Jste zde

Duchovní síla indického lotosu

Lotosový květ má v řadě náboženství a kultur silný duchovní význam. Díky své barvě, vůni a tvaru květu se stal symbolem čistoty, znovuzrození, věčnosti a duchovnosti

Lotos indický, lat. Nelumbo nucifera, jinými názvy např. Padma či Kamala, je vytrvalá vodní rostlina. Roste v mělkých, stojatých a čistých vodách především v oblastech od jihozápadní Asie po Filipíny a Austrálii. V Indii roste velmi hojně v povodí posvátné řeky Gangy. 

Lotos jako duchovní symbol

Lotosový květ má v řadě náboženství a kultur silný duchovní význam. Díky své barvě, vůni a tvaru květu se stal symbolem čistoty, znovuzrození, věčnosti a duchovnosti. Významnou roli hraje v egyptské mytologii, hinduismu a buddhismu, kde se jako symbol čistoty a plodnosti stal národní rostlinou Indů a starých Egypťanů. Indický lotos symbolizuje cestu duchovního rozvoje, kdy svůj růst začíná v bahnité půdě, prorůstá vodou na hladinu a tam plně rozkvétá ve světle slunečních paprsků.

Zdravotní účinky lotosu indického

Lotos je také velmi oblíbenou ájurvédskou bylinou s mnoha zdravotními účinky, které se skrývají v jeho květu, semenech a oddenku. Jsou zde obsaženy látky jako je např. asparagin, nelumbin, škrob a vitamin C. Nelumbin podporuje pohyb tělních tekutin a hlenů. Asparagin pomáhá vylučovat přebytky tekutin z plic a dýchacích cest a vitamin C zase významně podporuje imunitní systém.

Použití lotosu v ájurvédě

V ájurvédě se lotos používá především k uklidnění mysli, posílení koncentrace, tišení neklidných myšlenek a povzbuzení srdeční činnosti. Pomáhá snižovat úzkost a nervové napětí, pomáhá odstraňovat zadrhávání v řeči a čistí krev. Používá se také při průjmu, horečkách, onemocnění jater, neuropatii, cukrovce a poruchách močových cest. Na psychické úrovni přináší duchovní otevřenost a povznesení.

V lidovém léčitelství se tato rostlina používá také k odstraňování metabolitů toxických pro mozek a ke zvýšení vitality, při léčbě dýchacích cest, ledvinových potížích a únavě. Lotosové listy a květy se používají i během ozdravného ájurvédského potícího procesu svedana, kdy se jimi zakrývají oči a srdce kvůli vyrovnávání působení zvýšené pitty.

Z ájurvédského hlediska konceptu vnímání základních chutí obsahuje lotos 3 ze 6, a to svíravou, sladkou a hořkou. Díky tomu má tato rostlina ochlazující potenciál. Vyrovnává tak kapha dóšu (živel vody) a pitta dóšu (živel ohně). Díky svíravé a hořké chuti spíše zvyšuje váta dóšu (živel vzduchu). 

Ájurvédské přípravky s lotosem indickým

Nelumbo nucifera je důležitou a častou součástí našich ájurvédských bylinných směsí zaměřených na jednotlivé zdravotní obtíže. V koncentrovanější podobě však doporučujeme horký nápoj Amalaki & indický lotos na zvýšení imunity a podporu duševní pohody a vyrovnanosti.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj LOTOS

Imunita & duševní pohoda a vyrovnanost

AMALAKI nápoj LOTOS
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.