčí se však mnohým problémům můžeme vyhnout a udržet tak naše oči zdravé a silné. 

Oči jako smyslový orgán

Oči jako základní smyslový orgán nám pomáhají zprostředkovat až 80% informací o okolním světě. Jsou základním senzorem, který zpracovává okolní vjemy a obrazy, které přeposílá do mozku k následné interpretaci. Dobrý zrak je pro poznávání, orientaci a kvalitní prožívání světa okolo nás nepostradatelným smyslem a proto o něj stojí pečovat a udržovat je ve zdraví.

Oči jako brána do duše

Oči jsou od pradávna vnímány jako brána do duše. Vnímavý člověk dokáže skrze oči druhého člověka rozpoznat jeho rozpoložení, myšlení a celkový mentální i fyzický stav. Podle starých indických textů jsou oči člověka stvořeny k tomu, aby spatřily pravdu a jsou tak otevřenou branou, skrze kterou je možno nahlédnout do vyšší sféry lidského bytí. To ovšem za předpokladu, že člověk udržuje svou mysl klidnou a čistou a je pouhým pozorovatelem světa, který neposuzuje. Pak se v jeho očích zrcadlí hluboké porozumění, které vychází z nezištné lásky a dobra jeho duše. Nazírá-li skutečnost pouze naše neklidná mysl, realita, kterou vnímáme, nebude nikdy realitou v čisté skutečnosti, ale kombinací interpretace naší mysli (předsudků a programů) a smyslového vnímání.

Oči z pohledu ájurvédy - vliv álóčaka-pitty

Ájurvéda popisuje a rozpoznává v očích člověka jas, který je řízen tzv. alóčaka-pittou, jednou ze subtypů pitta dóši (více o psychosomatické konstituci s převládajícím prvkem ohně a vody v našem článku Charakteristika dóš - Pitta). V širším ájurvédském kontextu je pitta dóša energií vytvářející teplo v 5 základních místech lidského organismu – žaludku (páčaka-pitta), játrech a slezině (raňdžaka-pitta), šedé kůře mozkové (sádhaka-pitta), kúži (bhrádžaka-pitta) a nakonec právě v očích (álóčaka-pitta).

Álóčaka-pitta vyrovnává teplotu oční bulvy, vnímání barev a světla, barvu duhovky a je základem pro optické vnímání. Je zároveň spojena s emocemi a činností slz. Její nerovnováha může vyvolat v očích nežádoucí změny. Pozor by si měli dávat především lidé s převládající konstitucí typu Pitta, kdy se tato dóša a tím i prvek ohně může vychýlit (zvýšit) a může dojít např. k pálení očí, zánětu spojivek či duhovky, ječnému zrnu či přecitlivění na světlo prostřednictvím vychýlené áločaka-pitty. 

Příčiny oslabeného zraku

Mezi nejčastější příčiny oslabeného zraku, pomineme-li vychýlení álóčaka-pitty, patří jednostranné zatěžování očí v podobě špatných návyků, jako je čtení na břiše, nedostatečné osvětlení, práce u počítače nebo sledování TV bez pravidelných přestávek. Nesprávné držení těla spojené se sedavým zaměstnáním způsobuje ztuhlost šíje, neprokrvení hlavy a nerovnoměrné zatěžování okohybných svalů. Na tomto základě může docházet k rozvoji neurologických symptomů v podobě tlaku a bolesti očí, které snižují komfort vidění v podobě krátkozrakosti, dalekozrakosti či dokonce šedého nebo zeleného zákalu. Kvalitu zraku ovlivňuje také psychické napětí, stres či nedostatek spánku, které mají za následek bolest hlavy, zarudnutí nebo pálení očí, syndrom suchého oka, zánět spojivek a celkovou únavu.

Doporučená péče o oči

Pokud máte některý z výše zmíněných problémů s očima, či jste se v rámci prevence rozhodli více starat o svůj zrak, doporučujeme ájurvédský čaj Alochaka a nutriční elixír Nayanaprash pro optimalizaci zrakových funkcí a dobrou kvalitu vidění. Nejúčinnějsí oční péče, kterou můžeme nabídnout, je tyto dva ájurvédské přípravky zkombinovat v rámci ájurvédské kúry Oči & dobrý zrak. Tato účinná bylinná kombinace osvěžuje zrakově-poznávací funkce, regeneruje oční nerv a sítnici, podporuje činnost nervového systému a celkové duševní zdraví.

Pokud jste převládající Pitta typ (zjistěte to! Zkuste si vyplnit orientační dóšický test online), pak vám může pomoci také čaj Pitta při zvýšené pitta dóše na celkové zklidnění a ochlazení organismu. Nezapomeňte očím ulehčit také správným držením těla a pravidelnými přestávkami při práci na počítači, kdy se protáhnete, zavřete oči a poté je chvilku procvičujete. 

Užívání ájurvédských přípravků pečujících o zdravý zrak

Čaj Alochaka užívejte 2-3x denně šálek (ideálně se lžičkou elixíru Nayanaprash). Bylinnou směs vždy povařte 3-5 minut pro silnější účinek. Čaj si můžete uvařit ve větším množství a uchovat v termosce, aby byl stále teplý. 

Elixír Nayanaprash se užívá přímo na čajovou lžičku 2 – 3x denně a zapíjí se douškem vlažného mléka, rostlinného mléka, vody nebo bylinného čaje. Můžeme si z něj také připravit nápoj, kde 1 čajovou lžičku rozmícháme ve 250 ml vlažného mléka či vody. 

Elixír i čaj doporučujeme užívat nalačno před jídlem alespoň po dobu jednoho měsíce (vychází na 1 balení čaje a 2 balení elixíru), aby došlo k hlubší regeneraci zrakových funkcí.

 
Dobré ráno, piji ALOCHAKU, pracuji denně s počítači a podstoupil jsem operaci. Čaj jsem objevil opravdu náhodou v obchůdku na hlavní třídě v Ostravě, a od té doby pravidelně kupuji a hlavně užívám ke své spokojenosti. - Emil D.
Dobrý den, ayurvédské čajíky používáme doma velmi rádi. Máme vyzkoušený čaj PITTA, ALOCHAKA, VARUNA i HIMALÁJSKÉ OSVĚŽENÍ - jsou vynikající a opravdu účinné. Jsme velmi vděční všem, kteří se podílejí na výrobě a dovozu těchto léčivých zázraků. - Silvia Petríková, Trenčín
Vaše produkty mohu jen doporučit. Mám více druhů čajů, spotřebovala jsem už i dva elixíry na oči. Jeden na imunitu právě užívám a čeká mě ještě elixír na vlasy. Ty dva jsem u vás vyhrála. :) Horké nápoje jsou také vynikající. Vaše produkty si budu kupovat nadále. Přeji hodně úspěchů. :) - Katarína, Prešov

 

 

Doporučené produkty

ALOCHAKA

Oči & zrakové funkce

ALOCHAKA
119 Kč
-+

NAYANAPRASH

Oči & zrak

NAYANAPRASH
169 Kč
-+

Oči & zrakové funkce

Domácí zdravotní péče

Oči & zrakové funkce
-10% 399 Kč
původní cena: 443,-
-+

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.