Jste zde

Jarní očista jater – detoxikační fresh juice Amalaki & kurkuma

Jarní detoxikační drinky jsou jemnější alternativou pro jarní půstové terapie, kdy podporují očistu těla a užívají se jako náhrada sytého jídla.

Ájurvéda je tisíciletou pokladnicí mnoha znalostí o působení nejrůznějších bylin a koření, které odstraňují z těla odpadní látky, regenerují jeho psychosomatické funkce a uvádí organismus do celkové rovnováhy a harmonie. 

Nejdůležitějším orgánem spojeným s cirkulací, a především filtrací krve jsou naše játra. Ty se po zimě, kdy organismus přirozeně čelí chladným teplotám, sytějším jídlům a určité stagnaci způsobené nedostatečnou fyzickou aktivitou, musí vypořádat se zvýšeným množstvím nahromaděných toxických látek, které se z těla nedostatečně vylučují. Játra jsou také místem, kde se mohou hromadit i psychické toxiny způsobené dlouhodobějším mentálním a psychickým zatížením. Očista jater je tedy spolu s očistou střevního traktu, ledvin a lymfatického systému páteří jarní detoxikace. 

Kurkuma – očista jater a krve

Za vynikající prostředek pro čištění krve a podporu funkce jater je dle ájurvédské tradice považovaná kurkuma. Její hořká a jemně svíravá chuť přináší do těla protizánětlivé účinky a pročištěním krve a podporou její cirkulace přispívá také k dobrému vzhledu pokožky. Navíc stimuluje trávení bílkovin a brání vzniku toxinů a plynatosti.

Kurkuma bývá součástí kari koření v zeleninových pokrmech a z pohledu ájurvédy je tridóšická – tedy vhodná pro všechny tři tělesné konstituce váta, pitta a kapha. Především pak pro pitta dóšu, které se doporučuje kurkumu přidávat například do jogurtu na podporu trávení.

Recept na ájurvédský fresh juice Amalaki & kurkuma

Tento zdravý drink je kombinací ovoce, zeleniny a jemného prášku z čerstvě namletého amalaki a kurkumy. Amalaki jako jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C a antioxidantů v přírodě optimalizuje činnost imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem, zvyšuje vstřebávání železa a snižuje míru únavy a vyčerpání. Prospívá také zdraví žaludku a střevního traktu.

Fresh juice doporučujeme vypít ráno před snídaní nebo v rámci jarní očisty připravit si namísto snídaně. To samé i večer, buď po lehké večeři, která by měla proběhnout do 18h nebo jako náhradu za ní. Pro detoxikační účinek užívejte alespoň 7 – 10 dní. 

Pro 2 osoby budete potřebovat:

Příprava

Mrkev a salát omyjeme a očistíme a spolu s oloupanými pomeranči odšťavníme v odšťavňovači. Odstraníme přebytečnou pěnu na povrchu a přidáme 3 čajové lžičky prášku amalaki s kurkumou. Prášek se může usazovat na dně, proto je dobré čerstvý nápoj dobře promíchat, ideálně v shakeru.

Spotřebujte nejlépe během jednoho dne, uchovávejte v lednici. 

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj KURKUMA

Imunita & játra a krevní oběh

AMALAKI nápoj KURKUMA
155 Kč
-+

Detoxikace jater a krve

Domácí zdravotní péče

Detoxikace jater a krve
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

MANJISHTA

Ochrana & posílení imunity

MANJISHTA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.