Jste zde

Poruchy soustředění a zapomnětlivost

Oslabení nervové tkáně vlivem snížené funkce respiračního systému, který méně okysličuje krev proudící do tělesných tkání, může vést k horšímu prokrvování mozku a tím zvýšené zapomnětlivosti a nesoustředěnosti. Nejosvědčenější ájurvédskou bylinou podporující schopnost soustředění je brahmi (centella asiatica) známá jako pupečník asijský. 

Tuto tradiční bylinu užívají již po mnoho staletí indičtí jogíni, kterým pomáhá utišit myšlenky, bystřit mysl a navodit bdělý stav vhodný pro koncentraci a meditaci. Tím, že brahmi stimuluje činnost mozkových funkcí pomáhá lépe se soustředit, zlepšuje paměť a celkové prokrvení mozku. V bylinné směsi Brahmi pak najdete také ashwagandhu (withania somnifera), která odstraňuje únavu, posiluje výkonnost organismu a přináší hlubokou regeneraci nervové tkáně, čímž přirozeně zvyšuje odolnost vůči stresu a posiluje celkovou duševní rovnováhu. Další obsaženou bylinou je zázvor (zingiber officinale), který ulevuje při žaludečních potížích, osvěžující citrónová tráva (cymbopogon citratus) a dva druhy skořicovníku, indického a cejlonského (cinnamomum tamala a cinnamomu zeylanicum), které prokrvují mozkovou tkáň, posilují srdce a chrání organismus před oxidativním stresem. 

Čaj Brahmi doporučujeme užívat v kombinaci s bylinným elixírem Majjaprashem. Ten kromě byliny brahmi a nutričně hodnotného plodu amalaki s vysokým podílem antioxidantů obsahuje mimo jiné také nard pravý (nardostachys jatamansi), který pozitivně ovlivňuje psychický stav a napomáhá relaxovat nervový systém, kozlík lékařský (valeriana officinalis) uklidňující rozrušenou mysl, révu vinnou (vitis vinifera), která podporuje dobrou kvalitu krve, pepř černý (piper nigrum) prospěšný pro obnovu nervové tkáně a santal bílý (santalum album) s antidepresivními účinky, který uvolňuje psychické i fyzické napětí. 

  • Příprava čaje: jednu čajovou lžičku bylinné směsi (cca 2 g) nechte 3–5 minut povařit nebo přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat. Elixír stačí pouze nabrat na čajovou lžičku a zapít teplou vodou nebo přímo čajem. 
  • Doporučené dávkování: 2-3 šálky denně spolu se lžičkou elixíru. Neužívejte s jídlem, ale nechte si před nebo po jídle alespoň 1 hodinu odstup.

Zmíněné bylinné přípravky doporučujeme pro podporu mozkové činnosti, paměťi, koncentrace, učení a bdělosti.

Vybrali jsme z vašich ohlasů:

Dobrý den, v současné době užívám Vaše čaje BRAHMI - Memory tea a Kalamegha - Liver tea a jsem s nimi spokojený. Kombinace bylin ve Vašich čajích je i potěšením pro duši. Děkuji. - Ing. Zdeněk Klouček, Žatec

Zdravím Vás, pravidelne si kupujem čaje z Vašej ponuky - Kudzu, BRAHMI a som s nimi veľmi spokojný. Zdraví J. Packa

Doporučené produkty

BRAHMI

Paměť & mozková činnost

BRAHMI
119 Kč
-+

MAJJAPRASH

Mozek & nervy

MAJJAPRASH
169 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.