Jste zde

Hummus z červené čočky - recept vhodný při józe a meditaci

Z ájurvédského hlediska je červená čočka tridóšická, tedy vhodná pro všechny tři konstituční typy váta, pittakapha i jejich kombinované typy.

Pokud ji konzumujeme s trochou oleje nebo přepuštěného másla (ghí), zjemní se její svíravá chuť, která může lehce zvyšovat vátu. 

Strava pro meditaci

Její další vlastnosti - sladká chuť, ochlazující účinek, lehkost a měkkost jsou považovány za sattvické - harmonizují organismus, uklidňují mysl a přináší do těla více světla. Doporučujeme ji proto jako vhodnou stravu při praktikování jógy a meditace.

Červená čočka také podporuje krvetvorbu, čistí játra a je dobrým zdrojem železa. Tvoří ji především uhlovodíky, bílkoviny a vláknina a obsahuje také vitamín B a hořčík.

Jednoduchý recept na hummus z červené čočky

Suroviny:

1 hrnek červené čočky
1/2 hrnku tahini (sezamová pasta)
2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 čajová lžička himálajské soli
1 čajová lžička koření garam masala

Příprava:

Červenou čočku několikrát propláchneme studenou vodou a zbavíme zákalu a pěny. Poté vaříme do měkka ve vodě a po uvaření necháme zbytek vody vyvařit nebo zcedíme. Po vychlazení přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme na jemnou pomazánku.