Jste zde

Průvodce ájurvédskými čaji & elixíry na nachlazení

Jak užívat zdravotní ájurvédské čaje při potížích s nachlazením a dýchacími cestami? Přečtěte si našeho průvodce, který následuje různé fáze projevů těchto zdravotních problémů a podle toho doporučuje užívání vhodných ájurvédských čajů či bylinných elixírů. 

Podchyťte už první příznaky – buďte bdělí a nepodceňujte své pocity

Ájurvédský přístup je založen na vědomém pozorování těla a přirozené schopnosti našeho těla navracet se zpět do původního stavu individuální rovnováhy. Řadě zdravotních potíží a pro nachlazení to platí obzvlášť, lze předejít snadno, rychle a šetrným způsobem za pomocí bylinných přípravků. Záleží pouze na schopnosti včas a správně vypozorovat a vyhodnotit svůj zdravotní stav a zvolit nejvhodnější prostředek. Snažíme se být tedy především bdělí a nepodceňovat své pocity. 

Každá nemoc má několik fází, ájurvéda jich rozlišuje 6, a pokud si uvědomíme už její počáteční fáze, máme největší šanci ji zažehnat (více o fázích nemocí níže).  

Zahleněný žaludek

První příznaky nachlazení se vůbec nemusejí projevovat až rýmou a škrábáním v krku, ale například pocitem, že necítíme hlad ani nemáme chuť k jídlu. To může být první varovný signál, že náš trávicí oheň (agni) je zaneprázdněný zpracováváním nestandardních látek – často hlenů a bakterií, které se v našem těle nepoměrně zvýšily. To vyčerpává náš imunitní systém a životní energii, a proto se můžeme také cítit unavení.  

Základní pravidlo tedy zní: nejezte, pokud nemáte chuť k jídlu!

Tělo potřebuje tyto věci zpracovat a vyloučit je a proto potřebuje prostor. Pokud ho zahltíme jídlem, jen zpomalíme a oslabíme tento samovolný očistný proces, který nás má opět uvést do rovnováhy. Vyvarujte se zejména mléčných potravin a sladkostí, které zvyšují jednu ze tří základních bioenergií kapha dóšu, jejíž nadbytek způsobuje zahlenění. 

V této první fázi zkuste jedno jídlo raději vynechat a uvařte si zázvorový čaj nebo horký ájurvédský nápoj Amalaki se zázvorem a medem a snězte pár měsíčků sušeného Amalaki (natural, zázvor, kardamom). To podpoří váš trávicí oheň. Sami pak ucítíte, kdy už opět můžete začít normálně jíst. V případě, že cítíte žaludeční nevolnost, doporučujeme čaj GUDUCHI.

Celková únava a předzvěst nemoci

Spolu s nezvyklým pocitem v žaludku může posléze přijít také tlak v hlavě, zastřený hlas a celková únava. V tuto chvíli doporučujeme lymfatický čaj NAGARA – pomáhá rozproudit lymfatický systém a podporuje rychlejší odliv odpadních látek z těla ven. Zároveň posiluje obranyschopnost. Vhodné je doplnit ho pořádnými lžícemi Chyawanprashe – bylinného elixíru, který odstraňuje toxiny z těla, dodává energii, pomáhá se zažíváním a posiluje imunitu a funkce dýchacích cest nebo jemnějším elixírem Rasaprash, který podporuje lymfatický systém a vitalitu organismu.

Tip: ájurvédská kúra Posílení imunity

Projevené nachlazení – rýma, bolest v krku, kašel

Této fázi se v ájurvédě říká fáze „podráždění“ – příznaky nachlazení se rozšířily ze zahleněného žaludku a podráždily dýchací cesty. Můžeme je nyní cítit na typických místech, jako jsou nosní a čelní dutiny, krk, hlasivky a průdušky. ájurvédský čaj Tulsi Everest Ayurveda

V případě ucpaných nosních a čelních dutin užívejte čaj DALCHINI

Při bolesti hlavy, suchém dráždivém kašli a chrapotu čaj PRANA

Při bolesti v krku, kašli a zasažených průduškách čaj TULSI

Pro maximální a nejrychlejší účinek doporučujeme všechny čaje na dýchací cesty doplnit bylinným elixírem PRANAPRASH

Tip: Ájurvédská kúra Nosní & čelní dutiny, ájurvédská kúra Krční oblast & průdušky

Zvýšená teplota – chřipkové příznaky

Jakmile se nachlazení kromě již zmíněných diskomfortních příznaků projevuje také zvýšenou teplotou, nic nenahradí ájurvédský čaj KATPHALA, který vás o své síle přesvědčí nejen svou chutí, ale především účinky.

Mějte na paměti, že ve všech případech zmíněných čajů je zapotřebí čaj 3-5minut povařit, aby měl pro tyto akutní případy co nejsilnější účinek a dokázal vám tak prospět nejvíce. Pijte ráno nalačno a pak kdykoli během dne. Naši obchodní zástupci si uvařené čaje často berou s sebou do termosky a popíjí je během svých cest.

Pokud vnímáte, že se jedná o virózu, která může být doprovázená také střevními problémy, teplotou a nevolností, zvolte čaj MANJISHTA.

I tyto čaje se dobře doplňují s Chyawanprashem, Pranaprashem či elixíry na žaludek a střeva Annaprashem a Purishaprashem.  

Tip: Ájurvédská kúra Únava & nedostatek energie, ájurvédská kúra Komplexní imunita & ochrana organismu

Příčina nemoci podle ájurvédy

Podle ájurvédy je příčinou každé nemoci narušená rovnováha mezi třemi základními biologickými principy (dóšami), váta, pitta a kapha, která oslabuje trávicí oheň (agni), což vede k tvorbě toxinů (ámy). Tyto toxiny se pak hromadí ve formě žaludečního hlenu, který způsobuje žaludeční nevolnost a sníženou chuť k jídlu. V této fázi se ještě nemusí projevovat zřetelné symptomy, jen pozorujeme zvýšení jedné z dóš (fáze hromadění). V případě nachlazení a problémů s dýchacími cestami je na vině především zvýšená kapha dóša. Zvýšená váta může vést k nadýmání a nárůst pitty k pocitům horka a kyselého žaludku.

Narušení rovnováhy dóš - hromadění - rozlévání - podráždění

Pokud tato fáze zůstane bez odezvy, vlivem nesprávné výživy, vykonáváním nevhodných činností a změnami počasí pak přichází fáze rozlévání. Zvýšená dóša se přemístí a projeví se na dalším místě, které svou přítomností podráždí - fáze podráždění. My pak začínáme nemoc prožívat skrze zřetelné symptomy jako např. kašel, rýma, bolest v krku, horečka, atd.  

Krátkodobé užívání vhodných ájurvédské čajů a elixírů účinkuje velmi dobře a rychle, pokud se nemoc nachází v těchto třech prvních fázích. Přehlížíme-li však dlouhodobě tělesné symptomy a oslabenost našeho organismu, tato dlouhodobá nerovnováha ve formě propuknuté nemoci se pak přesouvá do dalších třech fází a obvykle se promění v akutní a chronické onemocnění, kdy jsou už narušeny tělesné tkáně a navrácení do původního stavu může být složité a ne vždy úspěšné. V takových případech je zapotřebí za pomoci správné diagnostiky věnovat léčbě mnohem delší čas, být trpěliví a uvědoměle změnit svůj životní styl.

Doufáme, že vám naše léty ověřené zkušenosti poslouží.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krční oblast a dýchací cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
155 Kč
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

DALCHINI

Dýchací cesty & nosní dutiny

DALCHINI
119 Kč

TULSI

Krční oblast & průdušky

TULSI
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.