Jste zde

AMALAKI - průvodce užíváním

Už jste o něm slyšeli? Ve stručnosti je toto drobné indické ovoce velkým pokladem ájurvédské medicíny, která jej používá přes 2500 let.

Vysoké množství antioxidantů a vitamínu C, které obsahuje, prospívá očistě těla od volných radikálů, silně povzbuzuje imunitní systém a vyživuje tělesné tkáně. Více se o této bylině dozvíte v našem článku Amalaki - nebeské ovoce Indie

Rádi bychom vás zde provedli možnostmi, jak účinně získat prospěch z tohoto tradičního ovoce ájurvédy. Amalaki zpracováváme v naší ruční bylinné výrobně už 15 let a nabízíme vám ho v několika variantách. 

Průvodce užíváním Amalaki 

Amalaki je výborným doplňkem stravy buď v podobě sušeného plodu jako tradiční ájurvédské ovoce vhodné k přímé konzumaci, nebo povařené do ájurvédského elixíru a také ve formě čistě rozemletého prášku v RAW kvalitě, který lze užívat jako ájurvédský čaj, horké amalaki nápoj s medem nebo v kombinaci s rozmixovaným čerstvým ovocem jako ájurvédské smoothie. Je na vás, co si vyberete. Projdeme všechny možnosti postupně.

AMALAKI jako:

  • Tradiční sušené ovoce (prevence & imunita)

  • Ájurvédský elixír (regenerace & vitalita)

  • Horké amalaki s medem (pro očistu & pevné zdraví)

  • Ájurvédský čaj (při zdravotních obtížích)

  • Ájurvédské smoothie s amalaki (nejen pro letní osvěžení)

Amalaki jako sušené ovoce – vynikající prevence

Čerstvý plod Amalaki můžete zkusit ochutnat, nicméně málokdo je schopen sníst ho celý, ačkoliv svou velikostí odpovídá většímu angreštu. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C je samotné totiž velmi kyselé a trpké. Obsahuje ovšem také hořkou, ostrou a sladkou chuť, má tedy 5 chutí ze 6, které naše smysly dokážou rozeznat. To z něj z hlediska ájurvédy dělá výborný přípravek pro harmonizaci všech tří biologických energií váta, pitta a kapha, jejichž individuální poměr se dá usměrňovat vhodně zvolenou stravou se správnými chutěmi.

S Amalaki se tedy setkáte vždy v sušené proslazené formě, která je lahodná. Důležité na tom je, zda je sbíráno šetrným způsobem v přirozeném prostředí bez chemické zátěže a ve zralém stavu a čím je proslazené.

Amalaki natural spolu s dalšími druhy, které nabízíme, pochází z ručního sběru ve volné přírodě. Drobní zemědělci, jejichž často jedinou obživou je ruční sběr bylin a plodů, sklízí úrodu ze stromů Embiliky lékařské v regionech, kde se přirozeně vyskytují, často v lesích kolem míst, kde bydlí. Poté, co je nasbírají, rozprostřou je na ploché střechy svých domků, kde se přirozeně vysuší na slunci a poté je zbaví pecky. Část své sklizně pak prodávají přímo do naší bylinné výrobny v Káthmándú. 

Zajímavost: 

V některých oblastech Indie sklízí Amalaki domorodé kmeny, např. kmen Soliga, jeden z nejstarších kmenů Indie, který se živí sběrem lesních plodů v jižním státě Karnataka na území chráněné tygří rezervace Biligiri Rangaswamy Reserve. Své tradiční obydlí mají umístěné vysoko ve větvích stromů kvůli ochraně před divokými šelmami, a proto se jim říká stromoví lidé. 

Pokud je Amalaki určeno k samostatné spotřebě přímo do úst (Amalaki natural 100g), za čerstva se zbaví nejprve pecky a naporcuje se na přirozené měsíčky.  Pak se ponoří do třtinové šťávy (čerstvé vylisované šťávy z dlouhých listů cukrové třtiny, kterou indické děti tak rády cumlají). Před tím, než se položí na sušící tácy, se několikrát propláchne čistou vodou, aby třtinové šťávy obsahovalo co nejméně. Poté se suší za pomocí solární energie v sušičkách do maximální teploty 40 °C. Tak vzniká dobrůtka, která je oblíbeným vitamínovým doplňkem pro děti i dospělé. 

TIP: při běžném vytížení v rámci prevence doporučujeme 3 měsíčky denně, při větší zátěži, změně ročních období a poklesu imunity lze spořádat celé balení.
TIP: Vyzkoušejte různé druhy Amalaki - amalaki natural obalujeme v čerstvě namletých kořeních – zázvoru, skořici, kardamomu a citrónové trávě, abychom obohatili jeho chuť i účinky. Už jste je zkusili?

Amalaki jako prostředek ájurvédské medicíny 

Když zabrousíme do způsobů tradičního užívání Amalaki v rámci léčebných ájurvédských postupů, pak ho budeme konzumovat ve formě tzv. avalehas – bylinných džemů neboli elixírů či jako zdravotního čaje/nápoje.

Avalehas – ájurvédské bylinné elixíry z Amalaki

V tomto případě se plody Amalaki vaří, stejně jako ovoce, ze kterého se běžně vyrábí marmeláda. Vznikne tak džem, do kterého se v různých fázích přimíchávají ájurvédské byliny. U některých se používají kořeny (např. zázvor, ashwagandha – indický ženšen, kurkuma, lékořice, ...) u některých plody (kardamom, vrcholák, pepřovník, koriandr,..), u jiných zase stonky, listy nebo kůra (guduchi, skořicovník, chřest, santal, brahmi,..). Dále se přidá přepuštěné máslo (ghí) a med.

Přesně tak jako v legendě o mudrci Chyawanovi, který si v dávných dobách obnovil své mládí a vitalitu konzumací tohoto nebeského ovoce, jak ho v Indii nazývají, spolu s mnoha druhy ájurvédských bylin a dožil se tak vysokého věku. Nejznámější ájurvédský elixír byl pak pojmenován po něm a nazývá se Chyawanprash. Za kvalitu našeho takto připravovaného Chyawanprashe ručíme a sami ho pravidelně a s chutí užíváme!

TIP: zkuste užívat ráno a večer na lžičku a zapít mlékem/rostlinným mlékem a poskytněte svému tělu zdroj energie, který posiluje sílu ódžas – hlubokou esenci imunitního systému.
Navíc si můžete vybrat ájurvédský elixír na míru - podle vlastních receptur jsme na bázi Chyawanprashe vytvořili další druhy ájurvédských elixírů, které se zaměřují na řadu zdravotních problémů týkajících se např. kostí a kloubů, nervové soustavy, jater a krve, zažívací soustavy, svalstva, dýchacích cest, močových cest, pleti a pokožky, reprodukční tkáně a dalších. 

Horké Amalaki nebo ájurvédské smoothie?

Jemně namletý čistý prášek v RAW kvalitě ze solárně sušeného Amalaki lze užívat jako horký ájurvédský nápoj (1 čajovou lžičku zalijete horkou vodou a přidáte med podle chuti) nebo ho můžete užívat jednoduše jako ájurvédské smoothie v kombinaci s čerstvým rozmixovaným ovocem. Chuťově vyvážené kombinace ovoce doporučujeme v našem jednoduchém receptáři ájurvédských smoothies, který si můžete na tomto odkazu stáhnout. 

Největší užitek naše tělo má, když vypijeme horký nápoj spolu s čistým práškem, který se částečně usadí na dně (je dobré před pitím vždy promíchat). Vzhledem k tomu, že je opravdu hodnotný a přírodní, nerozpouští se tak, jako jsme zvyklí z instantních prášků, které ale obsahují spoustu barviv, sladidel, konzervantů a protispékavých látek. Pro příjemnou chuť doporučujeme přidat med či přírodní sladidlo. V případě ájurvédského smoothie je prášek rozmixován v dužině ovoce, a tak o něm při konzumaci ani nevíme.

TIP: prozkoumejte kombinace amalaki s dalšími superfoods jako je moringa, kurkuma, mladý ječmen, spirulina, mumio, ashwagandha a zázvor a udělejte si horký nápoj nebo zdravé smoothie dle svého vkusu. 

Věděli jste, že:

Amalaki má velmi výjimečnou tzv. retenční schopnost – za každé situace se snaží udržet maximum nutričních látek, a tedy i vitamínu C. V praxi to znamená, že lze vařit až po dobu 8 minut při zachování 95% svých vitamínů. Proto se nebojte amalaki prášek zalít vroucí vodou a ájurvédský čaj řádně povařit (doporučujeme 3-5 min). Ani Amalaki v ájurvédských elixírech, kde se musí všechny složky společně vařit, není ochuzené.

Ájurvédské čaje s Amalaki

Posledním a nejtradičnějším způsobem jak užívat Amalaki, je v bylinném odvaru neboli ájurvédském čaji. Z našeho výčtu 55 druhů bylinných směsí, které ručně mícháme, jich Amalaki (emblica officinalis) obsahuje 24. Nejznámější ájurvédskou kombinací je Triphala, kde se snoubí účinky tří plodů – Amalaki, plod stromu Bibhitaki (vrcholák myrobalánový) a Haritaki (vrcholák tříslovinný). Tato kombinace, která silně detoxikuje střevní trakt, bývá většinou velmi hořká a nejčastěji se dá koupit v kapslích. My doporučujeme spíše tekutiny, které tělo vstřebává rychleji a lépe a proto triphalu nabízíme jako ájurvédský čaj spolu s bylinami, které jeho chuť zjemní a proto se příjemně pije. 

Už jste se rozhodli, který ze způsobů vám nejvíce vyhovuje? Zde je ještě ve zkratce přínos Amalaki pro zdraví: 

Očista těla – posílení imunity – výživa a regenerace buněk

Amalaki působí jako vynikající tonikum pro optimální funkci imunity, trávení, metabolismu, jater, krve, srdce, mozkové činnosti i nervového systému. Horolezci, ti co ho znají, si jej berou do vyšších nadmořských výšek, kdy potřebují usadit citlivý žaludek a podpořit krvetvorbu a okysličování tkání. Urychluje regeneraci organismu při velkých výdejích energie a pracovním zatížení, ale je i přírodním doplňkem vitamínu C pro děti. 

V Amalaki najdete:

  • široké spektrum antioxidantů (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk)

  • vitamíny C, B1 a B2

  • bioflavonoidy (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání volných radikálů)

  • silnou koncentraci životně důležitých esenciálních aminokyselin

  • minerály jako je vápník, železo a fosfor

Doporučené produkty

AMALAKI plod natural

Imunita & žaludek

AMALAKI plod natural
79 Kč
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

AMALAKI nápoj NATURAL

Imunita & žaludek a trávení

AMALAKI nápoj NATURAL
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.