Jste zde

Hlavní poselství ájurvédy pro zdraví: poslouchej sám sebe! 

Tajemství tělesného zdraví a dobré psychické kondice, které jsou základními předpoklady silné imunity, tkví v poznání své individuální konstituce a každodenní péči o uchování její rovnováhy.

Každý člověk má dáno do vínku originální nastavení tří životních principů, které pochází z pěti základních elementů. První z nich je kombinace vzduchu a éteruVÁTA dóša, druhá kombinace ohně a vodyPITTA dóša a třetí je kombinací vody a prvku země v podobě KAPHA dóši.  Pět prvků nakombinovaných ve třech základních životních silách formují naše fyzické tělo (kapha), starají se o přeměnu potravy a vjemů na energii (pitta) a dávají prostor všem životním funkcím, které udržují v pohybu (váta). 

Odhalit, které z nich v nás více převládají a utváří nás takové, jací jsme, včetně našich povahových rysů a zdravotních tendencí, nám poskytuje dobrý návod, jak jednotlivé síly v sobě udržovat v rovnováze, tedy v takovém poměru, který nám je přirozený a vlastní. Nebuďme zmateni, to se pochopitelně u každého člověka liší. To, co dělá dobře nám, nemusí být moudré pro ostatní. Proto je základem ájurvédské léčby vždy schopnost naslouchat sám sobě a zvolit si vše na míru.

Nabízíme vám jednoduchý postup:

  • Vyplňte si online orientační dóšický test, který vám pomůže zjistit vaše základní nastavení. 

  • Přečtěte si charakteristiky dóš, které ve vás převládají (váta, pitta a kapha) včetně doporučení pro vhodný životní styl, který jednotlivé dóši uchovává v harmonii podle výsledku vašeho testu.

  • Porovnejte ho s vaším momentálním režimem, zvyklostmi a stereotypy, které jednotlivé dóši mohou příliš zvyšovat a vychylovat z rovnováhy.

  • Zkuste udělat potřebné změny, abyste se vyvarovali nesprávných návyků, které v dlouhodobém režimu mohou způsobit chronické zdravotní potíže. To může obnášet změnu ve stravování, denním režimu, organizace práce, vhodných aktivitách ve volném čase a také otevření se novým myšlenkám a pocitům na mentální a psychické úrovni.

  • Pro obnovení rovnováhy můžete vyzkoušet také naše dóšické ájurvédské čaje VATA – při převaze váta dóši pro uvolnění, prohřátí a relaxaci, PITTA – při převaze pitta dóši pro uklidnění a ochlazení organismu a KAPHA při převaze kapha dóši pro povzbuzení k aktivitě a správnému metabolismu.

Přečtěte si více o základních ájurvédských principech v našem dalším článku a poznávejte hlubší zákonitosti, na kterých spočívá fungování lidského organismu.

Doporučené produkty

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

KAPHA

Povzbuzení & vitalita

KAPHA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.