Jste zde

Spirulina - zázračná modrá „řasa"

O spirulině se nejčastěji mluví jako o sladkovodní řase, ale botanicky patří mezi modré sinice díky jejímu zbarvení na přímém slunci. Nejznámější druh spiruliny je arthrospira platensis, která roste v tropických a subtropických jezerech s vysokým pH a koncentrací uhličitanů v Africe, Asii a Jižní Americe.

Řasa plná vitamínů, minerálů a bílkovin

Mezi superpotraviny se spirulina zařadila především díky svému vysokému obsahu minerálů, bílkovin a vitamínů jako je např. B1, B2, B3, B6, B9, A, D, E, K a C. Bílkoviny jsou potřebné pro růst, regeneraci, energii a životnost buněk. Jedna ze studií dokonce poukazuje na to, že gram spiruliny obsahuje více proteinu než gram masa. Spirulina je bohatá na obsah kyseliny gama-linolenové (GLA), která má antioxidační účinky a optimalizuje mozkovou i srdeční činnost a také na lehce vstřebatelné živiny jako jsou např. karoten, chlorofyl, fykocyanin, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy. Ze zdraví prospěšných kovů je v jejím složení zastoupený mangan, zinek, měď, selen a chrom. 

Blahodárné účinky spiruliny se současně používají především k posílení imunitního systému a celkové vitality při vegetariánské a veganské stravě, podpoře růstu svalové hmoty a normalizaci hladiny cukru v krvi. Dále pomáhá s hubnutím a kontrolou tělesné hmotnosti. Obsahuje železo, které přispívá k tvorbě červených krvinek a přenosu kyslíku do tělesných tkání, měď, která pomáhá s přenosem železa v krevním oběhu, riboflavin, který podporuje metabolismus železa a thiamin prospívající srdeční činnosti.

Spirulina jako kosmická strava

Právě díky vysokému obsahu bílkovin, minerálů a vitamínů byla spirulina ve 20. století vědecky zkoumána jako potencionální alternativní zdroj výživy pro život člověka. V roce 1974 při 1. světové konferenci o jídle byla spirulina dokonce označena za „nejlepší jídlo budoucnosti“. Vědecké studie pak následně prokázaly její pozitivní vliv na léčbu mnoha nemocí jako je např. leukémie, cukrovka, herpes, chřipka či ochrana před radioaktivním zářením. Vzhledem k jejím všestranně pozitivním účinkům není překvapivé, že byla zařazena do přísně vybíraného seznamu lékařských a potravinářských výrobků v jídelníčků NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) pro posádky vesmírných stanic.

Jak spirulinu užívat

Spirulina je dostupná zejména v tabletách či v podobě rozdrceného prášku, v ájurvédě nazývaného churna, který se konzumuje rozmíchaný v teplé vodě s medem. Pokud byste účinky spiruliny rádi vyzkoušeli – posílili svou imunitu, pročistili tělo od toxinů a podpořili svalstvo a štíhlou linii – můžete vyzkoušet naši unikátní kombinaci rozemletého prášku spiruliny s ájurvédským plodem amalaki bohatým na vitamín C, který nabízíme v 100 % přírodní a RAW kvalitě.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj SPIRULINA

Imunita & svalstvo a štíhlá linie

AMALAKI nápoj SPIRULINA
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.