Jste zde

Ájurvédské nutriční tyčinky s Amalaki

Máte rádi Amalaki? Pak vás zaujmou také ájurvédské nutriční tyčinky, které jsou z tohoto hodnotného indického ovoce vyrobené a dají se vzít jako zdravý snack do školy, práce nebo sníst při sportovní aktivitě. 

Na bázi Amalaki a dalších nutričně hodnotných plodů jako jsou mandle, kešu oříšky, datle, dýňová semínka, pistácie, mango a černé rozinky, tento snack je výjimečný ještě propracovaným obsahem ájurvédských bylin, které jsou pečlivě vybrány, aby harmonizovaly jednotlivé dóši. Ve VATA tyčince tedy naleznete zahřívací skořici, zázvor, šatavari, fenykl, haritaki, ašvagandu, guduči, vidarikand a muškátový oříšek, v PITTA tyčince pak ochlazující mátu, kardamom, fenykl, citronovou trávu, brahmi a manjishtu a v KAPHA tyčince povzbuzující zázvor, tulsi, vasaku, kurkumu, pepř dlouhý a hřebíček.

Zdravá výživa v souladu s konstitucí a ájurvédským denním cyklem

Zdravá výživa je již dávno zavedený pojem, pod kterým si většinou představíme čerstvé a chemicky neupravené potraviny bohaté na nutriční látky v podobě vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších pro tělo potřebných živin. Ájurvéda jako věda o zdravém životním stylu, který je moudrou prevencí onemocnění, toto považuje za samozřejmé a nabízí ještě hlubší pohled do výživy lidského organismu.

Vhodnou výživu rozlišuje podle individuální převládající psychosomatické konstituce váta, pitta nebo kapha, kterou byl každý člověk obdařen a kterou je pro zdravý život nutné udržovat v rovnováze. A právě strava je základním nástrojem, jak tuto svou individuální rovnováhu udržovat či usměrňovat. Ačkoli je tedy řada potravin zdravých, neznamená to, že nám musí dělat dobře. Stejně jako byliny, i každá potravina má své vlastnosti a působení na vnitřní prostředí člověka. Záleží pak, jaká dóša v nás převládá a podle toho bychom se měli některých potravin vyvarovat a některé naopak do svého jídelníčku začlenit. Přečtěte si více v článku Zlaté ájurvédské pravidlo - strava jako lék.

Například schopnost dobrého trávení a vstřebávání záleží na přítomnosti trávicího ohně (agni), který je spojen s pitta dóšou. Pokud máme tedy jako svou převládající dóšu pittu (kombinace živlu ohně a vody), pak náš trávicí oheň bude pravděpodobně dostatečně silný a naše trávení i následné vstřebávání živin do organismu bude fungovat dobře. Pokud v nás převládá váta (kombinace vzduchu a éteru) či kapha dóša (kombinace vody a země), pak může být naše zažívání slabší a bude ho potřeba podporovat zahřívacími kořeními, které trávicí oheň povzbudí. Přečtěte si více v článku o Trávicím ohni agni.

Pokud ještě neznáte svou dóšickou konstituci, udělejte si jednoduchý ájurvédský dóšický test! 

Ájurvédský denní cyklus

Z pohledu ájurvédy není důležité jen co jíme, ale také kdy. Přečtěte si, jak se tři dóši pravidelně střídají v každodenním 24hodinovém cyklu a jak ovlivňují biologický rytmus organismu v našem článku Ájurvédský denní cyklus. Čas, kdy naše tělo nejlépe tráví, podléhá tomuto pravidelnému cyklu a pokud ho člověk zná, může svůj denní režim přizpůsobit a využít tak zvýšené síly trávicího ohně v určitou dobu nebo naopak jiný čas využít pro jinou aktivitu, která je v tu chvíli pro tělo a mysl adekvátní.

Ájurvédské nutriční tyčinky nedoplňují jen hodnotné nutriční látky do organismu, ale jsou koncipovány jako moderní výživa v souladu s tisíciletými ájurvédskými poznatky o uchování psychosomatické rovnováhy na základě znalosti dóš a ájurvédského denního cyklu. Pochutnejte si na zdravém ájurvédském snacku, který vás smysluplně zasytí, podpoří imunitní systém a celkové psychosomatické zdraví. Vyberte si ze tří lahodných nutričních tyčinek VATA, PITTA a KAPHA

 

Doporučené produkty

AMALAKI tyčinka VATA

Energie & wellness

AMALAKI tyčinka VATA
75 Kč
-+

AMALAKI tyčinka PITTA

Vyrovnanost & antistres

AMALAKI tyčinka PITTA
75 Kč

AMALAKI tyčinka KAPHA

Dieta & fitness

AMALAKI tyčinka KAPHA
75 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.