Jste zde

CHYAWANPRASH - starodávný elixír života

Díky svým revitalizačním účinkům je Chyawanprash v Indii již po celá staletí nazýván „elixír života“ či „elixír mládí“ a používá se při rasajánové neboli omlazovací terapii, jejímž hlavním cílem je obnovení životní energie, mladistvé vitality a celkové psychosomatické kondice organismu.

Elixír života a jeho původ

Podle jedné ze starých indických legend žil v dávných dobách zesláblý mudrc Chyawan, který na sklonku svého života objevil blahodárnou kombinaci bylin s nebeským ovocem Amalaki, díky kterému obnovil své zdraví a mládí a dožil se v plné síle velmi vysokého věku. Dle jiných pramenů to byli dokonce Ašvinové, bratři polobožského původu, známí jako lékaři samotných bohů obdarovaní schopností léčit, kteří pro mudrce Chyawana připravili tento zázračný bylinný elixír z Amalaki a dalších bezmála 50 druhů ájurvédských bylin na obnovu jeho mládí a dobré kondice. Název tohoto výjimečného bylinného elixíru tak od té doby nese mudrcovo jméno a Chyawanprash se od té doby stal nejtradičnějším přípravkem ájurvédské medicíny, která ho používá už přes 2000 let.

První písemně doložená receptura tohoto elixíru mládí se nachází v knize Charaka Samhita sepsané už ve 4. století před naším letopočtem mudrcem Charakou. Ten jej popisuje jako vynikající prostředek pro posílení fyzického i duševního zdraví.

 

 

Obnova životní energie - regenerace psychosomatických sil při vyčerpání

Chyawanprash je nutriční bylinný elixír, který díky svému složení bohatému na řadu adaptogenních bylin podporuje celkovou regeneraci organismu. Má významný vliv na hloubkovou výživu tělesných tkání (dhátus), kterých je podle ájurvédy v lidském organismu sedm a které představují základní stavební prvky fyzického těla. Tyto tělesné tkáně uvádí ájurvéda v následujícím pořadí, podle toho, jak se procesem trávení z každodenní stravy tvoří: plazma (rasa), krev (rakta), svalstvo (mámsa), tuk (méda), kosti (asthi), kostní dřeň a nervový systém (madždžá) a esence reprodukčních orgánů (mužská šukra a ženská arthava). Každá tkáň v pořadí, jak jsou zmíněné, vyživuje tkáň následující a na závěr celého procesu se tvoří  hluboký zdroj energetické rezervy a samotná esence imunity organismu - ódžas. Chyawanprash, který kromě zdraví prospěšných bylin a výjimečného plodu Amalaki obsahuje také med a přepuštěné máslo ghí, vyživuje a podporuje správnou tvorbu a fungování všech 7 základních tělesných tkání tak, aby se posílila tato základní životní energie ódžas.

Silný antioxidant pro omlazení

Hlavní složkou Chyawanprashe je drobné indické ovoce Amalaki (emblica officinalis), které je v Indii nazýváno „nebeské” a považováno za posvátné především díky svým silným antioxidačním a revitalizačním účinkům. Amalaki je bohaté na velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů, které povzbuzují přirozenou obranyschopnost organismu, eliminují tvorbu volných radikálů, chrání buňky před oxidativním stresem a tím zpomalují proces stárnutí. Pravidelné konzumace elixíru také zvyšuje vstřebávání železa a pomáhá při únavě a vyčerpání.

Přečtěte si více o užívání Amalaki nebo se podívejte, jak probíhá tradiční příprava Chyawanprashe na otevřeném ohni.

Po vyzkoušení vašeho elixíru CHYAWANPRASH musím říct, že je naprosto jedinečný. Je chuťově lahodný, krátce po užití je cítit mocný účinek bylin na fyzickou sílu a psychiku. Dodává energii, rovněž působí regeneračně. Je vážně skvělý. Děkuji! - Lukáš Kumprecht, Praha

Očista tělesných drah

Lidské tělo je kromě tělesných tkání (dhátus) vybaveno také soustavou tělesných drah (srótamsí), které mají na starosti zpracovat přijímanou potravu, vyživovat sedm tělesných tkání a zajistit správné vylučování odpadních látek. Díky obsahu širokého spektra bylin prospívá Chyawanprash očistě těchto tělesných drah a udržuje je v dobrém stavu.

Trávení, játra a krev

Mezi nejdůležitější obsažené byliny zajišťující komplexní péči o zažívací trakt patří bibhitaki (vrcholák myrobalánový, terminalia bellirica), haritaki (vrcholák tříslovinný, terminalia chebula) a amalaki (emblica officinalis), které společně vytváří nejsilnější ájurvédskou detoxikační trojkombinaci známou jako triphala. Ta podporuje dobré trávení a pravidelné vyprazdňování, má silný detoxikační účinek na střevní trakt, prospívá imunitě střevní flóry a harmonizuje činnost trávicí soustavy jako celku. 

Bylina kalamegha (právenka latnatá, andrographis paniculata) má pozitivní vliv na pročištění jater a obnovu jejich životně důležitých funkcí spojených s detoxikací a dobrou kvalitou krve. Kardamovník obecný (elettaria cardamomum) posiluje krevní oběh a přispívá k harmonizaci oběhové soustavy.

CHYAWANPRASH mne zbavil zácpy, kterou jsem trpěla 14 let!! Již po třech dnech užívání jsem se začala jednou denně vyprazdňovat. Nyní po dvou měsících mám trávení naprosto v pořádku. Také jsem zhubla o 3kg a mizí mi atopický ekzém! - R. Kowalski

Dýchací cesty

Chyawanprash je univerzální ájurvédský elixír, který svými účinky podporuje také dýchací soustavu. Silně adaptogenní bylina tulsi (bazalka posvátná, ocimum sanctum) je známá mnoha blahodárnými účinky, mimo jiné regenerací respiračního systému a dýchacích cest. Pomáhá při kašli, nachlazení, zápalu plic a astma. Ke zklidnění a správnému fungování dýchací soustavy příspívá také obsažená glycyrrhiza glabra, nám známá jako lékořice či zahřívací a uvolňující zázvor (zingiber officinale).

Již půl roku užívám CHYAWANPRASH a nemohu si ho vynachválit. Vůbec se mě nedotklo ani nachlazení, kašel... prostě poprvé po letech jsem přežila zimu v pohodě. - Andrea

Močové cesty

V receptuře Chyawanprashe jsou zahrnuty také byliny podporující správnou činnost ledvin, prostaty, močového měchýře a močovodů. Patří mezi ně známý kotvičník (tribulus terrestris), který podporuje zdravou činnost celé močové soustavy nebo miřík (apium graveolens), který pomáhá správné funkci ledvin a vylučovacího ústrojí. Bylina guduchi (tinospora srdčitá, tinospora cordifolia) známá jako nektar nesmrtelnosti zase prospívá při léčbě infekcí. 

Podpora duševní rovnováhy

Většina ájurvédských bylin a obzvlášť byliny obsažené v Chyawanprashi mají psychosomatické účinky a jsou tak nápomocné při celkové regeneraci psychických a duševních sil, které jsou nedílnou součástí komplexního zdraví a rovnováhy člověka. Pomáhají uklidnit rozrušenou mysl a emoce, posílit jeho schopnost koncentrace a podpořit paměť a mozkové funkce. Je to hned několik legendárních ájurvédských bylin, které v elixíru života a mládí nesmí chybět. Jedná se o brahmi (pupečník asijský, centella asiatica), která stimuluje činnost mozku, udržuje bdělé vědomí a zlepšuje paměť a schopnost soustředění, ashwagandhu (withánie snodárná, withanie somnifera) nazývanou „koňskou silou”, která regeneruje organismus, ulevuje při únavě, psychickém vypětí a pracovní zátěži a pomáhá lépe zvládat stresové situace, shatavari (chřest hroznovitý, asparagus racemosus) harmonizující psychický stav při podrážděnosti, úzkostech a hormonální nerovnováze a kudzu (puerárie laločnatá, pueraria lobata) posilující celkovou vitalitu organismu.

Užívání a doporučené dávkování Chyawanprashe

Chyawanprash se užívá přímo na čajovou lžičku 2 – 3x denně a zapíjí se douškem vlažného mléka, rostlinného mléka nebo vody. Můžeme si z něj také připravit nápoj, kde 1 čajovou lžičku rozmícháme ve 250 ml vlažného mléka či vody. Elixír se doporučuje užívat nalačno před jídlem. Jedno balení Chyawanprashe (300g) vystačí na 3-4 týdny. Za tradiční dobu, po kterou by měla trvat ájurvédská omlazovací terapie, se považuje období 3 měsíců, kdy dojde k dostatečnému pročištění tělesných drah a uspokojivé regeneraci tělesných tkání a plně se tak obnoví hluboká esence tělesné imunity ódžas.

„Síla, která je za každou činností přírody i člověka je silou Brahman. Uskutečnit tuto pravdu znamená stát se nesmrtelným." - Kénópanišad 

Doporučené produkty

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

Omlazení & revitalizace

Domácí zdravotní péče

Omlazení & revitalizace
-10% 422 Kč
původní cena: 469,-
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žaludek

AMALAKI plod natural
79 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.