Jste zde

Guava - symbol tropického ráje

Šťavnaté plody guavy známé z exotických koktejlů, zmrzlin, dezertů a dalších kulinářských specialit zemí teplejšího podnebného pásu se díky své sladké, osvěžující a lahodné chuti připomínající hrušky a fíky staly symbolem tropického ráje. 

Guava neboji kvajáva hrušková je malý strom původem pravděpodobně z Jižní Ameriky, kde ho lidé využívali již před 5000 lety. Odtud se pak postupně rozšířil do všech tropických a subtropických oblastí světa, kde si jeho plody místní kultury snadno oblíbily a přidaly do svého jídelníčku.  

Zdravé ovoce guava

Věděli jste ale, že plod guavy je díky svému bohatému složení vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny považován také za velmi hodnotné a zdraví prospěšné ovoce? Obsahuje totiž 4-5 násobně vyšší množství vitamínu C než mají pomeranče či jiné citrusy. V tradičních léčebných systémech se používá nejenom plod, ale také listy a kůra například při žaludečních nevolnostech, průjmu, úplavici, cukrovce či menstruačních potížích. Hojně se využívá i pro své protizánětlivé a analgetické účinky.

Odborné studie dokázaly, že součástí listů a kůry guavy je tzv. lykopen – antioxidant (neprovitaminový karotenoid), který má protirakovinové vlastnosti. Konzumace tohoto ovoce je tak vhodnou prevencí proti vzniku rakoviny žaludku, plic, děložního čípku či prostaty. Pomáhá také při bakteriálních infekcích, zánětech a ulevuje od bolesti. Obsažená látka quercetin pomáhá při virových onemocněních a horečce.

Vitamíny a guava

Pravidelné mlsání guavy přispívá díky vysoce obsaženému vitamínu C ke zdravé činnosti imunitního systému. Udržuje tělo ve zdravé energetické rovnováze a zabraňuje tak nadměrné únavě a vyčerpání. Vitamín A, který také hojně obsahuje, prospívá zdravé sliznici trávicího traktu a zrakovým funkcím. Obsažený draslík podporuje zdravou funkci nervů, svalů a krevního tlaku. Další prospěšné látky obsažené v guavě jsou např. hořčík, železo, zinek, fosfor, omega 3 mastné kyseliny, vláknina a vitamín B.

Mlsejte zdravě

Čerstvou guavu si můžeme dopřát hlavně v zemích, kde roste, protože se při převozu velmi rychle kazí. Pro milovníky cizokrajných rostlin se dají sehnat i semínka, ale to je vzhledem k českému podnebí velkou výzvou. Guava potřebuje hodně světla, slunce a tepla a v chladném prostředí dlouho nepřežije.

Ideální variantou, jak si na guavě u nás pochutnat, je proto forma sušeného ovoce, která se dobře skladuje a kterou si můžete vzít i kamkoli na cesty. Mlsejte zdravě a vyzkoušejte lahodně šťavnatou Guavu plnou vitamínu C, A a vlákniny, která je sušená solární energií a zpracovaná tradičním ájurvédským způsobem bez síření a přidání konzervantů. Mlsejte zdravě a hodnotně!

Doporučené produkty

GUAVA plod

Vitamín C, A & vláknina

GUAVA plod
79 Kč
-+

MANGO plod

Vitamín C, A & betakaroten

MANGO plod
99 Kč

PAPAYA plod

Vitamín A, C & enzymy  

PAPAYA plod
79 Kč
-+

JACKFRUIT plod

Vitamín C, A & proteiny

JACKFRUIT plod
89 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.