Jste zde

Příběh Mumtaz Mahal

Mumtáz Mahal (1593 - 1631) se narodila jako Arjumand Banu Begum v Agře, kde její otec byl vysoce postavený perský velkovezír sloužící v Mughalské říši.

V roce 1612 byla provdána za prince Khurrama, později známého mughalského císaře Šáhdžahán. Mumtáz svému manželovi porodila čtrnáct dětí, včetně jeho nejmilovanější dcery Džahanary Begum a korunního prince Daru Shikoha, který měl po otci nastoupit na trůn. Následujícím Mughalským císařem se ale po nelítostném soupeření stal nakonec v roce 1658 Aurangzeb, šesté dítě Mumtáz a Šáhdžahána.  

Mumtáz Mahal byla charakterní a kultivovaná dáma. Mluvila velmi dobře arabsky i persky a dokázala v těchto jazycích psát básně. Její povaha byla vzácnou kombinací skromnosti, upřímnosti a dobrého srdce. Mumtáz byla pro Šáhdžahána nejen oddanou manželkou, ale zároveň i nejlepší důvěrnicí a konzultantkou v otázkách státních záležitostí. Díky ní bylo zrušeno velké množství rozsudků smrti a odpuštěno mnohým nepřátelům. Jeho důvěra byla natolik velká, že jí věnoval nejvyšší post v zemi a k tomu ještě úřední pečeť.

Byla patronkou umělců, básníků a učenců. Nechala zřídit ubytovny pro chudé a věnovala se rozvoji zahradní architektury. Například v Agře je dodnes známá zahrada Zahara Bagh, kterou nechala vybudovat. Doprovázela svého manžela na všech výpravách a vojenských taženích. Císař ji pak v Agře obklopoval takovým luxusem, který žádná jiná císařovna před tím nezažila.

Mumtáz zemřela v roce 1631 během porodu svého čtrnáctého dítěte. Po její smrti upadl císař na celý rok do hlubokého zármutku a nevycházel ven ze svých komnat. Na věčnou památklu ji potom v průběhu dvaceti dvou let nechal vybudovat „Tádž Mahal“, velkolepou hrobku z bílého mramoru, jako důkaz své nesmrtelné lásky. Císař Šáhdžahán zemřel třináct let po dokončení tohoto nesmírného architektonického skvostu, který je dnes znám jako jeden ze sedmi divů světa. Jeho ostatky odpočívají v hrobce hned vedle jeho milované ženy.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek MUMTAZ MAHAL napuštěných čistými éterickými oleji z vanilky, jasmínu, růže damašské, ibiškovce, tonkových bobů, pačule a santalového dřeva inspirovanými mughalskou císařovnou Mumtáz a jejím životním příběhem nehynoucí lásky. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

115 Kč
-+

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.