Jste zde

Pečené batáty po ájurvédsku

Sladké brambory neboli batáty jsou nutričně hodnotná a podle ájurvédské terminologie sattvická potravina. Sattva je jedna ze tří vlastností přírody projevující se rovnováhou, světlem a lehkostí. Sattvická strava udržuje tělo v harmonii a posiluje zdravou a vyváženou mysl. 

Batáty mají oranžovou až nafialovělou slupku a pocházejí z teplých oblastí subtropického a tropického pásu. Kromě vitamínu C obsahují velké množství betakarotenu, tedy provitamínu A, ze kterého si naše tělo vytváří vitamín A. Ten má pozitivní vliv na imunitní systém, dobrý zrak a zdravou pokožku. Jejich sladká chuť je způsobená přítomností přírodních cukrů fruktózy, glukózy a sacharózy. Jsou bohaté také na vlákninu.

Pro jednu porci budete potřebovat:

1 velký nebo 1 a 1/2 střední batát

1 vrchovatá lžička kurkumy

1 zarovnaná lžička mletého koriandru

2 vrchovaté lžičky drceného římského kmínu (může být i obyčejný)

1 vrchovatá lžička sladké papriky

2 zarovnané lžičky himálajské soli

1/2 lžičky černého pepře

2 lžíce ghí

Příprava:

Dáme předehřát troubu na 200°C. Na plech rozetřeme ghí. Batáty očistíme (oškrábeme jako brambory nebo slupku ponecháme - obsahuje zdravou vlákninu) a nakrájíme na plátky (kolečka) široké 1/2cm. Batát můžeme před nakrájením na plátky podélně rozříznout na polovinu, aby se lépe krájel. Všechno koření smícháme a batáty v něm obalíme a poskládáme vedle sebe na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme do změknutí 15 - 20min. Vhodná příloha k nim může být vaše oblíbená pomazánka nebo čerstvý zeleninový salát.