Jste zde

Ájurvédské byliny: Ashwagandha - koňská síla

Ashwagandha (ašvaganda) lat. Withania somnifera, v češtině witánie snodárná, je též známá pod názvy indický ženšen nebo zimní třešeň.

Jedná se o středně vysoký keř dorůstající až do výšky dvou metrů. Z celé rostliny se využívá kořen, který povzbuzuje vitalitu organismu a svou vůní připomíná koňský zápach, proto se této bylině často přezdívá „koňská síla“ (ashwa - kůň, gandha - síla).

Účinky ašvagandy na lidské zdraví

Ve starých indických spisech je oslavována jako omlazující prostředek a regenerační tonikum. Ašvaganda je především známá jako silný adaptogen - látka, která pomáhá zvyšovat odolnost organismu vůči napětí a stresu. Její zklidňující účinky příznivě působí při chronické nespavosti a nervovém rozrušení. Aplikuje se při psychických poruchách – stresu, neuróze, schizofrenii, depresi či paranoidních stavech. Tato bylina současně navrací sílu při přepracovanosti, únavě a vyčerpání, podporuje paměť, jasnou mysl a mozkovou činnost. Dále pomáhá při roztroušené skleróze, slabozrakosti, regulaci lymfatického oběhu a posílení imunitního systému. Kořen indického ženšenu také pomáhá ženám v přechodném období menstruačního cyklu, při infekčních onemocněních a při odbourávání toxinů z jater. Používá se při neuralgických bolestech zad a páteře a aplikuje se účinně při léčbě onkologických onemocnění.

Naše ruční výroba

Ašvaganda je jednou z nejčastěji používaných ájurvédských rostlin, která má v nejrůznějších kombinacích s dalšími bylinami velmi široké spektrum terapeutického využití. V naší ruční výrobě v Nepálu její kořen pečlivě sušíme a ručně zpracováváme a používáme do několika bylinných směsí. Vyzkoušet můžete například náš ájurvédský himálajský čaj Ashwagandha na nespavost, kvalitní spánek, přirozenou relaxaci a harmonický stav duševního zdraví nebo měsíční regenerační kúru Nervové napětí & spánek, kde se Ashwagandha užívá současně s bylinným elixírem Majjaprash

Doporučené produkty

ASHWAGANDHA

Spánek & regenerace

ASHWAGANDHA
119 Kč
-+

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA

Imunita & regenerace a vitalita

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.