Jste zde

7 kroků detoxikace podle domácí ájurvédské terapie „šamana“

Existuje řada metod, jak na jaře očistit organismus, osvěžit mysl a nabrat novou sílu a energii. Ájurvéda nabízí jednoduchou domácí terapii zvanou „šamana“, která je vhodná pro většinu běžně pracujících zaměstnaných lidí každodenně vystavených odpovídajícímu napětí a stresu. V tomto článku naleznete jednoduchý návod na domácí detoxikační kúru, kterou si každý může přizpůsobit svým možnostem a potřebám spolu s doporučením vhodných ájurvédských bylin a doplňků. 

Aktivní domácí péče šamana je zaměřená na harmonizaci tělesných a duševních funkcí, pročištění organismu a posílení imunity. Je postavená na 4 hlavních principech zdravého fungování těla, kdy: 

  • navrací rovnováhu třech biologických energií (dóš) a tím zmírňuje příznaky a odstraňuje příčiny onemocnění v jejich počátečních stádiích, 
  • podporuje zdravé fungování a výživu sedmi tělesných tkání (dhátus), tj. plazma, krev, svalstvo, tuk, kosti a klouby, nervová a reprodukční tkáň,
  • zajišťuje pravidelné vylučování odpadních toxických látek (áma), 
  • obnovuje harmonický metabolismus neboli zdravý trávicí oheň (agni).

Toxiny – odkud se berou a co způsobují

Cílem šamany je především zbavit tělo toxinů pocházejících z tzv. nahromaděné ámy (odpadních produktů), které se vlivem nedostatečné síly trávicího ohně (agni) hromadí a stagnují jako nestrávené zbytky potravy ve střevech, zatěžují játra a zažívání, dostávají se do krve a krevním oběhem do celého těla. Tak mohou způsobit i potravinové nebo pylové alergie a potíže s ekzémy a vyrážkami. Vlivem znečištění tlustého střeva dochází také ke špatnému vstřebávání živin, kterým mohou trpět i kosti a klouby.

Na psychické úrovni dochází díky nahromaděnému stresu a hektickému způsobu života k vytváření psychických toxinů, které se usazují v játrech a žlučníku a způsobují negativní emoce v podobě nervozity, vzteku, hněvu, nepřátelství, strachu, úzkosti a nejistoty. Na základě nahromaděných toxinů a nedostatečného proudění životní energie se pak můžeme cítit unavení a bez života.

Příznaky nadměrného množství toxinů v organismu: 

  • nedostatek energie, pocit těžkosti, letargie, únava, slabost, lenost
  • deprese, bolest hlavy, neklid, podrážděnost, nesoustředěnost 
  • poruchy trávení, žaludeční a střevní potíže, plynatost, zácpa, zvýšená tvorba slin, povlak na jazyku, pachuť v ústech, snížený apetit
  • kožní a plísňová onemocnění, alergie, oslabená funkce jater, zvýšená teplota 
  • zvýšená hladina cukru v krvi, nadváha, otoky, ateroskleróza, revmatoidní artritida, dna, močové a žlučníkové kameny

7 očistných ájurvédských metod, které můžete zkusit doma a v přírodě

Zde je 7 jednoduchých terapií, které lze provádět v každodenním režimu a pracovním vytížení. Nemusíte začlenit všechny najednou, začněte tím, co zvládnete. Doporučujeme následovat po dobu 1 měsíce.

  1. Dípana - povzbuďte svůj trávicí oheň

    Užíváním správných bylin a koření lze povzbudit trávicí oheň, který toxiny v zažívacím traktu jednoduše spálí. Tím jsou černý, dlouhý a kajenský pepř, sušený zázvor, hořčičné semínko, kardamom, kmín, koriandr, bazalka nebo fenykl. Jednoduše si je přidávejte do jídla nebo užívejte přírodní doplňky stravy, které podporují trávení. 

    Tip: Pijte teplé nápoje a vyhněte se studeným tekutinám, které oslabují trávicí oheň. Během jídla pijte jen malé množství teplých tekutin.

    Náš tip: Chyawanprash, Annaprash, Guduchi, horký nápoj Amalaki natural nebo se zázvorem

  2. Páčana – očista a detoxikace 

    Kromě půstu (viz níže), může detoxikace efektivně probíhat za užívání vhodných přírodních doplňků a také vědomě uzpůsobené stravy – cokoli sníme, působí na tělo jako lék nebo naopak. Ájurvéda rozlišuje tři psychosomatické konstituce (vata, pitta, kapha), jejichž originální poměr v každém lidském těle určuje, jak bychom měli upravit své stravování.

    Sladká, slaná nebo kyselá chuť zvyšuje tvorbu toxinů, pálivá a hořká ji snižují. Přizpůsobte svůj jídelníček a jezte vegetariánskou stravu bohatou na čerstvou zeleninu, dočasně můžete vyzkoušet i raw stravu a zeleninové šťávy (např. ze špenátu, petržele, celeru). Výhonky alfalfa, slunečnicová semínka, pohanka, pšenice, rýže a ječmen obsahují speciální enzymy, které tráví ámu. Vynechte těžké mastné pokrmy, pečivo z bílé mouky, bílý cukr a mléčné produkty, které zahleňují. Případně si do nich přidejte špetku zázvoru nebo kardamomu. Vyhýbejte se chlazeným nápojům, které podporují vytváření toxinů a pijte nejlépe teplé bylinné čaje a čistou pramenitou vodu. 

    Tip: Uvařte si Kičadí – harmonizující pokrm z basmati rýže, červené čočky a správného koření

    Účinnou detoxikaci, která probíhá zejména na úrovni tlustého a tenkého střeva, žaludku, jater, lymfy a krve, nejlépe nastartují a podpoří osvědčené bylinné doplňky stravy, které se tradičně dle ájurvédy rozdělují do několika skupin: bylinné odvary (kvatha) a elixíry (avaleha), rozemleté byliny (čurna), tinktury a sirupy (asáva & arišta), tablety (guti-vati), oleje (taila), balzámy (guggul) a masti (lepa). 

    Nejznámějším ájurvédským přípravkem pro detoxikaci střevního traktu je triphala– legendární směs tří bylin amalakiharitakibibhitaki k dostání v tabletách, prášku nebo ájurvédském čaji. Detoxikaci jater napomáhá hořká chuť a ájurvédská bylina kalamegha, překyselený žaludek čistí guduchi tzv. „nektar nesmrtelnosti“ a nimba je ájurvédský osvědčený čistič krve.   

    Tip: Každé ráno začněte sklenicí teplé vody s citrónem a očistěte si povlak z jazyka

    Tip: Po dobu detoxikace jezte jen zeleninové polévky a saláty

    Tip: Dopřejte tělu hořkou chuť, která podporuje trávení a očistu jater.

    Tip: Pijte teplou vodu nebo bylinné čaje, aby se toxické látky mohly rychleji vyplavit z těla.

    Tip: Podpořte detoxikaci žaludečního a střevního traktu pitím vhodných bylinných čajů.

    Tip: nejezte po 18h večer a čistící přípravky užívejte ráno nalačno a večer 2 hodiny po jídle

    Náš tipkvatha - čaj TriphalaKalamegha, Nagara, horký nápoj Amalaki kurkuma nebo Amalaki mladý ječmenavaleha - elixír Purishaprash, Rasaprash, Raktaprash 

  3. Kšut – půst

    Jedním ze způsobů celkové detoxikace organismu je krátkodobý půst (nikoliv dlouhodobé hladovění), který pročišťuje trávicí systém, uvolňuje dýchací cesty, rozjasňuje mysl a pozvedá duševní vědomí. Za minimální trvání ájurvédského půstu je považována doba 5 dnů, během které dojde k pročištění první tělesné tkáně (plazma). Každý ovšem musí posoudit, zda na to má vhodnou fyzickou a duševní konstituci. Například pro lidi typu váta stačí 3-5 dní a v některých případech se půst nedoporučuje vůbec. Pro lidi typu pitta je ideálních 5-7 a lidé typu kapha snesou klidně 7-10 dní.   

    Tip: Pokud je pro vás několikadenní půst příliš náročný, účinný je také celodenní nedělní půst jednou týdně v průběhu 1-3 měsíců, kdy nejvhodnějším nápojem je pouze čistá voda ohřátá na teplotu lidského těla.

  4. Trit - regulace tekutin

    To platí především v případech, kdy má tělo sklon k obezitě, otokům a zadržování vody. Pro správnou funkci lidského těla je zcela zásadní, aby dokázalo udržet určitou stálost objemu vody, osmotického tlaku a rovnováhu kyselého či zásaditého prostředí v organismu. Množství vody u dospělých lidí tvoří 55-60 % hmotnosti těla.  Ženy mají v organismu menší podíl vody než muži, protože mají vyšší podíl tuku v těle a zrovna tak to platí pro lidi s nadváhou či obezitou. Také malé děti a těhotné ženy mají zvýšený podíl obsahu vody. Ve stáří se potom podíl vody na hmotnosti těla snižuje a dochází k postupnému vysychání tělesných tkání.

  5. Vjájama - fyzická aktivita, cvičení a jóga

    Sportovní aktivity pomáhají rozproudit krevní oběh, nastartovat metabolismus a tím i detoxikační proces, kdy se z těla odvádí odpadní látky prostřednictvím potu. Také naše mysl se zbaví přebytečných myšlenek, starostí a napětí. Udržovat tělo v kondici je nezbytnou součástí psychického i fyzického zdraví. 

    Tip: Sportujte a běžte se ráno nebo večer proběhnout.

  6. Átapa - terapie teplem a září slunce

    Sluneční svit je léčivý, především po dlouhém období zimy s krátkou dobou denního světla. Sluneční paprsky v kontaktu s lidskou pokožkou pomáhají tvorbě vitamínu D, který je nezbytný pro udržení hladiny vápníku a fosforu v krvi a také pro fungování svalů, tvorbě kostí, mozkové činnosti a imunitního systému. 

    Tip: Dívejte se 5 minut do ranního slunce, zlepšuje to zrak.

  7. Marut - osvěžení čerstvým vzduchem a dechová cvičení 

    Každý dech přináší do těla životní energii neboli pránu. Nadechujte se zhluboka až do středu hrudi a pomalu vydechujte. Ciťte, že vámi proudí řeka čisté energie a s výdechem odchází vše, co ve svém systému nepotřebujete. Vědomé dýchání je důležitým nástrojem ke zklidnění a harmonizaci těla a mysli. Nejlépe se procvičuje při józe a relaxačních a meditačních technikách. S klidnou myslí přichází do těla více harmonie a spokojenosti.

    Tip: Procvičujte vědomý nádech a vědomý výdech každý den po dobu 5 min. 

Pravidelná detoxikace organismu je jednou z hlavních ájurvédských metod, jak si uchovat pevné zdraví a žít plnohodnotný život. Ne nadarmo je ájurvéda „věda o životě“ a dlouhověkosti, a kromě očistných terapií nabízí také revitalizační a omlazovací, regenerační a relaxační kúry

Na závěr už zbývá jen uvést pěkný citát a připomenout, že péče o tělo není samoúčelná, ale slovy přísloví „ve zdravém těle zdravý duch“, jde především o toho „ducha“.

„Potravou mých očí je krása přírody. Potravou mého nosu je vůně. Potravou mých uší je duchovní učení. Potravou mé mysli je jasnost. Potravou mého srdce je čistota. Potravou mé duše je osvobození.“ 
– Sri Chinmoy

Doporučené produkty

Detoxikace střevního traktu

Domácí zdravotní péče

Detoxikace střevního traktu
-10% 435 Kč
původní cena: 483,-
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

AMALAKI nápoj MLADÝ JEČMEN

Imunita & odkyselení a detoxikace

AMALAKI nápoj MLADÝ JEČMEN
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.