Jste zde

Moringa známá jako „strom života”

Moringa, latinsky moringa oleifera, je štíhlý strom rostoucí na úpatí Himálaje z čeledi moringovitých. Nyní roste na celém indickém subkontinentu, v Arábii, Africe a na Madagaskaru, nicméně v ušlechtilé podobě se pěstuje již po celém světě.

Moringa dorůstá do výšky až 12 m a je charakterizována  svými cca 30 cm dlouhými latami květů a tobolkami tvaru lusku s vysoce olejnatými semeny. Někde se jí přezdívá také „křenový strom“ nebo „paličkový strom“.

Moringa jako univerzální všelék

Moringa je mnoha kulturami popisována jako univerzální „všelék”. Pro své blahodárné účinky je a byla známá nejenom v ájurvédě, ale také ve starodávném Egyptě a později i v antickém Řecku a Římě. V Africe je pak přezdívána jako „strom zázraků”. V moderním světě je zařazována mezi tzv. „superfoods” neboli superpotraviny, které jsou charakterizovány svým vysokým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidačních látek.

Všestranné využití moringy je spojené především s indickým subkontinentem a Afrikou, kde se zpracovávají zejména její listy, které bývají součástí běžné stravy a přidává se do salátů, polévek a omáček. Listy jsou bohaté na mnoho minerálů jako např. draslík, fosfor, vápník, mangan, hořčík, zinek a železo, vitamínů jako je betakaroten, riboflavin, biotin, kyselina listová a askorbová, omega 3 a 6 nenasycených kyselin a bílkovin. Plody ve formě zelených lusků se pak užívají především v Indii. Semena moringy se pak praží a chutnají jako ořechy.

Ájurvéda i tradiční lidové léčiteství využívá téměř všechny části tohoto stromu a to k léčbě až 300 různých druhů nemocí. Listy a šťáva z listů se používají především k hojení očí při mechanickém poškození, při alergiích, astmatu, při potížích s nadýmáním, proti projevům stárnutí, vysokému tlaku, ztrátě krve, bronchitidě, choleře, kolitidě, cukrovce, průjmu, zánětům, počátečním patologiím kostí a bolestech hlavy. Kořeny se používájí k poruchám trávení, k tlumení bolesti, proti parazitům a semena mají pak především protizánětlivý účinek a tlumí horečku.

Tradiční léčitelé z jihovýchodní Asii pak moringu používají ještě k léčbě revmatismu, nervozity, tuberkolózy, poruchám sluchu, virovým infekcím, zácpě a šerosleposti. Květy pak nachází využití jako povzbuzující prostředek pro studenty k podpoře bdělosti, lepší koncentraci, vyrovnanosti a stimulaci k fyzické aktivitě a hubnutí.

Odborné studie dokázaly, že extrakt z moringy má velmi pozitivní vliv proti volným radikálům v těle a působí jako silný antioxidant proti stárnutí organismu. Dále bylo dokázáno výrazné snížení hladiny cukru v krvi, stejně jako snížení lipidů v plasmě.

Jak získat moringu u nás?

A v jaké podobě můžete moringu získat u nás? Většinou na ni narazíte v podobě prášku, kapslí či sušených listů, dokonce se dají sehnat i semínka, ale to je vzhledem k českému podnebí výzvou pro opravdové zahradníky. Vyzkoušet můžete naší unikátní kombinaci Amalaki s Moringou pro posílení imunity a větší odolnosti vůči stresu ve formě čistě namletého prášku v RAW kvalitě, který pak můžete snadno zalít horkou vodou, zpříjemnit chuť medem, či přidat do smoothie, štáv či kaší.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnost vůči stresu

AMALAKI nápoj MORINGA
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.