Jste zde

Příběh ruční výroby himálajských ájurvédských čajů

Vše začíná v Nepálu – zemi s deseti ze čtrnácti osmitisícových vrcholů Himálajského pohoří, ale také zemi s hlubokými úrodnými údolími, kde je dostatek vláhy pro přirozený výskyt bylin s medicinálními účinky, kterých zde roste na 3500 druhů. 

Nepál společně se sousední Indií představují hlavní kolébku tradiční ájurvédské medicíny, která se zde praktikuje už přes 5000 let podle přírodních receptur založených na dokonalé znalosti ájurvédských bylin.

Přírodní sběr

K výrobě himálajských ájurvédských čajů je použito přes 60 druhů rostlin, které jsou sbírány na rozlehlém území himálajského pohoří. Ruční sběr bylin je tradiční obživou mnoha rodin a celých vesnic po řadu generací. 

Místní obyvatelé žijí stále jako v dávných dobách v souladu s rytmem přírodních cyklů na bázi přirozeně ekologického zemědělství. Byliny, které nasbírají, poté suší na slunci, často na střechách svých obydlí.

Takový soulad a respekt je největším základem trvale udržitelného rozvoje hospodářského a společenského života s ohledem na plnohodnotné zachování zdravého životního prostředí budoucím generacím.

    

Tradiční ruční zpracování v bylinné výrobně Everest Ayurveda

1. Rostliny se nejprve ručně čistí a potom se zpracovávají jednotlivé části jako kořeny, stonky, kůra, listy, květy, semena a plody.

Proces čistění probíhá velmi přírodním tradičním způsobem na slaměných podnosech, kde se naporcované byliny dobře rozprostřou a odstraní se nežádoucí části. Jemnější nečistoty se pak odstraní lehkým vyhazováním celého obsahu podnosu do vzduchu v duchu ájurvédské moudrosti - „co je bez váhy odletí, co je hodnotné, uchová se.“

            

Mrkněte na naše video z výroby

2. Takto připravené druhy bylin se poté mísí podle ájurvédských receptur, které vychází z tisícileté tradice používání bylin v rámci ájurvédské medicíny podloženou navíc současnými biochemickými výzkumy, které dokládají účinnost bylin i moderními metodami.

„Namaste, mé jméno je Sunita Rai. Pracuji v této výrobně 2 roky. Narodila jsem se v Nepálu, který velmi miluji, takže jsem šťastná, že díky téhle výrobě mohu ve své zemi pracovat. Mám radost, že se naše bylinné čaje prodávají v Evropě a že Evropanům zdravotně prospívají. Děkuji vám moc za to, že máte naše čaje rádi, dělá nám to radost!“ 

 

 

 

3. Dále už jen zbývá obratně složit kartonové obaly krabiček, vložit do nich ručně naplněné sáčky čajových směsí a zabalit je. Každý čaj tak projde několikrát lidskou rukou, což jak věříme, dává čajům určitou sílu.

             

 
 

 

„Když čaje připravujeme, nemyslíme na to, že vyrábíme nějaký produkt, ale děláme to s pocitem, jako bychom v kuchyni chystali jídlo pro celou rodinu. Proto je naše výroba čajů prodchnuta láskou lidí, kteří je připravují.“ – Suresh Kumar Sah, Ph.D.

 

 

4. Čaje pak už stačí jen vložit do dřevěných beden, které si také sami ručně stloukáme, a v počtu 320 jimi vyplnit celý nákladní kontejner.

5. Ten pak ještě čeká dlouhá cesta z Káthmándú do Kalkaty a potom lodí kolem Srí Lanky, Suezským průplavem a Gibraltarskou úžinou až do přístavu v Hamburku. Odtud už je to jen kousek nákladním vlakem do Prahy, kde už si pak společně s vámi vychutnáváme mnoho zdravých šálků ájurvédských čajů. 

 

 

 

Doporučené produkty

TULSI

Krční oblast & průdušky

TULSI
119 Kč
-+

JAIPHAL

Antioxidant & omlazení

JAIPHAL
119 Kč
-+

HIMÁLAJSKÉ OSVĚŽENÍ

Osvěžuje životní energii

HIMÁLAJSKÉ OSVĚŽENÍ
119 Kč
-+

GOPAL

Pohodlné dýchání

GOPAL
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.