Jste zde

Malé domácí wellness pro podzimní čas

Podzim zvyšuje energii váta dóši, což v nás může vyvolat pocit nestálosti, úzkosti a nejistoty. Zařaďte si do svého denního programu jednoduchý rituál, který vás přivede zpět do rovnováhy a posílí imunitu v chladném období.

Ájurvéda + jóga = rovnováha

Ájurvéda a joģa jsou dvě sesterské nauky, které se zaměřují na uvedení naší mysli a těla do rovnováhy a posilují jejich stabilitu a zdraví. Podle ájurvédy existují tři primární dóši neboli biologické energie. Stejně jako každý člověk má svou dóšickou konstituci, která u něj převládá, také každé sezóně dominuje jedna ze tří dóš.

Podzim je obdobím váta dóši, chladné, suché, drsné, lehké, proměnlivé a neustále se pohybující. Vítr, déšť a klesající teploty vzduchu spolu s ubývajícím slunečním svitem výrazně posilují energii váty a to může způsobit, že se cítíme úzkostliví, neklidní, napjatí a máme potíže se soustředěním. Fyzicky můžeme trpět oslabenou imunitou, suchou pokožkou, suchými vlasy a třeba i zácpou.

Účinkům příliš velkého množství váty v organismu můžeme čelit:

  • vhodnou stravou, která by měla být bohatší na oleje (sezamový, mandlový, slunečnicový) a zahřívací koření (zázvor, kardamom, pepř, skořice,..)
  • pravidelným cvičením vhodných jógových asán nebo meditací
  • regenerační terapií ve formě bylinných ájurvédských čajů a doplňků na podporu imunity.

Každodenní domácí wellness v 15 minutách

Vytvořte si každodenní jednoduchý rituál z pokladnice jógy a ájurvédy, který vás časově nezatíží, ale při pravidelném provádění poslouží k udržení zdravého těla i mysli.

Ráno po probuzení a/nebo večer si na několik minut zacvičte níže uvedený uzemňující jógový cvik a po něm vypijte teplý ájurvédský nápoj z Amalaki & moringy na podporu imunity a větší odolnosti proti stresu. Tento drobný wellnessový balíček vám zabere 10-15 minut. 

Jednoduchá uzemňující jógová asána „Bojovník I“

Jógový cvik Bojovník I je určený pro podzimní období a posiluje v organismu element země, který snižuje nestabilitu a proměnlivost váta dóši. Myslete při něm na sílu, stabilitu a klid, prociťujte půdu pod sebou a představte si, že zapouštíte kořeny. Posílejte roztěkanou energii z mysli dolů do nohou a chodidel.

Jak na to?

Začínáme na podložce tím, že uděláme střechu – nohy stojí mírně rozkročené, rukama se dotýkáme podložky, pohled směřujeme před sebe. S nádechem vkročíme pravou nohou mezi dlaně a s dalším nádechem vytáhneme trup nahoru. Ruce vzpažíme, dlaně směřují proti sobě v šíři ramen anebo jsou spojené. Stojíme ve výpadu na pravou nohu, levá noha je propnutá v koleni, pata stojí na zemi.

Váhu rovnoměrně rozprostřeme na obě chodidla, boky máme otočené dopředu. Pravé koleno nepředsunujeme před pravý kotník. Zpevníme záda a břicho, ramena stahujeme dolů, ale lopatky netlačíme silou k sobě. Lehce přisuneme bradu dovnitř.

Až se v pozici zabydlíme, setrváme v ní po dobu několika vědomých nádechů a výdechů. Potom opět položíme ruce na podložku, pravou nohu vrátíme zpět na úroveň levé a srovnáme se zpět do střechy. Nezapomeňte cvik zopakovat i na levou nohu.

Před cvičením si můžete zalít lžičku jemně namletého prášku Amalaki & moringa horkou vodou, přidat med a kapku citrónu. Během cvičení vám nápoj příjemně zteplá a bude připraven na snadné pití. Obsažená namletá směs nebeského ovoce Amalaki v kombinaci s moringou olejodárnou vám doplní vitamín C a antioxidanty do těla. Vzhledem k tomu, že se jedná o byliny s adaptogenním účinkem, dodávají organismu sílu a schopnost lépe se přizpůsobit a zvládat stresové situace. Amalaki silně posiluje imunitní systém, podporuje krevní oběh a doplňování železa do krve a pomáhá se zažíváním. Více o Amalaki se dočtete v článku „Amalaki - nebeské ovoce Indie", o morinze pak v článku „Moringa známá jako strom života". Nápoj vám také dodá energii a vitalitu do náročného předvánočního období. 

Tak s chutí do toho a mějte krásný podzim.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnost vůči stresu

AMALAKI nápoj MORINGA
155 Kč
-+

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

AMALAKI plod zázvor

Imunita & dýchací cesty

AMALAKI plod zázvor
79 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.