Jste zde

Zapojte se do ájurvédské očisty IV. - ledviny & močové cesty

Konec zimy a začátek jara je vhodným obdobím pro celkovou detoxikaci organismu. Náš seriál o ájurvédských očistách se již zaměřil na detoxikaci lymfy a krve, detoxikaci střevního traktu a očistu pleti a pokožky a nyní přinášíme také důležitou detoxikaci ledvin a močových cest.

Funkce ledvin a močových cest

Ledviny řídí spotřebu vody v těle. Její zadržování je způsobené nadměrnou spotřebou soli, která oslabuje správnou funkci ledvin. To se pak může projevit potížemi v oblasti bederní páteře, kolenou a kloubů.

Přebytečné množství vody je, jako tekutý odpad přefiltrovaný ledvinami, vylučováno močí, která patří mezi tři hlavní odpadní látky těla, stejně jako stolice a pot. Zdravé vylučování tlustým střevem je základním faktorem správné činnosti váta dóši, vylučování moči je regulováno pitta dóšou a za proces pocení je zodpovědná kapha dóša.

Ájurvédský význam vylučování

Ájurvédská medicína užívá účinné bylinné prostředky pro zajištění dobrého a pravidelného vyměšování, protože mnoho psychosomatických poruch pochází z nahromaděného znečištění v tlustém střevě, kde se odehrává poslední fáze procesu trávení. Tady se také do těla vstřebává pránická energie, která se uvolňuje z každodenní stravy a která ovlivňuje celkové zdraví a vitalitu. Také tekutina je vstřebávána tlustým střevem a prostřednictvím ledvin a močového měchýře poté vylučována z těla. Pravidelná očista a správná funkce ledvin a tlustého střeva je proto velmi důležitá pro dobré tělesné zdraví, duševní rovnováhu a optimistický pocit ze života.

Jak podpořit ledviny a močové cesty?

Pravidelný pitný režim, správná teplota tekutin, pravidelné vyměšování, nezadržování moči a užívání vhodných ájurvédských přípravků jsou doporučení, které mohou ledvinám a močovým cestám účinně a rychle prospět. Pro celkovou očistu ledvin a močových cest doporučujeme užívání ájurvédské zdravotní kúry Detoxikace ledvin & močových cest.

Kúra přispívá k celkové očistě ledvin a vylučovacího ústrojí způsobené např. nadměrným užíváním soli a stimulantů jako je alkohol, káva a další, nedostatečným pitným režimem, narušením vodního metabolismu, oslabenou činností ledvin, zadržováním vody, nepravidelným vylučováním, prochladnutím, strachem nebo psychickým stresem. Aby vám ájurvédská kúra zapůsobila, užívejte doporučenou kúru po dobu 3–4 týdnů a dodržujte u toho jednoduchá základní pravidla zmíněná níže.

Ájurvédská detoxikační kúra

  • Délka trvání: 3-4 týdny

  • Užívání: 2 – 3x denně

  • Kdy: ráno nalačno, během dne 1h před nebo po jídle a večer před spaním

Ájurvédská kúra Detoxikace ledvin & močových cest

Součástí této kúry je čaj Varuna, který příznivě působí na pročištění a zdravou funkci ledvin a močových cest. Díky obsahu santalu bílého, kotvičníku, fenyklu a dalších ájurvédských bylin přispívá k optimálnímu fungování ledvin a močových cest.

Součástí kúry jsou pak 2 ks očistného elixíru Mutraprashe pro hlubší očistu ledvin a celkovou normalizaci funkce ledvin a močového ústrojí. Obsažené ájurvédské byliny v kombinaci s výživným plodem amalaki bohatým na vitamín C mají příznivý vliv na hladinu kyseliny močové, normální funkci prostaty a močových cest a udržování bezproblémového močového systému.

Užívání a příprava ájurvédské zdravotní kúry

Bylinný čaj vždy povařte 3–5 minut, má mnohem větší účinnost než pouhé louhování bylinné směsi zalité horkou vodou. 1 čajová lžička směsi je určena na 250 ml vody (jeden šálek). Čaj si ale můžete uvařit ve větším množství, aby vám vystačil na celý den. Čaj pijte vždy teplý (můžete uchovat v termosce).

Bylinný elixír stačí pouze nabrat na čajovou lžičku a sníst. Užívejte 1 lžičku 2 – 3x denně spolu s ájurvédským čajem, kterým ho můžete zapít. Elixír je dobré zapít vždy, lépe se tak vstřebává. Můžete ho zapít také teplou vodou nebo rostlinným mlékem. Kravské mléko při očistě na rozdíl od revitalizačních a regeneračních kúr nedoporučujeme.

Doporučený režim během očistné kúry

Očistnému procesu v těle pomáhá samozřejmě pohyb, který má sám o sobě přirozené detoxikační účinky. Prospívá rychlejšímu metabolismu, kdy se střeva snadněji vyprazdňují.

Podporuje pocení a vylučování škodlivých odpadních látek z těla a okysličuje všechny buňky, ke kterým se lépe dostávají potřebné živiny, ale také prána – jedna ze tří životních energií (další dvě jsou tédžas a ódžas), která udržuje životní funkce organismu jako je dýchání, činnost kardiovaskulárního systému a mozková aktivita.

Při cílené očistě je nejdůležitější denní dobou ráno. Zde jsou 3 základní kroky, které by měly následovat po probuzení:

  • Vyprázdnit se a osprchovat (tělo přes noc vylučuje odpadní látky pokožkou).
  • Vypít sklenici teplé vody s citronem a 5 minut provádět dechové cvičení, které dodá mysli klid a pozitivní energii: dýchejte velmi pomalu a tiše - tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.
  • Vypít šálek očistného ájurvédského čaje spolu se lžičkou bylinného elixíru (se snídaní pak počkejte alespoň 30 minut, než se bylinné přípravky dobře vstřebají).

Zároveň doporučujeme alespoň 3x za týden lehký běh či rychlou chůzi. Choďte spát před půlnocí.

Strava při očistě

Po dobu detoxikační kúry vynechte z jídelníčku masité a mléčné potraviny. Pokud jste na ně zvyklí, pokuste se výrazně snížit jejich spotřebu – už to samo o sobě bude pro tělo úleva. Také zkuste omezit přísun čokolády, sušenek a sladkostí s obsahem bílého cukru. Nahraďte tyto pochutiny čerstvým, příp. sušeným ovocem bez konzervantů, nesolenými oříšky a čerstvou zeleninou. Dodržujte také dostatečný přísun čisté vody a z nápojů vynechejte kávu, alkohol, stimulanty a sladké limonády.

Očistný proces sebou může přinášet dočasné doprovodné projevy jako je bolest hlavy, pocit únavy a těžkosti končetin. Nekomfortní pocit je spojený s vylučováním toxinů z těla ven. Avšak pokud vydržíte, očistná kúra spolu s pohybem a lehkou čerstvou stravou vám přinese více energie a pevnější zdraví.

Doporučené produkty

Detoxikace ledvin a močových cest

Domácí zdravotní péče

Detoxikace ledvin a močových cest
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.