Jste zde

Tajuplný doušek ájurvédského nápoje s příběhy dávné Indie

„Božské zdraví", to je to, co v doslovném překladu dle starých ájurvédských textů, přináší do těla nápoj připravený z jemně namletého prášku amalaki a legendárního kořene indického ženšenu neboli ashwagandhy. 

Pro ájurvédské lékaře slouží tyto spisy jako důležitý zdroj platných a staletími prověřených vědomostí. Zdravý nápoj má při pravidelném užívání také posílit imunitní systém, tělesnou kondici a duševní rovnováhu.

Tyto recepty a návody na navrácení a uchování zdraví a vitality spolu s prodloužením délky života byly napsány před více než 2500 lety. Jejich citace a překlady se poté objevily jak ve spisech arabské medicíny, tak i Hippokratově a Platónově díle napsané několik století před naším letopočtem.

Původ ájurvédy a její vliv na alopatickou medicínu

Hluboké poznání, ze kterého ájurvéda vzešla, bylo nejprve odhaleno osvícenými mudrci, jogíny a světci, kteří se shromáždili někdy v 7. století před naším letopočtem v předhůří Himálají a vytvořili tak první „vědecký koncil“ v dějinách lidstva. Záznam o tomto setkání lze nalézt v jednom ze dvou nejznámějších ájurvédských spisů Čaraka samhitě.

Rozsáhlá ájurvédská pokladnice učených spisů pak obsahuje na 8000 receptů různých léčebných postupů při využití kolem 600 bylin. Na základě poznatků o zdravotně prospěšném působení mnoha z těchto ájurvédských rostlin byly farmaceutickými společnostmi vyvinuty přípravky aplikované i v současné moderní medicíně. Například rostlina Rauwolfia serpentina, která se již po staletí používá ke snížení krevního tlaku. V roce 1931 se z této rostliny podařilo izolovat reserpin a rescinamin a v roce 1945 se díky tomu podařilo vyvinout první alopatický lék na snižování krevního tlaku. Takových příkladů bychom nalezli velmi mnoho.

Přírodní medicína bohaté indické kultury

Jemně namletý prášek amalaki, hlavní ingredience ájurvédských nápojů, je malým zázrakem díky vysokému obsahu antioxidačních látek a vitamínu C. Ve své čerstvé formě vypadá jako větší angrešt a rok co rok dozrává na drobných stromcích pod horkým sluncem severozápadní Indie především na území států Gudžarát a Radžastán, poblíž jejichž hranic se v první polovině 4. století př. n. l. zastavil se svou válečnou výpravou Alexandr Veliký, tehdy už jako vládce Řecka, Persie a všech zemí až po indický subkontinent.

Legenda praví, že na nejzazším bodě své cesty potkal skupinu mudrců, kteří meditovali pod velkým banyanovým stromem. Jeho rozprava s nimi na něj natolik zapůsobila, že se na místě otočil a se svou unavenou armádou se vrátil zpět, odkud přišel. Gudžarát je zemí ctitelů Mahávirova džinistického učení o nenásilí, zatímco hrdí obyvatelé Radžastánu vynikají v nezdolné odvaze bránit své území do posledního muže, jak dokládá mnoho historických příběhů dávné Indie. V obou zemích existuje dlouhá tradice ručního sběru i zpracování ovocného plodu amalaki a dalších léčivých bylin pro použití v mnoha ájurvédských recepturách.

Poblíž tohoto území se nachází také slavný Taj Mahal, jehož ladné architektonické křivky zrcadlící se na vodní hladině unáší lidskou mysl do světa paláců a chrámů a vytváří výjimečnou atmosféru vznešené duchovnosti celé oblasti. Král Šáhdžahán postavil tento monumentální památník v Agře na počest své zesnulé ženy Mumtáz Mahal, „perly paláce“, jako symbol krásy a věčné lásky pro poutníky z celého světa.

Ájurvédské horké nápoje ze superfoods 

Ájurvédský horký nápoj Amalaki s Ashwagandhou je jedním z jedenácti druhů ájurvédských nápojů připravených z takzvaných „superfoods“, výjimečných přírodních produktů s vysokým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidačních látek. Mnoho z těchto moderních potravin má hlubokou tradici užívání v systémech přírodní medicíny po celém světě. Podporují imunitní systém, detoxikaci organismu, snižování cholesterolu a tělesné nadváhy. Na základě svých adaptogenních účinků významně přispívají k regeneraci, vitalitě a dobrému tělesnému i duševnímu zdraví. Omezují aktivitu volných radikálů a proces stárnutí tělesných tkání. Posilují ozdravné procesy v organismu a zvyšují odolnost vůči stresovým faktorům a nervovému vypětí.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA

Imunita & regenerace a vitalita

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA
155 Kč
-+

Imunita & omlazení organismu

Zdroj vitamínů a antioxidantů & snadné užívání

Imunita & omlazení organismu
-15% 365 Kč
původní cena: 429,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.