Jste zde

Ájurvédský denní cyklus

Tajemství tělesného zdraví a dobré duševní kondice spočívá v poznání vlastní ájurvédské dóšické konstituce a péči o uchování její rovnováhy v rámci každodenního ájurvédského cyklu.

Co je to dóša?

Každý člověk má dáno do vínku originální nastavení tří životních principů, které pochází z pěti základních elementů tvořících přírodu. První z nich je kombinace vzduchu a éteru – VÁTA dóša, druhá kombinace ohně a vody – PITTA dóša a třetí je kombinací vody a země KAPHA dóša. Pět prvků nakombinovaných ve třech základních životních silách formují naše fyzické tělo (kapha), starají se o přeměnu potravy a vjemů na energii (pitta) a dávají prostor všem životním funkcím, které udržují v pohybu (váta).

Odhalit, které z nich v nás více převládají a utváří nás takové, jací jsme, včetně našich povahových rysů a zdravotních tendencí, nám poskytuje dobrý návod, jak jednotlivé síly v sobě udržovat v rovnováze, tedy v takovém poměru, který nám je vrozený. To se pochopitelně u každého člověka liší. Co dělá dobře nám, nemusí být vhodné pro ostatní. Proto je nutné vždy naslouchat sobě samým a zvolit si vše podle individuálního konstitučního typu.

Udělejte si orientační dóšický test a poznejte svou vlastní konstituci!

ÁJURVÉDSKÝ DENNÍ CYKLUS podle jednotlivých dóš

Dóši neurčují pouze individuální charakteristiku každého z nás, i různé úseky dne jsou ve znamení cyklicky se střídající váty, pitty a kaphy. To má vliv na naši rovnováhu, na to, jak se cítíme a jak se nám daří v našich činnostech. Zkuste svými aktivitami následovat přirozenou fázi dne, získejte více energie a zlepšete celkovou kvalitu svého života:

VÁTA cyklus I. (2:00 - 6:00)

Nejlepší čas pro tichou meditaci a jógu. Probuzení před východem slunce spolu s následným dechovým cvičením přináší vnitřní sílu a energii do celého dne.

KAPHA cyklus I. (6:00 - 10:00)

Po probuzení vypít sklenici teplé vody, vyprázdnit se a osprchovat. Druhý nejlepší čas pro meditaci, jógu, cvičení a běh. Snídaně v souladu s konstitucí. Pokud v tento čas ještě spíme, vstávání bude obtížnější a získáme méně energie.

PITTA cyklus I. (10:00 - 14:00)

Dopolední pracovní činnost. Oběd mezi 12 - 14h v podobě chutného sytého jídla v souladu s konstitucí. Nejlepší čas pro trávení a metabolismus, protože pitta, která ovládá trávicí oheň, je aktivní. Ideální doplnit 15min relaxací.

VÁTA cyklus II. (14:00 - 18:00)

Odpolední pracovní aktivita. Lehká odpolední svačina nebo večeře v souladu s konstitucí. 

KAPHA cyklus II. (18:00 - 22:00)

Nejlepší čas na relaxaci, sport a zájmové aktivity. Pro udržení dobré tělesné a duševní rovnováhy je vždy dobré začínat a končit den dechovým cvičením a meditací.

PITTA cyklus II. (22:00 - 2:00)

V tomto čase přichází nejhlubší a nejvíce osvěžující spánek. Pokud jsme vzhůru, přichází touha po večerním jídle. Dlouhým nočním bděním se narušuje proces regenerace a ráno je pak ospalé. Pro dobrý spánek ájurvéda doporučuje spát na pravém boku.

Doporučené produkty

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

KAPHA

Povzbuzení & vitalita

KAPHA
119 Kč
-+

AMALAKI tyčinka VATA

Energie & wellness

AMALAKI tyčinka VATA
75 Kč
-+

AMALAKI tyčinka PITTA

Vyrovnanost & antistres

AMALAKI tyčinka PITTA
75 Kč

AMALAKI tyčinka KAPHA

Dieta & fitness

AMALAKI tyčinka KAPHA
75 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.