Jste zde

Kašmírská Kahwa, lahodný čaj z Orientu

Kahwa je nápoj, který vás jediným douškem dokáže přenést do Kašmíru, starověkého údolí, které bylo centrem obchodu s kořením. Šálek oblíbené kašmírské Kahwy dokáže povzbudit jako žádný jiný a jeho vůně evokuje rozkvetlé zahrady a jezera císařských paláců vystavěné v dávných časech pod Himalájemi.

Orient v šálku - co obsahuje kašmírský čaj?

Kašmírská Kahwa se připravuje ze zelených čajových lístků, které pocházejí ze sousedního regionu Kangra známého tím, že v minulosti se odtud vyvážel zelený čaj nejen do Kašmíru, ale také do celé Střední Asie. Lístky zeleného čaje se vaří se šafránem, skořicí, kardamomem, hřebíčkem a kašmírskými růžemi. Obvykle se podává s cukrem a zdobí nadrcenými praženými mandlemi. Známá je především klasická Kahwa, ale existuje také varianta Peshawari Kahwa, která se připravuje s jasmínovým čajem a zeleným kardamonem a podává se často v chaikhanách neboli čajovnách na trzích.

Každá kašmírská rodina má také svou vlastní jedinečnou recepturu Kahwy, což z ní dělá velice všestranný nápoj. V některých rodinách přidávají do Kahwy také pistácie, meruňky, piniové oříšky a sušené třešně, zatímco jiné se přiklánějí k teplejšímu receptu s vlašskými ořechy, datlemi a kešu oříšky. Kahwa je po staletí součástí kašmírské kultury a často se podává jako nápoj na uvítanou hostům v domácnostech nebo na různých slavnostních shromážděních. Stala symbolem pohostinnosti a vřelosti, která odráží kulturní hodnoty místních obyvatel.

Jak vznikla kašmírská Kahwa?

Ačkoli její původ není nikde zaznamenaný, tento kořeněný aromatický nápoj se do Kašmíru dostal velice pravděpodobně po proslulé Hedvábné stezce, která přes Kašmír procházela. Kašmír se stal velkým centrem obchodu s kořením, které se odtud dále převáželo do dalších částí Asie.

Kašmířané tradičně nazývají Kahwu také „mughalským čajem“, to znamená, že se podávala i na dvorech mughalských císařů, kteří v této oblasti v období mezi 16. - 18. stoletím vystavěli krásné palácové komplexy s rozlehlými zahradami.

Dnes si kašmírský čaj můžete vychutnat při plavbě po jezeře, kde se popíjí na tradičních barevných loďkách či terasách jezerních hotelů s výhledem na vrcholy nedalekého pásu Himálajských hor.  

Co znamená slovo „Kahwa“?

Slovo Kahwa psané také jako Kehwa nebo Kahwah původně pochází z arabského slova „qahwah“, doslovně „voňavý nápoj“, které označuje kávu, protože má podobné povzbuzující účinky. Historicky je Kahwa oblíbeným nápojem v Kašmíru, Střední Asii a na celém Blízkém východě.

Účinky kašmírského čaje

Pro přípravu čaje se používá směs tradičního kašmírského koření, které má zdravotní účinky. Do čaje se například používá šafrán, který má antioxidační účinky. Stejně tak kardamom podporuje trávení a zmírňuje nevolnost. Kašmírský čaj je také vynikajícím prostředkem v období stresu, protože uvolňuje nervový systém a zvedá náladu. Kahwa tedy není jen lahodný nápoj, ale v kašmírské lidové medicíně je považován také za lék na různé neduhy.

  • Zelený čaj Kangra: osvěžuje mysl, podporuje koncentraci a celkovou bdělost 
  • Kardamovník obecný: podporuje dobré trávení
  • Skořicovník cejlonský: působí jako antioxidant a osvěžuje tělo a mysl
  • Růže stolistá: snižuje horkost pitta dóši a přispívá k duševní rovnováze
  • Hřebíčkovec vonný: podporuje krevní oběh a kardiovaskulární zdraví
  • Mandloň obecná: pomáhá ochraňovat buňky před oxidativním stresem
  • Šafrán setý: přispívá k uvolnění a dobré pohodě

Připravte si kašmírskou Kahwu!

Pokud rádi vyhledáváte zajímavé nápoje s tóny orientálních vůní a koření, je kašmírská Kahwa to pravé, protože bohatá paleta jejích chutí je zároveň připomínkou stejně bohatého kulturního dědictví oblasti, kde se střetávaly národy světa. Tradičně se Kahwa připravuje v měděné konvici zvané samovar. Samovar se skládá ze středové nádoby, do níž se vkládají žhavé uhlíky. Kolem ní je prostor, ve kterém se voda přivede k varu. Na vrcholu samovaru je malá konvička, ve které se vaří čajové lístky s dalšími přísadami. Do šálku se pak odlije trochu z tohoto koncetrovaného nápoje a dolije se horkou vodou ze samovaru. Kahwa se ovšem může připravovat také v běžných hrncích a konvicích, protože moderní městský život nemusí vždy umožňovat používání složitých samovarů. Pro tyto účely vám nabízíme lahodný kašmírský čaj v praktických sáčcích, abyste si tento voňavý orientální nápoj mohli vychutnat kdekoli jste.

Naše doporučení s použitím porcovaného Royal Kashmiri Kahwa tea:

  • Příprava na britský způsob: Zalijte 1 čajový sáček vroucí vodou (250 ml) a nechte 3–5 min vyluhovat. Přidejte třtinový cukr, sirup nebo med podle chuti.

  • Příprava na indický způsob: Přiveďte k varu 250 ml vody. Ztlumte na mírný plamen, vložte 1–2 čajové sáčky a nechte 3–5 min povařit. Po krátkém odstátí přidejte třtinový cukr, sirup nebo med podle chuti.

Doporučené produkty

Royal Kashmiri Kahwa Tea

Orientální povzbuzení

Royal Kashmiri Kahwa Tea
155 Kč
-+

Royal India Masala Chai

Ájurvédské osvěžení

Royal India Masala Chai
155 Kč
-+

SÁČKOVÁ KOLEKCE

Relaxační čaje v nálevových sáčcích

SÁČKOVÁ KOLEKCE
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.