Jste zde

Jak užívat ájurvédské zdravotní kúry

Ájurvédské zdravotní kúry jsou nejúčinnější formou ájurvédské domácí terapie, kterou nabízíme. Doporučené kombinace himálajských ájurvédských čajů s bylinnými elixíry nebo ájurvédskými nápoji, které každá zdravotní kúra obsahuje, jsou pečlivě zvolené a jejich jednotlivé přípravky mají navzájem synergické působení.

Ájurvédské byliny se připravují podle několik tradičních metod a aplikují se v různých formách. Ájurvédské čaje se užívají ve formě odvaru (kvatha), bylinné elixíry v podobě bylinného džemu (avaleha) a ájurvédské nápoje jako rozemletý prášek (churna).

Vstřebávání ájurvédských bylin prostřednictvím ájurvédských přípravků

Všechny přípravky založené na ájurvédských bylinách začínají působit jakmile vstoupí do úst a dotknou se jazyka. V tomto okamžiku dochází k prvnímu terapeutickému působení na základě ájurvédských vlastností šesti chutí (rasa). Prostřednictvím chuťových receptorů na povrchu jazyka tak dochází k okamžité reakci. Sladká chuť je spojena s aktivitou štítné žlázy, kyselá chuť s plícemi, slaná chuť s ledvinami, pálivá chuť se srdcem a žaludkem, hořká chuť s játry, slinivkou a slezinou a svíravá chuť s tlustým střevem. Poté dochází k působení bylinných přípravků na trávení v žaludku a tenkém střevě prostřednictvím zahřívající nebo ochlazující energie (vírja). V  konečné fázi zažívání, které probíhá ve tlustém střevě, dochází k účinku na proces vyměšování (vipáka). Kromě chuti, energie a účinku po zažívání má každá jednotlivá bylina ještě svou zvláštní léčivou potenci, které se v ájurvédě říká (prabhava).

Jemné sliznice celého trávicího systému umožňují rychlé vstřebávání účinků do krevního oběhu, které se dále obecně projevují očistným efektem v případě čajů, regeneračním aspektem na úrovni tkání a buněk v případě elixírů a posilujícím účinkem na úrovni imunitního systému v případě nápojů.

Návod na užívání jednotlivých kombinací ájurvédských kúr

V případě, že ájurvédská kúra obsahuje 1 čaj + 2 stejné elixíry

  • Užívejte 2-3x denně šálek čaje spolu se lžičkou elixíru. Dvě balení elixíru vám vystačí k 1 balení čaje.

V případě, že ájurvédská kúra obsahuje 1 čaj + 2 různé elixíry

  • Užívejte 2-3x denně šálek čaje spolu se lžičkou prvního elixíru a po spotřebování užívejte další druh. Pokud se jedná o kombinaci, kdy jeden z elixírů je Chyawanprash, můžete užívat ráno s čajem jeden elixír a večer ten druhý.

V případě, že ájurvédská kúra obsahuje 1 čaj + 1-2 elixíry + 1 horký nápoj

  • Užívejte 2 x denně šálek čaje spolu se lžičkou elixíru a během dne šálek horkého nápoje (můžete užívat také přidáním do smoothies).

V případě, že ájurvédská kúra obsahuje 2 čaje + 2 elixíry

  • Následujte doporučení uvedené v kartě dané ájurvédské kúry, kde je postup detailněji rozepsán.

Ájurvédský roční režim

Ájurvédské kúry opisují přirozený režim ročních období. Po jarní detoxikaci je tělo připraveno na letní revitalizaci a omlazení tkání. Poté následuje období ochlazení, kdy je potřeba opět dbát na očistu a zároveň posílení imunity, aby organismus nepodléhal zvýšenému riziku oslabení. Po tomto náročnějším období pak přichází zima, kdy je potřeba celková psychosomatická regenerace a relaxace. 

Zdravotní kúry se ovšem dají užívat podle individuálních potřeb libovolně kdykoli během roku. 

Užívání ájurvédských kúr

Aby vám očista či posílení organismu zapůsobily, užívejte kúru po dobu 1 - 3 měsíce a dodržujte u toho jednoduchá základní pravidla zmíněná níže. 

  • Délka trvání: 1 - 3 měsíce
  • Užívání: 2 – 3x denně
  • Kdy: ráno nalačno, během dne 1h před nebo 1h po jídle a večer před odpočinkem

Očistné a detoxikační kúry (jaro) / Ozdravné kúry a posílení imunity (podzim)

Při cílené očistě a ozdravení je nejdůležitější denní dobou ráno. Zde jsou 3 základní kroky, které by měly následovat po probuzení:

  • Vyprázdnit se a osprchovat (tělo přes noc vylučuje odpadní látky pokožkou). 
  • Vypít sklenici teplé vody s citronem a 5 minut provádět dechové cvičení, které dodá mysli klid a pozitivní energii: dýchejte velmi pomalu a tiše -tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.
  • Vypít šálek očistného ájurvédského čaje spolu se lžičkou bylinného elixíru (se snídaní pak počkejte alespoň 30 minut, než se bylinné přípravky dobře vstřebají).

Zároveň doporučujeme pravidelný lehký běh či rychlou chůzi a chodit spát před půlnocí.

Po dobu detoxikační/ozdravné kúry vynechte z jídelníčku masité a mléčné potraviny. Pokud jste na ně zvyklí, pokuste se výrazně snížit jejich spotřebu. Také omezte čokoládu a sladkosti s obsahem bílého cukru. Nahraďte tyto pochutiny čerstvým, příp. sušeným ovocem bez konzervantů, nesolenými oříšky a čerstvou zeleninou. Dodržujte také dostatečný přísun čisté vody a z nápojů vynechte kávu a coca-colu nebo je nahraďte zdravější alternativou.

Očistný proces sebou může přinášet dočasné doprovodné projevy jako je bolest hlavy, pocit únavy a těžkosti končetin. Nekomfortní pocit je spojený s vylučováním toxinů z těla ven. Avšak pokud vydržíte, očistná kúra spolu s pohybem a lehkou čerstvou stravou vám přinese více energie a pevnější zdraví. 

Omlazující a revitalizační kúry (léto) / Regenerační a relaxační kúry (zima)

Pro účinnou revitalizaci a regeneraci organismu je nutné docílit harmonického metabolismu, kdy se živiny z běžné stravy i z ájurvédských přípravků správně a dostatečně vstřebávají a poskytují tak tělu potřebnou výživu. Toho se docílí vhodnou zdravou stravou a životním stylem v souladu s individuální konstitucí a také lepším zvládáním, omezením, nebo úplnou eliminací stresových faktorů.

7 jednoduchých typů pro lepší zvládání stresu a zdravou relaxaci:

  1. Zpomalte svůj neustále zaneprázdněný rytmus života.
  2. Věnujte si více pozornosti, naučte se relaxovat a dopřejte si výživný spánek.
  3. Připravte si horkou lázeň.
  4. Pečujte o svou pokožku a potírejte ji sezamovým olejem.
  5. Regenerujte organismus meditací, cvičením, sportem nebo pobytem v přírodě.
  6. Čtěte inspirující knihy.
  7. Sdílejte klidné chvíle s lidmi, kteří vám rozumí.

Příprava ájurvédské kúry

Ájurvédský čaj vždy povařte 3 – 5 minut, má mnohem větší účinnost než pouhé louhování bylinné směsi zalité horkou vodou a užívejte šálek 2 -3x denně. Jedna čajová lžička směsi (2g) je určena na 250 ml vody (jeden šálek). Čaj si ale můžete uvařit ve větším množství a uchovat ho v termosce. Čaj pijte vždy teplý.

Bylinný elixír užívejte 2-3x denně. Jednu čajovou lžičku bylinného elixíru rozmělněte v ústech s douškem vlažného mléka či vody. Můžete jej užívat také samostatně nebo spolu s ájurvédským čajem, kterým ho můžete zapít. Kravské mléko doporučujeme při revitalizačních a regeneračních kúrách, při očistě a detoxikaci poslouží dobře očistný čaj.

Ájurvédský horký nápoj získáte rozmícháním 1 čajové lžičky (cca 2g) jemně namleté směsi ve 250 ml teplé vody a přidáním medu podle chuti. Rozemletý prášek neboli "churna" se konzumuje přímo v teplé tekutině s vodou. Na rozdíl od běžných instantních nápojů neobsahují čisté směsi Amalaki nápojů žádné konzervační ani přídatné látky, které by směs rozpustily. Právě konzumace Amalaki v teplé vodě s medem přináší kýžený zdravotní účinek. Směs lze také přidat do smoothies a čerstvých šťáv.

Doporučené produkty

Detoxikace trávicí soustavy

Domácí zdravotní péče

Detoxikace trávicí soustavy
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Komplexní imunita & ochrana organismu

Domácí zdravotní péče

Komplexní imunita & ochrana organismu
-10% 422 Kč
původní cena: 469,-
-+

Stres & duševní rovnováha

Domácí zdravotní péče

Stres & duševní rovnováha
-10% 518 Kč
původní cena: 576,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.