Jste zde

Smoothie pro očistu a odkyselení s amalaki a mladým ječmenem

Jak a z čeho si jednoduše a rychle připravit zdravý nápoj, který bude čistit tělo, dodá mu vitamíny, enzymy a antioxidanty a posílí přirozenou obranyschopnost organismu? Stačí si koupit:

  • zelené jablko 
  • hrušku
  • čistý prášek Amalaki s mladým ječmenem

Jablko a hrušku opláchneme, nakrájíme na menší kousky (bez jadérek) a vložíme do mixéru. Přidáme 250 ml čisté vody a dvě čajové lžičky jemně namletého prášku Amalaki s mladým ječmenem. Mixujeme 1 minutu a máme dvě porce chuťově vyváženého nápoje na ranní rozjezd do nového dne. 

Amalaki a mladý ječmen

Emblica officinalis a Hordeum vulgare jsou dvě superpotraviny, které si v dnešní době řada lidí oblíbila a zařadila je do své pravidelné stravy - a to v podobě na slunci sušeného ovoce (amalaki), které se jednoduše sní, nebo rozemletého prášku (amalaki, mladý ječmen), který lze užívat v kapslích nebo rozpuštěný ve vodě.

Další zajímavou možností, o které se zatím tolik nemluví, je přimíchat čistý prášek do čerstvě vylisovaných šťáv nebo smoothie. Mladý ječmen obsahuje hořčík, který přispívá k alkalizaci organismu a jeho elektrolytické rovnováze. Je ideální tedy pro jarní odkyselení organismu. Vitamín B6 podporuje normální tvorbu červených krvinek a obsažená měď zase pomáhá s přenosem železa a kyslíku v těle. V kombinaci s namletým amalaki pak zvyšuje schopnost vstřebávání železa, snižuje míru únavy a vyčerpání a podporuje energetický metabolismus a vysokým obsahem vitamínu C posiluje imunitní systém.

Co všechno tedy v tomto smoothie vypijete:

  • široké spektrum antioxidantů (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk)
  • bioflavonoidy (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání škodlivých látek - volných radikálů)
  • důležité esenciální aminokyseliny
  • vápník, železo, fosfor, hořčík, měď
  • vitamín C, B1, B2, B6, karoten
  • 5 chutí ze šesti - pro vyrovnání třech biologických energií váta pitta a kapha

Přírodní zdroj vitamínu C

Nejen v ájurvédě se amalaki cení pro svůj vysoký obsah vitamínu C a antioxidanty. Vitamín C obsažený v tomto malém indickém ovoci se významně podílí na očistě těla od volných radikálů a povzbuzuje obranyschopnost organismu.

Kolik vitamínu C potřebuji?

Spotřeba vitamínu C je u každého velmi individuální. Doporučená dávka vitamínu C se při zdravém životním stylu pohybuje běžně kolem 60 mg. Při onemocnění dýchacích cest doporučují lékaři denní dávku od 100 - 150 mg. V případě větší zátěže (např. i stresové) se jeho spotřeba zvyšuje až na několik tisíc mg. Zvýšenou spotřebu vitamínu C mají sportovci, lidé s oslabenou imunitou, nemocní, diabetici, kuřáci a alkoholici. Běžnou spotřebu vitamínu C ovlivňuje složení stravy a příjem tekutin, ale také fyzická námaha a psychický stres. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. Vitamín C se v těle neukládá do zásoby, a proto je nutné ho přijímat pravidelně. Zvláště děti, starší a nemocní lidé ho potřebují v pravidelných denních dávkách. Přírodně získaný vitamín C má přirozeně vyšší účinnost než ten, který je synteticky připravený.

 

  

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj MLADÝ JEČMEN

Imunita & odkyselení a detoxikace

AMALAKI nápoj MLADÝ JEČMEN
155 Kč
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žaludek

AMALAKI plod natural
79 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.