Jste zde

Rasajána – omlazení těla & mysli podle ájurvédy

Ájurvéda jako nejstarší systém přírodní medicíny se nezabývá pouze léčbou zdravotních problémů, ale jak už napovídá význam jejího jména – ájur (život) a véda (věda), je celostním přístupem k životu. 

Kromě propracované diagnostiky založené na určení tzv. prakrti jedince (vrozený individuální poměr tří dóš váta, pitta a kapha), který určuje naše psychosomatické nastavení, je „genetickým kódem“ naší současné existence a nalézá tedy příčiny nemocí u jejich vzniku, je jejím dalším a stejně důležitým záměrem uchování individuální rovnováhy (tedy prevence vzniku onemocnění) a péče o omlazování a posilování organismu tak, aby mohl v plném zdraví dosáhnout dlouhověkosti a spokojeného naplněného života. 

Rasajána - ájurvédská omlazovací terapie dlouhověkosti 

Jedna z prvních zaznamenaných zmínek o této metodě pochází z 11. století od perského učence, vědce a lékaře Al Biruního, který procestoval Indii a byl ve své době považován za „zakladatele indologie“. Ve svém odborném spise z této cesty zmiňuje: „..nazývají to rasajánou, což znamená umění založené na určitých úkonech, lécích a léčivech, přičemž většina z nich je získaných z rostlin. Její principy obnovují zdraví těch, kteří onemocněli a ztratili naději a navrací mládí slábnoucímu stáří…

Rasa - esence života

Slovo rasa má v ájurvédě mnoho významů, jedním z nich je tekutina či esence života a proudí nám v těle jako plazma nebo plazmatická tkáň (rasa dhátu). Je to první výsledek našeho trávení (přeměna z jídla na plazmu trvá pět dní), a proto v sobě nese výživu pro celé tělo. V plazmě se nachází bílé i červené krvinky, krevní sérum a lymfa, která tvoří lymfatický systém podporující obranyschopnost organismu. Množství rasy v těle je podle dávných poznatků 9 aňdžali (množství, které se vejde do spojených dlaní) a odpovídá zhruba 6,5 litru. Kvalita rasy je důležitá pro výživu všech ostatních tkání těla (krve, svalstva, tuku, kostí a kloubů, nervové tkáně a reprodukčních orgánů). Zdravá a silná rasa přináší ostré vnímání, jasné myšlení a rozvíjí lásku, víru a důvěru. 

Tip: pro posílení a ozdravení plazmatické tkáně slouží ájurvédský nutriční elixír Rasaprash.  

Jiný význam pro slovo rasa je rtuť. V našem západním prostoru je rtuť považovaná za prvek, který je pro člověka toxický a může mu způsobit smrt. V dávné Indii tento nejtěžší kov ale dokázali pročistit a získat tak velejemnou rtuť, která přestává být jedem a stává se jedním z nejúčinnějších prostředků k dosažení dlouhověkosti. Toto pročištění je ale velmi složitý proces. 

Přírodní omlazovací prostředky 

Mezi nejlepší prostředky pro správnou výživu a regeneraci rasy patří mléko (v našem prostředí doporučujeme pouze v bio kvalitě), přírodní třtinový sirup, med, přepuštěné máslo (ghí), zdravé oleje, masáže, koupele, odpočinek a spánek. 

Rasajánová terapie obohacuje rasu nutričními látkami tak, aby byl člověk schopen posílit celkové tělesné i duševní zdraví, zpomalil proces stárnutí, prospěl dobrému vzhledu pleti a pokožky, povzbudil paměť, koncentraci a kognitivní funkce a uvolnil se od napětí a stresu.

V dnešní době se za nejlepší a nejdostupnější rasájanový elixír považuje Chyawanprash, ájurvédský bylinný džem, který podle legendy poprvé připravil mudrc Chyawan, když obnovil své mládí a plné zdraví za pomoci ájurvédských bylin uchovaných v přepuštěném másle ghí a medu. Ve svém původním receptu chyawanprash obsahuje až 50 druhů bylin, mnohým z nich byl moderními výzkumy doložen adaptogenní účinek. Je to zejména amalaki (emblica officinalis), guduchi (tinospora cordifiolia), haritaki (terminalia chebula), bhibitaki (terminalia bellirica), ashwagandha (withania somnifera), brahmi (centella asiatica), tulsi (ocimum sanctum), shatawari (asparagus racemosus) a další. 

Duševní pohoda omlazuje tělo

K celkovému omlazení organismu přispívá neméně také dobrý duševní stav a psychická rovnováha v podobě uvědomělého chování, pozitivního myšlení, emocí a prožitků, laskavého vyjadřování, sdílení inspirace, velkorysosti, štědrosti, vážení si druhých, úcty k sobě samým, radosti z toho, co nás baví a schopnosti přebývat ve vlastním tichu.

Veselá mysl byla vždy průvodcem zdravého těla. — Sri Chinmoy

Během rasájany je zapotřebí omezit nadměrnou fyzickou i duševní aktivitu a vyhýbat se stimulantům, psychickému rozrušení, intenzivní komunikaci a sledování televize. Je naopak dobré vyhledávat klidné a tiché prostředí, pobývat v přírodě, lehce sportovat, cvičit nebo praktikovat jógu a meditaci. Rasájana je obzvláště vhodná pro konstituční typy váta k povzbuzení síly trávicího ohně a metabolismu, nabrání zdravé tělesné hmotnosti a zvýšení psychické odolnosti.

Doporučené produkty

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

Omlazení & revitalizace

Domácí zdravotní péče

Omlazení & revitalizace
-10% 422 Kč
původní cena: 469,-
-+

RASAPRASH

Výživa & energie

RASAPRASH
169 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.