Jste zde

Recept na kořeněný špenát po ájurvédsku

Špenát je v Indii znám jako palak a tvoří jeden z nejoblíbenějších pokrmů severní Indie v rámci hlavního chodu známého jako Palak paneer, špenátovo - smetanové omáčky se sýrem paneer podávaný s basmati rýží, či indickým chlebem naan nebo plackou čápatí. 

Špenát je výborným zdrojem vitamínu K, A, B2 a C a minerálů jako hořčík, železo a zinek. Z ájurvédského pohledu se vařený špenát doporučuje lidem typu váta pro vyrovnání jejich dóšické rovnováhy.

Zde tedy jednoduchý recept na chutný letní špenát :)

Co budete potřebovat pro 1 porci:

  • svazek čerstvého špenátu
  • 1 velké rajče
  • česnek - stroužky z poloviny hlavičky 
  • zázvor - 3cm kousek
  • 1 čaj. lžička soli
  • špetka římského kmínu
  • 2-3 lžíce ghí

Příprava:

Špenátové listy důkladně opláchneme vodou a pokrájíme na menší kousky a zatím dáme do misky. Rajče nakrájíme na kousky a dáme do mixéru (můžeme použít i tyčový mixér). Přidáme česnek, který očistíme, rozpůlíme a zbavíme klíčku. K tomu přidáme sůl a zázvor, který očistíme/oškrábeme (můžeme k tomu použít čajovou lžičku). Vše rozmixujeme. Do hrnce dáme ghí a zahřejeme na mírném plameni a přidáme rozmixovanou směs. Směs smažíme, až všechno změkne. Potom přidáme pokrájený špenát a smažíme/blanšírujeme do měkka. Pokud se směs začne připalovat, můžeme přidat také trochu vody. 

Takto upravený špenát můžeme podávat s rýží, brambory, nebo jiným ájurvédským pokrmem.  

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.