Jste zde

Alergie z pohledu ájurvédy

Ájurvéda se dívá na alergii jako na zdravotní následek řady jevů spojených se znečištěním a zahleněním organismu, nesprávným životním stylem, oslabeným imunitním systémem a také potlačenými emocemi. Z toho vyplývá, že za pomocí vhodných bylin a očistných kúr lze tuto zdravotní poruchu úspěšně odstranit. 

Pylové & potravinové alergie

Sezóna pylových alergií trvá od jara do časného podzimu, zatímco alergie na různé typy potravin, které se projevují podrážděním sliznice tlustého střeva neboli dráždivým tračníkem, jsou celoroční záležitostí. Nejfrekventovanější je intolerance na lepek v obilovinách a laktózu v mléčných produktech. Potravinové alergie se nejčastěji projevují kožními ekzémy nebo kopřivkou a mnohdy působí zároveň v kombinaci s alergiemi pylovými.

Každý člověk se rodí s jedinečným poměrem tří základních biologických energií (dóš) – váta, pitta a kapha, který předurčuje naše psychosomatické sklony a tendence. Například člověk, u kterého převládá pitta dóša, bude přirozeně citlivý na ostrá kořeněná jídla, zatímco člověk s větším poměrem kapha dóši bude zase senzitivní na potraviny zvyšující kaphu, např. mléčné výrobky.

Jaká je pravá příčina alergií?

Alergická reakce často přichází ve chvíli, kdy je organismus oslabený zahleněním (většinou po zimě) nebo znečištěním střevního traktu. Odpadní látky se nedostatečně vylučují a postupně způsobují toxicitu krve, která sama od sebe dokáže způsobit řadu kožních problémů. Celkové znečištění a obíhání toxinů krevním řečištěm výrazně oslabuje prvek ohně agni, který má na starosti celkový metabolismus – trávení, přeměnu a vstřebávání látek a vjemů v těle. Jeho síla nebo naopak oslabení má přímý vliv na imunitní systém. Silný agni udržuje imunitu a je klíčem ke zdraví a dlouhému životu. Když je stupeň agni nízký, organismus může spouštět nepřirozené imunitní reakce, které se projeví jako alergie na různé látky jako je prach, pyl, některé potraviny apod.

Důvod, proč ne vždy dokážou alergii vyléčit léky je také ten, že ve skutečnosti alergie způsobují i emocionální faktory. Potlačené emoce jako hněv nebo strach a úzkost mají reálný dopad na mikroflóru vnitřních orgánů, zejména střev, žlučníku nebo jater, které opět ovlivňují agni, který na těchto místech sídlí. Navíc emoce, které se nedostatečně zpracují, zvyšují váta dóšu, která dále oslabuje prvek ohně v těle, který následně ovlivňuje imunitní systém a jeho reakce. 

Ájurvédská očistná kúra při alergiích

Spolu s očistnou bylinnou kúrou, kterou lze provést snadno za běžného pracovního vytížení a režimu (návod viz níže), doporučujeme také následovat některé body z domácí detoxikační terapie šamana jako je jóga a dechová cvičení, sportovní aktivity a v rámci možností pobyt na slunci a čerstvém vzduchu, které harmonizují psychosomatickou rovnováhu. 

Detoxikace od alergenů

Tuto ájurvédskou očistnou kúru doporučujeme při pylových i potravinových alergiích, které jsou způsobené zahleněním žaludku, oslabenou imunitou, nezdravou stravou, poruchou vstřebávání živin, podrážděnou sliznicí tlustého střeva, narušenou regenerací střevní flóry nebo úzkostlivostí či stresem. Můžou se projevovat dráždivým tračníkem, nadýmáním, zácpou, kožní vyrážkou, ekzémy, kopřivkou, psychickou podrážděností, běžnou, sennou nebo alergickou rýmou, dušností, astmatem, kýcháním, pálení očí či zahleněním nosních a čelních dutin.

Spolu s naším odborným ájurvédským týmem v Nepálu, kde sídlí naše ruční výroba, jsme vyvinuli bylinnou směs Karavi, která působí příznivě na zdravé zažívání u osob s potravinovými alergiemi. Směs bylin v čaji Dalchini je pak zaměřená na horní cesty dýchací a uklidňuje podráždění nosních dutin při alergických rýmách. Spolu s ájurvédkými bylinnými elixíry Purishaprashem pro očistu tlustého střeva a obnovení imunity střevní flóry a Pranaprashem pro uvolnění dýchacích cest, vytvářejí účinnou přírodní cestu, jak se zbavit alergie a užívat si opět rozkvetlé přírody. Třeba jako v těchto dvou komentářích: 

"Piju čaj Dalchini. Po týdnu pití 3 x denně jsem byla schopná vzít psa a proběhnout s ním rozkvetlou louku, aniž bych si uvědomila, že nějakou alergii vůbec mám. Ukončila jsem proto léčbu na alergologii jako nepotřebnou. Děkuji!" - Marta K.

"Léta trpím úpornou alergií (prach, roztoči, pyly), která se s každým rokem zhoršuje. Každé léto musím snášet neustálé kýchání, smrkání, zarudlé oči a svědění v nose a uších. Po několika dnech užívání čajů Dalchini a Karavi se mi ohromně ulevilo, z obvyklých příznaků zbylo jen úplné minimum. A to vše bez chemie! Jsem za Vaše čaje ohromně vděčný a budu je užívat i dále." - Lukáš

Detoxikace od alergenů

 

Doporučení k užívání očistné kúry

  • V případě podrážděnosti nosní sliznice užívejte nejprve jeden měsíc kombinaci bylinného čaje Dalchini a elixíru Pranaprash. Při potravinové intoleranci aplikujte nejprve po dobu jedno měsíce kombinaci čaje Karavi a elixíru Purishaprash. 
  • Doporučené dávkování čaje je 2 - 3 šálky denně, elixír 1 čajovou lžičku (tj. 5g/lžička) také 2 – 3x denně.
  • Užívejte ráno nalačno, během dne 1 hodinu před jídlem a večer před spaním. Celkově užívejte po dobu dvou měsíců spolu se stravovací dietou.

Příprava čaje: jednu čajovou lžičku bylinné směsi (cca 2 g) nechte 3 – 5 minut povařit nebo přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat.

Jak užívat elixír: úplně jednoduše – jednu čajovou lžičku bylinného džemu snězte samostatně a zapijte šálkem vlažné vody nebo ájurvédského čaje. 

Praktický tip: ájurvédský čaj si uvařte ráno ve větším množství na celý den a co nevypijete, vezměte sebou do termosky, ájurvédský elixír je na cestování vhodný, stačí sebou mít lžičku.

Doporučené produkty

Detoxikace od alergenů

Domácí zdravotní péče

Detoxikace od alergenů
-10% 518 Kč
původní cena: 576,-

DALCHINI

Dýchací cesty & nosní dutiny

DALCHINI
119 Kč

KARAVI

Intolerance & citlivé trávení

KARAVI
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.